Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin gıda maddeleri ihracatının ithalatından iki kat fazla olduğunu bildirdi.
19. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı (Gıda 2011) kapılarını ziyaretçilerine açtı. ITE Group Türkiye Ofisi E Uluslararası Fuarcılık (EUF) tarafından tertip edilen Gıda 2011, sektörün öncü marka ve firmalarını ağırlıyor. Fuara yerli ve yabancı 300'ü aşkın katılımcı ile 3 bine yakın ziyaretçi bekleniyor.
22-25 Eylül tarihlerini kapsayan fuarda doğal ve organik ürünler, bitkisel yağlar, makarna, bakliyat türleri ile helal gıda ürünleri sergileniyor.
19. Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz ile EUF Yönetim Kurulu Üyesi Tuğber Yaşa katıldı. Açılışta konuşan Eker, tarım ürünlerinin Türkiye için önemini anlatarak, "Ülkemiz gıdada tarihi bir marka alanıdır. Kültürümüzün hayat bulduğu ana sektörden biri tarım ve gıdadır. Gıdanın hammaddesini oluşturan tarımın ilk yapıldığı mekanlarda bulunuyoruz. Evet nihai olarak milyonların tükettiği temel tarım ürünlerinin mekanı Türkiye'dir." dedi.
Tarım ürünlerinin adedinin artırılması, uluslararası arenada alıcılarının artması adına ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Eker, "Bundan böyle gıdanın üretim formunun yanında saklanma, nakledilme ve stoklama gibi pek çok faaliyeti ihtiva eden bir regülasyon ile bir mevzuatın oluşturulmasına önem vereceğiz. Bu anlamda örnek adımlar atacağız." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin tarihi bir marka alanı olduğunu tekrarlayan Eker, şunları kaydetti:
"Bizim, 18 ve 19'uncu asırdan hatta 15 ve 16'ncı asırdan bu yana gelen markalarımız var. Bu markaları, ürünleri insanlığın hizmete sunmanın yanında ekonomiye katkılarını, refaha katkılarını göz önünde bulundurmalıyız. İktidar olarak üretim formunda olsun, koruma ve denetlemede olsun bütün bu hususları esas alıyoruz. Türkiye, artık gıdada dünyadan aldığının iki katını dünyaya satıyor. Yani gıda maddeleri ihracatımız yüzde 95 ile ithalatından 2 kat fazladır."
Mehdi Eker, özgün ürünlerin tamamını dünya ile buluşturma adına gerekeni yaptıklarını dile getirirken, Gıda 2011 gibi fuarların bu amaca önemli katkıları olduğunu ifade etti.
İSO Başkanı Tanıl Küçük ise Türkiye'nin iklim bakımından talihli bir konumu olduğunu, bu ayrıcalığını tarım ürünleri ve gıda sanayiine de yansıttığını vurguladı.
İSO ilk 500'de 101, ikinci 500'de de 104 gıda sanayi firmasının bulunduğunu aktaran Küçük, "Gıda, İSO ilk 500'de yüzde 18,5 ile istihdamda ağırlığı olan sektördür. Bunun yanında İSO ilk 1000'de yüzde 17,9 ile ağırlığı olan üç sektörden biridir." açıklamasında bulundu.
Tanıl Küçük, gıda sanayinin üretim ve ihracatta da iyi bir konumda olduğuna işaret edip, bu alanda rekabet gücünün Ar-Ge faaliyetleri ile artırılmasını önerdi. Teknik imkanları ilerletme, bunları üretime adapte etme tavsiyesinde bulundu. İSO Başkanı, "Ülkemiz mali bunalımdan çıkışta ortaya koyduğu iyi performans ile dünyanın en dinamik ekonomilerinden biri olarak göz doldurmaktadır. Bunda özel sektörün ve sanayinin büyük payı var. Bu tür fuarlar da özel sektörün dinamik yapısının, rekabet gücünde önemli bir payı vardır." değerlendirmesinde bulundu.
Törende daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İSO Başkanı Tanıl Küçük, TGDF Başkanı Şemsi Kopuz ve EUF Yönetim Kurulu Üyesi Tuğber Yaşa, Gıda 2011'in açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından fuar alanına yönelen Eker, Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası yazılı pankart açan bir grupla sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Standları dolaşıp yetkililerden bilgi alan Eker, kendisine ikramedilen zeytinlerin de tadına bakmayı ihmal etmedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz