YURTHABER

Zonguldak
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Grizu faciasında ölen 30 madenci unutulmadı

Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında yaşamlarını yitiren 30 maden işçisi, ölümlerinin 1'inci yıl dönümünde dualarla anıldı.

Grizu faciasında ölen 30 madenci unutulmadı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda yerin 540 metre altında meydana gelen patlamada, taşeron firma Yapıtek'te çalışan 30 işçi öldü. İşçilerden Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün cesetlerinin kazadan yaklaşık 8 ay sonra çıkarıldığı Karadon Yeni Servis Kuyusu'nun başında, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından saat 07.30'da 30 işçi için anma töreni düzenlendi.

TAŞERON UYGULAMASI KALDIRILSIN CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, milletvekili adayları ve siyasi partilerin temsilcileri ile maden işçilerinin katıldığı törende konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kazanın TTK'daki taşeron uygulamasının bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Taşeron uygulamasının başladığı 2004 ve 2005 yıllarında basın açıklamaları ve eylemlerle buna karşı olduklarını, seslerini duyurmaya çalıştıklarını hatırlatan Alabaş, şunları söyledi:

"O tarihlerde özel sektörle kurumun bir arada çalışamayacağını, yeraltı hazırlık işlerinde tecrübesiz insanların çalışamayacağını belirttik. Taşeron işçi çalıştırmanın telafisi olmayan ve literatürde olmayan kazalara neden olabileceği konusunda eylem yaptık. Kazanın olduğu Karadon'da 19 gün süren eylemimiz, dönemin valisi ve güvenlik güçlerinin araya girmesiyle kırıldı ve taşeron şirket yeraltında çalışmaya başladı. Bizim söylediklerimiz yaklaşık 5 yıl sonra başımıza geldi. Yeraltı madenciliğinde taşeron uygulaması hem kuruma, hem biz maden işçilerine telafisi olmayan zararlar vermektedir. Bu kaza 30 cana mal olmuştur. Bizler taşeron uygulamasının kurumumuzdan kaldırılmasını ve 160 yıldır olduğu gibi işçi açıkları giderilerek hazırlık işlerini de kurumumuzun yapmasını istiyoruz."

TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise yeraltında çalışmanın bilgi birikimi, tecrübe, yüksek düzeyde disiplin gerektirdiğini söyledi. Yeraltında ekmek kazanmanın zor olduğunu vurgulayan İnan, 1 yıl önce ekmeklerini kazanırken hayatlarını kaybeden 30 madenciye Allah'tan rahmet diledi.

KURBAN KESİLDİ Konuşmaların ardından 30 madencinin anısına kurban kesildi, maden işçilerine mevlit şekeri dağıtıldı. Daha sonra Kuran okundu. Dua edilmesiyle sona eren törende kazadan yaralı kurtulanlar da yer aldı. İşçiler, anma töreninin ardından 30 işçiye mezar olan maden ocağındaki mesailerine başladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler