YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Defterdar Kısa’dan 2/b Açıklaması

Defterdar Yaşar Kısa, kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve...

Defterdar Yaşar Kısa, kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun tasarısı hakkında açıklamada bulundu.

Kısa, yaptığı yazılı açıklamada, “6292 sayılı kanun ile 2/B alanlarının 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı olan vatandaşlarımıza, kullandıkları taşınmazları doğrudan satın almalarını sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Düzenlenen güncelleme listeleri veya Kadastro tutanaklarına göre ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden taşınmazları satın almak için süresi içinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılmıştır. Ayrıca, Kanunun yürürlük tarihi olan 26/04/2012 tarihinden sonra hak sahiplerinin veya mirasçılarının kanunun 6. Maddesinin 10. Fıkrasına göre düzenlenmiş noter tasdikli muvafakatname vermiş oldukları kişiler de hak sahibi olabileceklerdir.

Arazi sahipleri satın alma başvurularını Malmüdürlüklerimiz, Defterdarlığımız (Milli Emlak Müdürlüğü) veya Bakanlığımız (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) web sitelerinden temin edecekleri başvuru belgesi ile taşınmazın bulunduğu yer Malmüdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne yapabilirler. Arazi sahiplerinin başvuru esnasında, "Başvuru bedellerinin T.C.Ziraat Bankası şubelerinde açılan "2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabına" yatırıldığına dair belgeyi, son beş yıl içerisinde ödemiş oldukları ecrimisil bedeli varsa buna ilişkin belgeyi, Nüfus Cüzdanının fotokopisi, kanuni mirasçılardan veraset ilamı belgesinin onaylı örneğini, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra hak sahibi veya mirasçılardan alınmış noter tasdikli yazılı muvaffakatı ve Tüzel kişiler için gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesini” hazırlaması gerekmektedir.

Güncelleme ve kadastro çalışmaları sonucunda belirlenen ve idaremizce satışa konu edilebilecek kullanıcı listeleri Defterdarlığımız ile ilgili Kaymakamlıklar internet sitelerinde, ilgili köy veya mahalle muhtarlıklarına asılmak suretiyle ilan edilecektir. Peşin satışlarda satış bedelinin tamamını, taksitli satışlarda ise taksitli satışlarda kalan miktarı karşılayacak tutarda kesin ve taksitlendirmeye uygun süreli banka teminat mektubu verilmesi veya satışı yapılan taşınmazın üzerinde Hazine lehine kanuni ipotek tesis edilmesi halinde; idaremizce hak sahipliği belgesi düzenlenmek suretiyle taşınmaz tapuda hak sahibi adına devredilecektir.

Hak sahiplerinin yasadan yararlanmak için başvuru sırasında vermeleri zorunlu olan; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2.000,00 TL(iki bin Türk Lirası), dışında olan yerler için 1.000,00 TL (bin Türk Lirası) bedeldir. 2.000,00 TL ve 1.000.TL’lik başvuru bedeli ile satış bedelleri T.C. Ziraat Bankasının tüm şubelerinde “2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabına” yatırılabilecek; ayrıca satış bedelleri yine aynı Bankanın internet şubesinden de “2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabına” yatırılabilecektir. Ayrıca; 04/07/2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 345 sıra Sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin 8 inci maddesinde; “Başvuru bedellerini yatırmadan başvuru yapan kişilerin dilekçeleri reddedilmeyecek ve bu şekilde başvuru yapan kişilerin kullanıcısı ve/veya muhdesat sahibi oldukları taşınmazın satış bedelinin başvuru bedelinin altında olması halinde ve satış bedelini başvuru süresi içerisinde yatırmaları şartıyla bu kişilerden ayrıca başvuru bedeli alınmayacaktır.” şeklinde düzenleme yapılarak başvuru bedelini başvuru süresi içinde olmak şartıyla başvuru sonrasında da yatırma imkanı sağlanmıştır.

Diğer taraftan söz konusu tebliğin 6. Maddesine göre; bedelin yetkili kredi kuruluşlarından kredi temin edilerek ödenmek istenilmesi halinde, hak sahibi tarafından ilgili kredi kuruluşu ile yapılan kredi sözleşmesi veya kredi açıldığına dair kredi kuruluşunun resmi yazısı verilecek ve kredi kuruluşu tarafından bedel ilgili muhasebe biriminde açılacak emanet hesabına aktarılarak satış bedelinin kredi kuruluşlarından kredi sağlanarak ödenebilmesine imkan sağlanacaktır” dendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler