YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşsizlik ve kariyerde yeni formül: Ahilik

NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak, iş dünyasının en önemli problemlerinden biri haline gelen...

İşsizlik ve kariyerde yeni formül: Ahilik

NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak, iş dünyasının en önemli problemlerinden biri haline gelen personel yetiştirme ve işe göre eleman bulma konusunda 'Ahilik Modeli'nin çok önemli bir çözüm olduğunu söyledi.
NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak, İş Dünyası Gelişim Derneği (İŞGED) üyelerine Ahilik kültürünü anlattı. Kendisi de Ahi olan Kolak’ın “Ahilik ve Günümüze Yansımaları” başlıklı konuşmasını dinleyen İŞGED üyesi genç işadamları, ticarette ahlaki değerlerin önemini vurgulayan konuşmanın ardından Kolak ile görüş ve önerilerini paylaştı.
Dr. Şeref Zekai Kolak, ahilik prensiplerinden bugün de yararlanılabileceğini söyleyerek, "Ahi kültürüne göre insan iki kürekli bir kayığa benzer. Bir kürek üretim, ticaret, ekonomi, sanat gibi isleri temsil eder, diğer kürek insan ilişkileri ile ahlâkî değerlerdir. Ahilik prensibini benimseyen kurumlar nitelikli eleman bulma ve onlar da aidiyet duygusu oluşturup kurum kültürü ortaya çıkartma konusunda sıkıntı yaşamazlar" dedi.
Ahiliğin balık yemeyi değil balık tutmayı öğrettiğini belirten Kolak, "Şirketlerin en temel unsurlarından biri insan kaynakları yönetimidir. İş verimliliği insan kaynakları verimliliği ile olur. Bu konuda en büyük görev liderlere düşmektedir. Mimar Sinan eserlerinde çocuklardan gelen eleştirileri bile dikkate almıştır. Lider bu anlamda yeme içme, davranışlarında temkinli ve dikkatli olmalıdır. Türkiye ekonomisinde gelişmeler hızla sürerken değişik sektörlerde istihdam ihtiyacı da artıyor. Bazı patronlar işe göre eleman bulamamaktan yakınırken bazıları ise eleman bulamadığı için yatırımları bile yavaşlatıyor/durduruyor. İşsizliğe yönelik geliştirilen istihdam politikaları var fakat uzun vadede yetiştirilecek profesyonel bir çalışan için aktif eğitim modeli önem arz etmektedir."

İŞSİZLİK VE KARİYERDE YENİ FORMÜL: AHİLİK
İş dünyasının en önemli problemlerinden biri haline gelen personel yetiştirme ve işe göre eleman bulma konusunda 'Ahilik Modeli'nin çok önemli bir çözüm olduğunu belirten Kolak "İnsan kaynakları zirveleri ile sektörün ihtiyacına çözüm bulma yolunda çalışmalar sürerken tarihten ders alırcasına Ahilikle farklı bir çözüm ortaya koyulabilir. Günümüzde Üniversite ve sanayi işbirliği ile bazı bölümlerde öğrenciler eğitim-öğretim hayatına devam ederken aynı zamanda iş hayatına atılıyor. Öğrenciler, akademik bilgilerin yanı sıra profesyonel iş dünyasının iş akışları yaşayarak teorikten -pratiğe süreci yaşıyor. Fakat biz bunu iş dünyasının değişik alanlarında da uygulamalıyız. Ahilikte iş hayatının ilk basamağı olan yamaklığın 8-10 yaşlarında başlaması tesadüf değildir. Bugünün liderleri hayallerini 6- 7 yaşında planlamışlar. NBA de oynamak isteyen bir oyuncu şimdiden kendine bakmalı basketbola uygun olup olmadığını test ettirmeli. Microsoft CEO'su Bill Gates ben bugün hayata geçirdiğim projeleri ben 8 yaşında iken hayal etmiştim diyor. Bu bize eğitim -öğretim alanında yapılan değişimin ülkemize de yansıması gerekmektedir. Okulöncesi ve İlköğretim diye ifade ettiğimiz dönemi çok iyi değerlendirmeli, karakter ve kişilik testleri, yapılmalı ve öğrencilerin karakterlerine uygun mesleği bu dönemden planlamamız gerekmektedir. İlkokulda duvar gazetesi çıkaran geleceğin bir medya patronu veya gazetecisi olabilir” dedi.

NT ÇALIŞANLARINI DA AHİLİK DÜSTURUYLA YETİŞTİRİYORUZ
Kolak, Ahilik prensiplerini kendi bünyelerinde uygulama yolunda önemli adımlar attıklarını belirtirken personel yetiştirmede yeni bir modele geçerek büyümelerini sürdüreceklerini söyledi. Kolak, "Bu yıl da eğitim ve öğretim sezonunda mağazalarımıza sezonluk personel aldık. Sezon öncesinde eğitimlere tabii tuttuğumuz ve NT ile ilk defa tanışan bu sezonluk çalışanlarımızı uzun vadeli istihdam etmek için kendileri ile mülakatlar yaptık. Yapılan mülakatlar neticesinde kadroya geçirdiğimiz adaylar oldu. Bu adaylara nasıl Ahilikte Kalfa olacak kişi, kalfalık göstergeleri olan ‘şed bağlama’ ve "kuşak kuşanmaya" hak kazanmış oluyorsa bizlerde kadrolu olarak aldığımız bu personellerimize ekim ayı Ahilik haftası etkinlikleri kapsamında şed bağlama töreni düzenledik. Bundan sonra da bu güzel geleneği sürdürmeyi planlıyoruz." dedi.
Kolak, Ahilik teşkilat yapısı incelendiğinde terfi sisteminin çok önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Yapılan uygulamalar ile günümüzde olduğu gibi bazı eğitimler vererek iş yönetmek için eleman yetiştiriyoruz. Ahilikte ise işin en zor tarafı olan 'Esnaf' yetiştiriliyor. Ahilik, sanatta mükemmellik, yaşayışta dürüstlük, toplum ve insana hizmette erdemi esas alır. Bir iş hayatı düşünün ki daha küçükken insanların yetenekleri keşfediliyor. İleride hangi alanda başarılı olabilecekse iş hayatına ailenin gözetiminde başlıyor. Her şey o kadar kurumsallaşmış ki ne zaman, nerede, hangi şartlarda, ne yapılacağı belli. Ahiliği fütüvvet ilkeleri ile harmanlayan Ahi Evran'dır. Ahilik, dini iktisadi ve sosyal bir teşkilattır. Ahilik, sanatta mükemmellik, yaşayışta dürüstlük, toplum ve insana hizmette erdemi esas alır. İş yerinde mükemmeli yakalamak için sadece teknik bilgi yetmez. Ahlâkî ilkeleri olmayan bir iş adamının başarılı olamayacağı, olsa bile bunun geçici olacağı kesindir."
Ahiliğin temelini fütüvvet ruhunun oluşturduğunu kaydeden Kolak, "Fütüvvet insanı sürekli olarak yeni fetihlerin peşindedir gümüz ifadesiyle girişimcilik peşindedir. Yeni keşifler, yenilik, canlılık onun vazgeçilmezidir. Ahilikte rekabet değil tamamen kardeşlik (refik) esası hakimdir. Ahilikte amaç sadece kişiye bir meslek öğretmek değil; meslek ahlâkını, toplum kurallarını da öğretmek, benimsetmek ve onu ‘iyi insan’ olarak yetiştirmektir. Ahilik kişiyi başındaki yöneticisine, müşteriye, ailesine, komşularına karşı sorumlu tutmanın yanında işin en önemlisi Yaratıcısına karşıda sorumlu tutmaktadır. Dolayısıyla iş hayatı onun için ibadete dönüşmektedir. Yanlış yaparsa bunun hesabını ahirette de sorulacağı hissini taşımaktadır. Ahilikte amaç sadece kişiye bir meslek öğretmek değil; meslek ahlâkını, toplum kurallarını da öğretmek, benimsetmek ve onu ‘iyi insan’ olarak yetiştirmektir." diye konuştu.
Kolak'ın konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçildi. Program sonunda Dr. Şeref Zekai Kolak'a plaket takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler