Doğada kendiliğinden yetişen çördük meyvesi, antimikrobiyal özellikleriyle sağlık açısından faydalı olup, fazla tüketildiğinde ise problemlere neden olabiliyor. Tam bir şifa kaynağı olarak nitelendirilen çördük meyvesinin insan vücuduna faydası olmasının yanı sıra, fazla ve aç karnına tüketildiğinde kabızlığa ve kalp sıkışmasına neden olabiliyor. Halk arasında ahlat olarak da bilinen bu meyvenin kalp başta olmak üzere göz, böbrek, bağırsak gibi bir çok organa yararı var.
Evlilik çiftlerin hayatı birleştirdiği ve sorumlulukların arttığı bir dönem. Bazen inişlerin ve çıkışların olduğu evlilik sağlığınızı da etkileyebiliyor. Kanada'da yapılan yeni bir araştırmada, evli erkeklerin bekar erkeklere kıyasla daha sağlıklı yaşlandığı ortaya konuldu. Araştırmanın şaşırtan detayı ise kadınlarda durum tam tersi olarak çıkmasıydı.
Doğuştan gelen frengi (sifiliz) hastalığı önlenebiliyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre bazı ülkelerde bu hastalık artış gösteriyor. Doğuştan gelen frengi vakalarının tedavi edilmediği takdirde %50'sinden fazlasında düşük, ölü doğum, yenidoğan ölümü ve kalıcı sakatlık gibi yıkıcı sonuçlar görülebiliyor. Çevrimiçi olarak yayımlanan yeni çalışmanın verileri bulaşıcı frengi vakalarındaki artışın endişe verici boyutta olduğunu gösteriyor.
Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, akşam yemeği derken günlük yaşamın birçok vakti mutfakta geçebiliyor. Sağlıklı bir yaşam temiz ve hijyenik bir mutfaktan geçiyor. Temizliğin yanı sıra mutfaklarda tercih edilen ürünler de sağlık açısından oldukça önemli. Bu ürünlerden bir tanesi neredeyse herkesin mutfağında var ama zararını bilen çok az. Günlük yaşamı kolaylaştırdığı için tercih edilen bu ürünler siz fark etmeden sağlığınıza zarar verebiliyor.
Afrika'dan gelmekte olan eyyam-ı bahur sıcakları gündemdeki yerini koruyor. Bu yıl 31 Temmuz-7 Ağustos aralığında Afrika sıcaklarının hissedilmesi bekleniyor. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, "Sıcak havanın etkisiyle artan ozon gazı öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikayetleri tetikleyebileceği için astım hastaları için özellikle zararlıdır." dedi.
Yurt genelinde yüksek sıcaklıklar hakimiyetini koruyor. Türkiye'nin en sıcak illerden biri olan Aydın'da etkili olan sıcak hava bölge vatandaşlarının hem yaşam hem de uyku kalitesini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, uyku kalitesi kadar uyku ortamının hijyeninin de önemli olduğuna vurgu yapıyor. Uykuda direkt olarak yastıkla temas edildiğinden özellikle yastık kılıflarının hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Yastık kılıflarının klozetten bile daha fazla bakteri barındırabildiği belirtiliyor.
Meyve ve sebze üretiminde kullanılan tarım ilacı pestisit, fazla maruz kalınması halinde hastalıkları da beraberinde getiriyor. Pestisitin kanserden zehirlenmelere birçok hastalığa yol açabileceğini belirten uzmanlar, gıdaları bu ilaçlardan mümkün olduğunca arındırabilmek için uygulanması gerekenleri anlattı. Uzmanlar, meyve ve sebzeleri yıkarken sirke yerine karbonat kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
İzmir’de, hastanede tedavi gören emekli bir öğretmenin ani mide bulantısı ile başlayan kusma sırasında soluk borusu yırtıldı. Yüz, boyun ve göğüs kafesinde oluşan şişlikler üzerine yapılan tetkiklerde soluk borusunun yırtıldığı tespit edilen talihsiz vatandaş, başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Hakkı Ulutaş, çok az rastlanılan bu vakanın literatür taraması sonucu ani bulantı ve kusmaya bağlı dünyada sadece 3 vaka bildirildiğini söyledi.
Daha önce yapılan araştırmalara göre, tuvaletler, kapı kolları, musluklar hatta telefonlar en kirli kullanım alanları ve eşyaları çıkmıştı. Ancak son çalışmanın sonucu bambaşka çıktı. Evinizdeki o bölge meğer mikrop yuvasıymış.
Karpuz ve kavun yaz meyveleri denince ilk akla gelen meyveler oluyor. Özellikle sıcak havalarda serinletici etkisi nedeniyle çok sık tüketilen karpuz kadar kavun da oldukça seviliyor. Peki, karpuz mu daha sağlıklı kavun mu? İşte besin değerleri karşılaştırması...
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücut ısısının da yükseldiğine dikkat çeken Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, sindirim sistemini rahatlatmak ve formu korumak için zeytinyağlı sebzeler, taze salatalar, mevsim meyveleri, tam tahıllar ve kuruyemişler gibi lif zengini gıdaların öne çıktığını kaydederek, “Karpuz, böğürtlen, yeşil ayran, semizotu, C vitamini açısından zengin biberler yaz sıcaklarına karşı vücudu serinletir” dedi.
Kan gruplarıyla ilgili yapılan bir araştırmada yaşam süreleriyle ilgili ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Belli kan gruplarına sahip kişiler diğer kan gruplarına oranla daha uzun yaşıyorlar. Araştırma böyle söylüyor. Kan gruplarına göre hastalıklara yakalanma riski de değişebiliyor. Tabii o riski ortadan kaldırmak mümkün. Bazı kan grupları kanser, demans veya tansiyon gibi hastalıklar açasından daha fazla risk taşıyorken bazıları daha az risk taşıyor. İşte detaylar...
Hangi içeceği ne zaman tükettiğiniz, hem sağlık hem de günlük enerji seviyeleriniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Limonlu su, maden suyu, Türk kahvesi gibi içecekler, farklı zamanlarda tüketildiğinde vücudunuzun ihtiyaçlarına yanıt verecektir.
Sosyal medyanın günlük yaşam üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, ‘TikTok Beyni’ olarak adlandırılan yeni bir kavram gündeme geldi. Özellikle gençlerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini tanımlamak için kullanılan TikTok Beyni kavramıyla ilgili konuşan Nöroloji Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, sürekli kısa videolar izlemenin beynin hızlı bilgi akışına alışmasına neden olduğunu ve bu durumun derinlemesine düşünme gerektiren aktivitelerde performansı düşürebileceğini belirtti.
Yaz tatilinde vakit geçirilen alanlar olan havuz ve denizler çeşitli sağlık risklerine de yol açabiliyor. Deniz, havuz ve plajların yoğun ortak kullanım alanı olmaları sebebiyle enfeksiyon bulaşma riski taşıdığını belirten Uzm. Dr. Derya Tunç, “Özellikle iyi temizlenmeyen, uygun şartlarda klorlanmayan ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi bulunur.” dedi. Tunç, şezlongların da enfeksiyon riski taşıdığını belirterek kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulundu.
Yaz aylarında kavurucu sıcaklara karşı klima her ne kadar kurtarıcı olsa da bilinçsiz kullanımı bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, klimalara düzenli bakım ve filtre temizliği yapılmaması halinde bazı rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirtti.
Yaş almak hayatın doğal ve güzel bir parçası, ancak cildimizin her daim canlı ve genç görünmesini sağlamak için neler yapabiliriz?
'Günde 10 bin adım atın' tavsiyesi uzmanlar tarafından yıllardır önerilen bir egzersiz türü. Son dönemde ise bir tartışma başlığı olarak gündemde. Bununla ilgili bir araştırma var. Bu kadar çok adım atmanın sağlığa yarardan çok zararı olduğuna varıyor bu araştırma. Peki, uzmanlar bu konu hakkında ne diyor?
'Ayakta idrar yapmanın prostat hastalıklarına neden olduğuna' dair yaygın bir inanış olduğunun altını çizen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mithat Kıvrak, “Mevcut bilimsel veriler bu iddiayı desteklemiyor. Prostat hastalıklarının nedenleri arasında genetik faktörler, yaşlanma ve hormonal değişiklikler daha belirgin rol oynar” dedi.
son zamanlarda sağlık bilincinin artmasıyla popülerliği artan kefir, yoğurt benzeri bir fermente süt ürünüdür. Kefir içeriğinde bulunan faydalı bakteriler ile hem mide hem de bağırsaklar için çok yararlıdır. Her gün bir su bardağı içilmesi tavsiye edilen kefirin sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor. İşte kefir tüketmeniz için 6 neden...
Böbrek taşı ve tedavileri hakkında bilgi veren Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Emrah Yürük, idrar yollarının en sık karşılaşılan problemlerinden olan böbrek taşlarının görülme sıklığının kadınlar, erkekler ve çocuklarda ciddi oranda artış gösterdiğini belirtirken genel olarak erkeklerde daha fazla rastlanan böbrek taşında tedaviye gidilmezse böbreklerin ciddi oranda hasar görebileceğini açıkladı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Diyetisyen Veysel Ciğerli, yaz mevsimin gelmesiyle zayıflama sürecine giren kişilerin yaptığı hatalara değindi.
Yoğurdun üzerinde biriken suyu çoğu zaman farkında olmadan lavaboya veya çöpe dökeriz. Ancak, bu suyun içerdiği besin değerleri sayesinde sağlığa oldukça faydalı olduğu ortaya çıktı. Yoğurt suyunu çöpe atmak yerine, günlük beslenme rutininize dahil ederek vücudunuza birçok fayda sağlayabilirsiniz.
Alzheimer, temel ihtiyaçların bile giderilmesini engelleyerek yaşamı oldukça zorlaştıran hastalıklardan biri. Genellikle yaşlı kesimlerde yaygın olarak görülen Alzheimer hastalığının görülme oranının daha erken yaşlara düştüğü biliniyor. 65 yaş altı veya bazen 40 yaşlarına kadar erken görülen Alzheimer'ın bazı önemli belirtileri var. Erken teşhisin tedavi için büyük önem taşıdığı Alzheimer hastalığının bu belirtilerine dikkat ederek sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz.
Hastalıklardan korunmak ve hızlıca iyileşmek için bağışıklık sistemini her zaman güçlü tutmak gerekiyor. Bunun için düzenli ve dengeli beslenmenin yanı sıra şifalı karışımları tüketmek de etkili oluyor. Tıbbın babası olarak da bilinen Hipokrat, çörek otunun ilk savunucularından biri olarak biliniyor. Her derde deva olan bal ve çörek otu bir araya geldiğinde şifalı bir ilaca dönüşüyor. Vücuttaki yorgunluğu da alan bu karışım birçok hastalığa karşı kalkan oluyor.
Yazın tazesi kışın konservesi tüketilen domates her mevsim yemekleri süslüyor. Çorbadan menemene, ana yemeklerden kahvaltılıklara kadar birçok alanda kullanılan domatesler bazen hızlıca bozulabiliyor. Bozulan domatesin çürük kısmını kesip atıyor ve kalanını tüketiyorsanız dikkat! Bilmeniz gereken bazı bilgiler var...
Bitlis’in Tatvan ilçesinde baharın gelişiyle birlikte dağlarda doğal olarak yetişen kenger otuna vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Yol kenarlarında, bahçelerde ve tarlalarda görülebilen kenger otu, ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Kenger otu ayrıca Orta Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde de yetişir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göktürk Fındık, lokal ileri akciğer kanseri ameliyatlarında "Fındık tekniği" yöntemini ilk kez dünya tıp literatürüne kazandırdı.
Kola, dünya genelinde en popüler içeceklerden biridir. Ancak, bir bardak kola içmenin vücudumuzda ne gibi etkiler yarattığı konusu pek bilinmez. Bir bardak kola içtiğinizde vücudunuzda neler oluyor? İşte içtiğiniz andan itibaren bir saat boyunca yaşananlar ve bu içeceğin vücut üzerindeki etkileri...
Uzmanlar sizi hasta edebilecek dört yaygın ev eşyasını açıkladı. Bunların hepsi banyoda ve mutfakta bulunuyor. Eğer sağlığınızı tehlikeye atmak istemiyorsanız bu 4 ev eşyasından uzak durmanızda fayda var.
Bütün gün masa başında oturmanın sağlığınız için kötü olabileceğini, kalça kaslarının zayıflamasından kaygı ve depresyona kadar birçok rahatsızlığa neden olabileceğini çoğu kişi biliyor. Peki, bu durumun erkeklerde penise de zarar verebileceğini biliyor muydunuz? İşte detaylar...
Ramazan Bayramı için beslenme uyarılarında bulunan Diyetisyen Sena Genç, “Bayramın ilk gününe hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Bayram ziyaretlerinde kahve ve çay tüketimini sınırlandırın. Fazla miktarlarda çay ve kahve tüketildiği takdirde metabolizma yavaşlaması, çarpıntı, mide yanması gibi sorunlar yaşanabilir” dedi.
Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Diyetisyen Gülay Kurt Güneyi, “Özellikle bayramın ilk günleri çok sıkıntılı oluyor. Tatlı türü şeyler yapmak ve yemek zorundaysak tercihimiz; şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar. Porsiyon kontrolü önemli, kan şekerindeki sıkıntılarla birlikte başka hastalıkların da tetiklenmesine yol açabilir. En büyük sıkıntımız; ısrar özellikle misafirliklerde, zararlı olduğunu biliyoruz ancak hayır demeyi bilmiyoruz” dedi.
Sektörde 40 yıldır çalışan profesyonel fitness koçu Denise Austin , sırrını sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşıyor. 67 yaşında olan ama neredeyse 20 yaş daha genç görünen fitness koçu düz karnı için tek hareket uyguladığını belirtti. Bu basit ev egzersizi sadece birkaç dakika içinde yapılabilir ve istenmeyen göbek yağlarının yok edilmesine yardımcı olur.
Çoğumuz hayattan alabileceğimizin en fazlasını almak isteriz. Uzun ve mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Uzmanlara göre 'Güç Dokuz' kuralı 100 yaşına kadar yaşamanıza yardımcı olabilir. Ömrü uzatmak için formda kalmanın, iyi beslenmenin, bol su içmenin ve bazı kötü alışkanlıklara son vermenin yanı sıra 'Güç Dokuz' kuralını hayatınıza benimseyebileceğiniz iddia ediliyor.
Spor salonu üyeliğine veya pahalı ekipmanlara gerek yok; profesyonel bir fitness koçuna göre, istenmeyen yağlardan kurtulmak için bu basit ev egzersizlerini deneyin.
Havaların ısınması ve doğanın yeniden canlanışıyla birlikte, bahar mevsimi pek çok kişi için neşe kaynağı olurken, aynı zamanda bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, bu dönemde en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında alerjik reaksiyonların geldiğini kaydetti.
Sağlıklı yaşam ve spor üzerine paylaşımlarıyla dikkat çeken Emily Skye, fitness konusundaki özgün yaklaşımı sayesinde milyonlarca hayrana sahip olmakla övünüyor ancak yakın zamanda tüm bunların altında kendine o kadar da güvenmediğini itiraf etti.
Dünya çapındaki en formda 10 ülke, sakinlerinin yaşam beklentisi, kilosu ve fitness durumuna göre sıralandı. Listenin başındaki ülke ise hiç şaşırtmadı. O ülkedeki her 1.450 kişiden biri artık 100 yaşını görüyor.
Bazı hastalıklardan erken teşhis sayesinde kurtulmak mümkün. Dünyada yaygın olarak görülen ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ilk evrelerde tespit edildiğinde iyileşme oranı daha yüksek oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. İsrafil Ağaoğlu, "Prostat kanseri çok çok kötü bir kanser türüdür. Zamanında tedavi edilmezse, tespit edilmezse ve atlanırsa akciğer, beyin ve kemiklere sıçrayabilecek kanserdir. En nihayetinde ölümcül bir kanserdir" dedi. İşte konuya dair detaylar...
Ramazan ayının gece saatlerinde kalkılan sahura dair çarpıcı bir açıklama yapıldı. Birçok kişi sahur yapar yapmaz uyumayı tercih ediyor. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Elif Zeynep Özer, sahurdan sonra hemen uyumanın organları yorduğunu söyledi.
Kadınlar için önemli bir dönüm noktası olan menopoz bazı zorluklar getirebilir. Jinekolog Elifnur Özak, menopoz sonrası görülen vajinal kanamalara dikkat çekti. Bu dönemde görülen kanamaların genellikle iyi huylu nedenlere bağlı olduğunu belirten Uzm. Dr. Özak, “Ancak bazı kötü huylu hastalıklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoza girildikten sonra, artık vajinal kanamalar ‘normalimiz’ olmaktan çıkar, göz ardı edilmemelidir.” diyerek kadınları uyardı.
Prof. Dr. Canan Karatay sağlık ve hastalıklar hakkında yaptığı açıklamalarıyla gündemde yer alıyor. 81 yaşındaki ünlü profesör günümüzde sıkça tüketilen kuruyemiş hakkında dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Karatay, yurt dışından gelen besinlerin üzerine sıkılan bromür gazının adeta zehir saçtığını ifade etti.
Ramazan ayında oruç tutanlar için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Özellikle iftarda ve iftar sonrası yapılan bu 5 hata kilo alımına sebep oluyor. Doğru beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
Günümüzde birçok kişi boyun ağrısından muzdarip. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canan Yıldırım, "Uzun süre geçmeyen hatta artış gösteren boyun ağrısının sebebini bulmanın tek yolu fizik tedavi hekiminizin sizi muayene etmesidir" dedi. İnsanların %70'inin hayatları boyunca en az bir kez bu durumu yaşadığını belirten uzman isim şikayetlerin son görülme sıklığının da arttığını dile getirdi. İşte detaylar...
Diyet yaparken, sağlıklı kilo kaybı hedeflerine ulaşmak için doğru adımları atmamız önemlidir. Bir diyetisyen ile anlaşmak yerine kendi başınıza yaptığınız diyetlerde sıkça yapılan bazı hatalar vardır. Bu hataları tanıyarak, sağlıklı ve sürdürülebilir bir diyet planı oluşturabilir ve istenilen sonuçlara daha kolay ulaşabilirsiniz.
Resmi olarak dünyanın en sağlıklı ülkesi olan İspanya'nın sağlıklı yaşam sırrı merak ediliyor. Konuya dair yapılan araştırmalara göre İspanya halkının neden bu kadar sağlıklı olduğu ve nasıl çok daha uzun yaşadıklarına dair sonuçlar ortaya çıktı. Bunama, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların en az sayıda görüldüğü halkın en çok önem verdiği şeyin aile ve arkadaşlarla birlikte uzun sohbet eşliğinde yenen yemeklerin olduğu öğrenildi.
Edirne'de kilo fazlası olanlar, Obezite Okulunda uzmanlar tarafından hazırlanan beslenme ve spor programlarıyla sağlıklı zayıflıyor.
Sağlığımızı korumak ve hastalıklardan uzak durmak hepimizin önceliğidir. Hastalıklardan korunmak için her ne kadar sağlığınıza dikkat etseniz de bazı etkenlerden dolayı hastalıklardan kaçmak mümkün olmuyor. Ancak bu durumu en aza indirmek ve doktora gitmenize gerek kalmayacak sırrı Dr. Dráuzio Varella kaleme döktü. İşte okuyanları derinden etkileyen o yazı...