Balyoz davasında tanık olarak dinlenen Kurmay Albay Muhammet Tanju Poshor, davada iddia edilen suç tarihinde Harekat Başkanlığında Kurmay Yüzbaşı olduğunu söyledi. Kozmik odaya girme ve senet karşılığı belge alma yetkisinin de olduğunu belirten tanık Poshor, "1. Ordu Plan Seminerinin ön çalışmasında yer aldım. Daha önceden yapılan plan seminerlerinden faydalandık. Bu seminerlere ilişkin bazı belgeleri kozmik odadan aldım." ifadesini kullandı. Tanık Poshor, ancak 12 Eylül planından faydalanmadıklarını söyledi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Balyoz davasının 79'uncu duruşmasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Emekli Albay Dursun Çiçek'inde aralarında bulunduğu 186 tutuklu sanık katıldı.
Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 63 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. Başka suçtan tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanıkları Mehmet Seyfettin Alevcan ve Erdinç Yıldız da duruşmada hazır bulundu.
Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar emekli Orgeneral Ergin Saygun ve İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Savunmaları alınamadığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan tutuksuz sanıklar Ahmet Gökhan Rahtuvan ve Ali Göznek de duruşmaya gelmedi.
Kimlik yoklamasının ardından davanın tanıklarının dinlenmesine devam edildi. Mahkeme Başkanı Ali Efendi Peksak, Albay Muhammet Tanju Poshor'un tanık olarak dinleneceğini açıkladı. Akademiden mezun olduktan sonra Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harekat Başkanlığı'na tayin edildiğini belirten tanık Poshor, burada 11 ay görev yaptığını söyledi. Tanık Poshor, basında yer alan Oraj, Suga, Çarşaf, Tırpan gibi planları, görevi süresince görmediğini ve bilgi sahibi olmadığını açıkladı.
BİLGİSAYARLAR, KARANET AĞI İLE BİRBİRİNE BAĞLIYDI
Sivil memurların kullandığı bilgisayar haricinde kendisinin bilgisayarı olmadığını belirten Poshor, dairede bir tane dizüstü bilgisayar bulunduğunu, bu bilgisayarın ise komutana arz ve sunum hazırlarken kullandığını anlattı. Tanık Poshor, Başkan Peksak'ın soruları üzerine dairede bulunan bilgisayarların, karargahtaki bir ağ vasıtasıyla birbirlerine bağlı olduğunu belirterek, "Bilgisayarlarda bir arıza olduğunda Ordu Bilgi İşlem (OBİ)'den ağ üzerinden müdahale edilerek arıza tamir edilirdi. Bağlandıklarında masaüstümüzdeki dijital bir belgeyi rahatlıkla görebilirlerdi." dedi. Karanet ağı vasıtasıyla da Tekirdağ'daki bir birliğe bilgisayar ortamında dosya gönderilebildiğini de ifade eden Poshor, "Ancak bunlardan tam emin değilim. Öyle olduğunu hatırlıyorum." diye konuştu.
ORDU'NUN GÖREV ALANI OLAN KUZEY IRAK SORUNU DA SEMİNERE DAHİL EDİLDİ
Seminer hazırlıklarında, daha önceki tarihlerde gerçekleşmiş seminerlerin bilgi ve verilerinin de kullanılabildiğini belirten Poshor, "Mesela 2. Ordu'nun görev alanı içerisinde olmasına rağmen Kuzey Irak sorunu ile ilgili seminer ön çalışması yaptık. Olasılığı En Yüksek Tehlike Senaryosu olarak ele alınan bu sorunla ilgili olarak 2. Ordu'nun bir müdahalesi sözkonusu olur ve birliklerde eksilme yaşanırsa bizim nasıl müdahele edebileceğimiz gibi konular, harp oyunu olarak ele alındı. Hatta bu konu ile ilgili olarak çalışma yapmak üzere Ankara'ya gittim." ifadesini kullandı.
Jandarma Komutanlığı'nın 5-7 Mart 2003 tarihinde düzenlenen 1. Ordu Plan seminerine dahil edildiğini belirten Poshor, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın dahil edilip edilmediğini hatırlamadığını anlattı.
DAHA ÖNCE YAPILAN PLAN SEMİNERLERİNDEN FAYDALANDIK
Plan seminerinin ön çalışmalarında rütbesi en düşük subay olarak en çok emek veren subayın kendisi olduğunu belirten Poshor, Seminer sonuç raporunu da kendisinin kaleme aldığını söyledi. Tanık Poshor, 5-7 Mart 2003 tarihinde yapılan dava konusu 1. Ordu Plan seminerinin ön çalışmalarında daha eski tarihlerde yapılan plan seminerlerinin bilgi ve verilerinden de faydalanıldığını söyledi. Üye hakim Murat Üründü, "12 Eylül ile ilgili planlardan faydalandınız mı?" diye sordu. Tanık Poshor ise 12 Eylül planından faydalanmadıklarını söyledi.
Kendisine sorulan başka bir soru üzerine tanık Tanju Poshor, kozmik oda ile arşiv odasının farklı yerler olduğunu söyledi. Kozmik odanın çok gizli evrakların saklandığı bir yer olduğunu belirten Poshor, "Arşiv odası dediğiniz plan odasında bizim evrakları sakladığımız oda ise kendi evraklarımızı koyduğumuz bir yerdir ve gizlilik derecesinin üzerinde evraklar burada bulunmaz." açıklamasını yaptı.
TANIK POSHOR, KOZMİK ODAYA GİRME VE BELGE ALMA YETKİM VARDI
Kozmik odaya konulacak evrakları hazırlama yetkisine sahip olup olmadığı sorulan Poshor, "Benim evrak onaylama yetkim yoktu. Hazırladığım evraklar da onaya ve imzaya çıkardı." diye konuştu. Kozmik odaya girme yetkisinin olduğunu söyleyen Poshor, "Ön çalışmasını yaptığımız seminer çalışmasında kullanmak üzere eski tarihli seminer bilgi ve verilerini almak için çok defa girip çıktım oraya. Ancak oradan ancak senet karşılığında belge alınabilirdi." dedi.
AYTAÇ YALMAN'A BRİFİNG VERİLDİ
Dava konusu 19 CD'den ilk 9'unun CD ve CD kabına ait fotoğrafı gösterilen Poshor, bu CD'ler ve kapları üzerindeki yazıların kendisine ya da yazısını tanıdığı bir mesaj arkadaşına ait olup olmadığını hatırlamadığını söyledi. Mahkeme Başkanı Peksak, üzerinde "A.Yalman'a verilen 1'inci Ordu Plan Brifingi" yazan 8 numaralı CD ile kabını tekrar göstererek üzerindeki yazıların kendisine ait olup olmadığını sordu. Aytaç Yalman'a brifing verdiklerini hatırladığını belirten Poshor, bu yazının da kendisine ait olup olmadığı konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini iddia etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz