Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eximbank tarafından ihracatçılara 2 milyar dolar ülke desteği verildiğini belirtti. Desteğin artırılmasını talep eden Büyükekşi, bunun 2023 hedeflerini yakalama adına büyük katkıları olacağını vurguladı.
TİM Başkanı Büyükekşi, 2011'i değerlendirdiği basın toplantısında 2012 hedeflerini de açıkladı. Bu senenin tamamı için yüzde 4 büyüme öngören Büyükekşi, oranın üçüncü çeyrekte yukarı çekilebileceğini kaydetti. 2012’de ihracatın 150 milyar dolar olacağına işaret eden Büyükekşi, kurun da 1,70-1,80 aralığında oynayacağını dile getirdi.
İktidarın ihracatçıya önemli katkılarının bulunduğunu anlatan Büyükekşi, şunları ifade etti:
“Teşvikler şu an ele alınıyor. Kanaatimce 10-15 gün içinde bu anlamda faaliyetler tamama erecek. Cari açıkta ara malı ve hammadde ithalatı önemli etkenler. Bunları minimuma indirmek için ilgili sektörlere önemli destekler verilmeli. Yatırım teşvikleri tüm tarafları ile mecek altına alınmalı. Burada kimi sektörlerin istihdam kimi sektörlerin de enerji teşviğine gerek duyduğu da muhakkak.
Öte yandan şu an ihracatçının finansaman taleplerine Eximbank'ın büyük katkıları bulunuyor. Kurum, 2 milyar dolar ülke desteği veriyor. Biz bu desteğin daha da artırılmasını talep ediyoruz. 2023 hedeflerini yakalama adına ihracatçıların finansman anlamında bu gibi temennilerine cevap verilmeli.”
Büyükekşi, dolarda görülebilecek aşırı gerilemelere karşı Merkez Bankası'nı uyardı. Kuruma proaktif tavrını devam ettirmesini öğütleyen Büyükekşi, "Merkez Bankası, doların aşırı artışı sırasında piyasaya 1-1,5 milyar dolar döviz satımı yaptı. Aşırı değer kaybında da döviz alımı yapmalı." önerisinde bulundu.
2011'de 17 ülkeye gidip 30 bin görüşmede bulunduklarından söz eden TİM Başkanı, kurum olarak hem ülke içinde hem ülke dışında önemli faaliyetler yürüttüklerini belirtti.
İhracatçı birliklerinin adedini yeni kurulan Savunma Sanayii İhracatçı Birliği ve İklimlendirme Sanayii İhracatçıları Birliği ile 24'ten 26'ya çıkardıklarını duyuran Mehmet Büyükekşi'nin verdiği bilgilere göre 2001'de 31 milyar dolar olan ihracat 2011'de 135 milyar dolar seviyesine geldi.
İhracatta sektörler adına ilk sırayı otomotiv alırken; onu kimya, hazır giyim ve konfeksiyon izledi. 2001 ve 2011 karşılaştırıldığında otomotiv ihracatı 3,4 milyar dolardan 20,4 milyar dolara; kimya ihracatı 1,8 milyar dolardan 16,3 milyar dolara; hazırgiyim ve konfeksiyon da 7,5 mlyar dolardan 16,2 milyar dolara geldi.
En fazla ihracat yapılan ülke 13,9 milyar dolar ile Almanya iken; onu 8,3 milyar dolar ile Irak, 8,1 milyar dolar ile İngiltere, 7,9 milyar dolar ile İtalya, 6,8 milyar dolar ile de Fransa takip etti.
Yine 2001 ve 2011 göz önüne alındığında 1 milyar dolar ihracat yapan il adedi 4’ten 16’ya, 500 mliyon dolardan fazla ihracat yapan il adedi 7'den 22'ye, 100 milyon dolardan fazla yapan il adedi ise 21 den 45’e çıktı.
Mehmet Büyükekşi, ihracat oranının Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 46, Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerine yüzde 25 olduğunu açıkladı.
Toplantıda gazetecilerin “Suriye ve İran'a yaptırımlar söz konusu. Bu ülkeler için ihracat öngörüleriniz nelerdir?” sorusuna Büyükekşi, şu cevabı verdi:
“Türkiye olarak Suriye’de Arap Birliği kararlarını uyguluyoruz. İran’da da Avrupa Birliği yaptırımları var. Yani burada dışarıdan kaynaklanan konjonktürel sorunlar görüyoruz. Suriye'yi ayrı kefeye koymak gerekiyor. Maalesef, şu an Suriye ile ilgili ümitvari değiliz. Ama Irak ve İran olsun, Kuzey Afrika olsun buralarda ümidimiz var. Siyasi bunalım olduğunda ‘Arap Baharı ile ilgili kısa vadede sorun olabilir; ama bu ülkelerin refahı artınca ticaret de artacaktır’ diyorduk. Şu an bunun meyvelerini topluyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz