YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaçak çayın hikayesi

sofralarımızın hatta hayatımızın bir parçası olan çayın hikayesini bu ahberde...

Kaçak çayın hikayesi

Yıllar öncesinde Gümrük kaçağı olarak Türkiye sınırlarına giren ve adı kaçak çay olarak kalan sofralarımızın hatta hayatımızın bir parçası olan çayın hikayesini paylaşıyoruz...

Başta sirilanka, ırak, Suriye ve İran’dan olmak üzere yıllardan beri Türkiye’ye kaçak yollarla gelerek adını duyuran bir lezzetin hikayesi. Kaçak çay aynı zamanda bir tarihin hikayesi. Kaçak yollarla geldiği için adı kaçak çay olarak kalan dökme çaylar ithalat ve resmi yollardan geliyor olsada adı yine de kaçak çay. İthal yoluyla gelen bu çay Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinin büyük bir çoğunluğunda kullanılıyor. Doğu’da demlenen her demlik kaçak çayla tanışıyor. Kaçak çayın lezzetine alışamayanlar ya da ağır bulanlar ise kaçak çayı Rize çayı ile karıştırma yoluna gidiyor. Çay sofralarda bir lezzet olmanın yanı sıra tarihin ve kültüründe en önemli unsurlarındandır.

ÇAY İÇİRMEMEK KABAHAT

Doğu bölgesinde Özellikle Şanlıurfa’da evlerimize, iş yerlerimize herhangi bir şekilde ziyaretimize gelen kişiye çay içirmek çok önemlidir. Çay misafir ağırlamanın olmazsa olmazlarındandır. Bunun içindir ki konuk eden kişi konuğunu çay içirmeden bırakmaz. Çayın kültürünün yanı sıra tarihi ise şöyledir ;Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Enver Paşa Batum’a iki tümen asker göndermiş, o sıralarda Rusya’da 1917 Ekim Devrimi patlayınca Ankara’yla Moskova arasında anlaşma imzalanmış, askerler de geri çekilmişti. Bir süre Batum’da yaşayıp oradaki çay bahçelerini gören askerler Rize’ye dönüşlerinde gördüklerini anlatınca, ‘Burada da çay yetişir mi?’ tartışması başlamıştı. Aslında daha önce Batum’a giden bazı kişiler beraberinde getirdikleri tohumları ekip çaycılıkla uğraşmışlardı fakat pek yaygın olmamış. 1923’ten sonra devlet Rize çayına özel önem vermiş ve çay Türkiye’nin kendi çayı giderek yaygınlaşmıştır.

EN GÜZEL NASIL DEMLENİR?

Büyük çaydanlığa su doldurulur ve ocağa konur Aynı zamanda küçük çaydanlığın (demlik) içine de yeteri kadar çay konulur (Çayın kalitesi önemli!)Hafif ılımış olan büyük çaydanlıktaki su ile küçük çaydanlığa konulan çay güzelce yıkanır Küçük çaydanlık ocak üstündeki büyük çaydanlığın üzerine hafif eğik olarak konur ve küçük çaydanlığın kapağı da hafif eğik olarak üzerine konur Büyük çaydanlıktaki suyun 3 dakika kaynaması beklenir Sonra ocaktan alınır ve fokurdaması geçinceye kadar bekletilir Daha sonra küçük çaydanlıktaki rutûbetli çayın üzerinde gezdirilerek küçük çaydanlık doldurulur Büyük çaydanlığa su ilâve edilerek tekrar ocak üstüne konur Küçük çaydanlık da onun üstüne konur ve küçük çaydanlığın kapağı yine hafif eğik bırakılır; ocak biraz kısılır Büyük çaydanlık kaynadığında çay da demini almak üzeredir Bir müddet bekledikten sonra bardaklar da sıcak su ile çalkalandıktan sonra afiyetle demini iyi almış bir çay içilebilir.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler