YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalp Krizi Belirtilerini Dikkate Alın

Kalp rahatsızlıkları günümüzde en sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor.Aniden meydana gelen kalp krizi ise istenmeyen...

Kalp Krizi Belirtilerini Dikkate Alın

Kalp rahatsızlıkları günümüzde en sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor.

Aniden meydana gelen kalp krizi ise istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Kalp krizinin çoğu zaman önceden bir takım belirtiler verdiğini söyleyen Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burhan Çabuk, kişileri dikkate alınması gereken belirtiler ile ilgili bilgilendirdi.

Kalp krizinin en önemli belirtisi göğüste hissedilen kuvvetli bir sıkışma duygusu olduğunu kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burhan Çabuk, “Bazı kişiler bunu kalbin sanki yumruklanarak sıkışması şeklinde tarif ederler. Ağrı, egzersiz veya stres ortadan kalksa bile kesilmez. Bazı kişilerde ise kalp krizinin belirtisi nefes alıp vermede ani olarak başlayan güçlüktür. Bunun nedeni, kanın kalpten düzgün bir şekilde pompalanmaması olabilir. Bazen de belirti baş ağrısı ve mide bulantısı olarak ortaya çıkar. Şeker hastalığı olan yaşlı kişilerde ise ağrı veya diğer belirtiler olmaksızın alışılmışın dışında bir kalp krizi meydana gelebilir”dedi.

Kalp hastalığı riskini arttıran başlıca faktörlerin yaş, alkol ve sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, şişmanlık, stres ve ailesel yatkınlık olduğunu belirten Çabuk, “Aynı zamanda düzensiz bir hayat, doğuştan oluşmuş kalp hastalıkları, yorgunluk ve hareketsiz yaşam da kalp rahatsızlığı riskini artırır” ifadesini kullandı.

Kalp rahatsızlıklarından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Çabuk, şunları söyledi: “Kan yağlarınızı ve bilhassa kötü kolesterolünüzü yükseltecek yağlı gıdalardan uzak durunuz (tereyağı, kaymak, yumurta, yağlı et ve et ürünleri).Mümkün olduğu kadar stresten uzak durunuz.Sigarayı bırakınız.Kilonuzu kontrol altında tutunuz.Uyku ve dinlenmenizi ihmal etmeyiniz. Tuz tüketiminizi günlük 6-9 gr. aralığında tutunuz.Çürük dişleriniz varsa tedavi ettiriniz.Bol sebze ve meyve tüketiniz.Günde en az iki litre su içiniz.Spor yapamıyorsanız bile, en azından her gün yarım saat yürümeye özen gösteriniz ve yürüyüşlerinizi sabahın erken saatleri dışında yapınız”

40 yaşından sonra herkesin yılda bir kez kalp check up yaptırılması gerektiğini belirten Çabuk, sözlerini şöyle tamamladı: “Check -up sırasında kan yağları ve kan şekeri mutlaka kontrol edilmeli ve efor testi yapılmalıdır. EKG ve bir akciğer filmi çekilmelidir. En az bir kez ECHO yaptırılmalıdır. Kapak problemi varsa bu sorun hastalığın şiddetine göre her yıl veya 3 - 4 yılda bir ECHO ile kontrol edilmelidir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler