Güneydoğu bölgesi Ağustos sıcağından kavrulurken Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çorak dağların arasında bulunan Gurs Vadisi serinliği ile sıcaktan bunalan insanların sağındığı serin bir liman özelliği taşıyor. İl ve ilçe merkezlerindeki sıcaklık 45-50 dereceyi bulurken vadide bu sıcaklık 30-32 dereceye kadar düşüyor. Yeşilliği, dere yatağındaki serin suyu ve şelaleleri ile dikkat çeken vadi, sıcaklardan bunalan vatandaşlar için dinlenme alanı oluyor.
Kızıltepe'ye 7 kilometre mesafede bulunan vadide sıralı 12 köy bulunuyor. Vadi boyunca akan su yatağı sayesinde köylüler geçimini tütün, bağcılık ve meyvecilik yaparak sağlıyor. Ayrıca su yatağı üzerinde balık üretme tesisi de var. Bu güne kadar saklı kalan vadinin tanıtılmasını isteyen köylüler bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor.
Serinlemek amacıyla vadide bulunan su kaynağının bulunduğu Yedi Kardeş Köyü yakınlarına gelen Kadir Üründü, sıcaklık farkına dikkat çekiyor. Üründü, “Kızıltepe’de sıcaklık 50-52 dereceyi gösterirken burada 32-33 derecelerde. 7 kilometrelik mesafede bu kadar fark ediyor. Çok yeşil ve güzel bir vadi. Burası saklı bir vadi. Bu vadinin turizme kazandırılması gerekiyor. Ramazan ayında oruçluyuz ve gelip burada serinliyoruz.” dedi.
İbrahim Bahçıvancı ise, “Suyun soğukluğu eksi 3-4 derece. Buraların turizme kazandırılması için mutlaka teşvik edilmesi gerekir. Çok güzel bir serinlik, güzel bir atmosfer. Bu sıcakta böyle bir yeri bulmak şanstır. Buraya yerli turist akımı sağlanabilinirse ne mutlu bize.” şeklinde konuştu.
Köylülerden Şehmuz Gursi ise Gurs Vadisi'nin yeteri kadar tanıtılmadığından yakınıyor. Vadinin tanıtılması ile bölgenin sıcak havalardan bunalan vatandaşların akınına uğrayacağını savunan Gursi, bunun için yetkililerden teşvik istedi: Bölgenin genelde kurak olduğuna işaret eden Gursi, ancak bu vadinin kuraklığın içinde saklı bir cennet olduğunu belirtti. Turizm konusunda buraya yatırım beklediklerini ifade eden Gursi, bunun hem bölge, hem de Mardin için büyük bir ihtiyaç olduğuna işaret etti. Kendi imkânları ile iki yıl önce kurduğu tesiste balıkçılık yaptığını belirten Gursi, beklemediği bir ilgi gördüğünü, bölgenin daha büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu konuda devletten destek beklediklerini vurgulayan Gursi, şunları söyledi:
“Benim gibi küçüklü büyüklü tesisle oluşturmak isteyenler var. Bu girişimcilere devletin destek olması gerekiyor. Tesisimizde günde ortalama 200 kilo balık tüketiyorum. Doğal kaynak suyu üretim tesisi, Ala Balık üretme çiftliği ve Balık Restuarant gibi çeşitli projelerle yeni tesislerle yeni istihdamlara vesile olabiliriz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz