Ahmet Hamdi Gül ve Adeviye Hanım'ın oğlu olarak 29 Ekim 1950’de Kayseri’de dünyaya geldi.
Abdullah Gül, Orta öğrenimini Kayseri Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Aynı fakültede mezuniyet sonrası doktorasını aldı. Abdullah Gül, Lisan ve doktora çalışmalarını yürütmek için burslu olarak iki sene Londra ve Exter’de kaldı. Türkiye dönüşünde Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda çalıştı ve İktisat dersleri verdi.
Abdullah Gül, 1983 - 1991 yılları arasında merkezi Cidde’de olan İslam Kalkınma Bankası’nda (IDB) iktisat uzmanı olarak çalıştı. 1991 yılında Uluslararası
İktisat dalında Doçent oldu.
Abdullah Gül, gençlik yıllarından itibaren politikan ın içinde yer aldı. Aktif politikayla ilk sıcak teması, Necmettin Erbakan' nın henüz MNP kurulmadan başlattığı "Bağımsızlar Hareketi" döneminde başlamıştı. 1975 seçimlerinde, şuanki Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Kayseri'den MSP Senatör adayı olduğunda seçim kampanyasındaki kadroda yer alıyordu.
Abdullah Gül, 1991 yılında yapılan erken seçimle Refah Partisi’nin Kayseri Milletvekili olarak Parlamento’ya girdi. 1991 - 1995 tarihleri arasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı.
Abdullah Gül, 1993 yılında Refah Partisi’nin "Dışişlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı" görevine seçildi. Bu süre içinde Avrupa ve Amerika’daki birçok kuruluşlarda yaptığı konuşmalarla parti görüşünü anlattı.
Abdullah Gül, 1995’de yapılan genel seçimlerde, ikinci kez Refah Partisi Kayseri Milletvekili seçildi. 1995 - 2001 yılları arasında "Dışişleri Komisyonu Üyeliği" görevini yürüttü. 54. Hükümette, Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerinde bulundu. 1999 yılında Fazilet Partisi'nden üçüncü kez milletvekili seçilerek Meclise girdi.
Abdullah Gül, 14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan Fazilet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresinde Genel Başkan Adayı oldu. Genel Başkanlık yarışını az bir oy farkıyla kaybetmiş olmasına rağmen, kongrede elde ettiği netice tüm siyasi çevrelerce büyük bir başarı olarak değerlendirildi.
Fazilet Partisinin kapatılmasıyla birlikte, "Yenilikçi Hareket"'e önderlik etti. Başlangıcından itibaren halkın büyük bir teveccüh gösterdiği "Yenilikçi Hareket", Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adıyla Türk siyasi hayatındaki yerini aldı.
Abdullah Gül, AK Partinin Kurucular Kurulu üyesi olarak partileşme sürecindeki etkin rolünü sürdürdü, Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.
Abdullah Gül, 1992 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi oldu ve Konseyin Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma Komitelerinde çalıştı. 2001 yılına kadar yürüttüğü Avrupa Konseyindeki çalışmalarından dolayı kendisine "Pro merito" madalyası ve Konseyin sürekli "Onursal Üyesi" ünvanı verildi.
Abdullah Gül, 3 Kasım 2002 Milletvekili seçimlerinde Kayseri Milletvekili olarak tekrar seçildi.
16 Kasım 2002 tarihinde Başbakan olarak 58. Hükümeti kurmak ile görevlendirildi.
14 Mart 2003 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sn.Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığında kurulan yeni kabinede Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.
Abdullah Gül, 24 Nisan 2007tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11. Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Gül, 27 Nisan 2007 tarihinde yapılan birinci tur seçiminin yeterli katılım olmaması nedeniyle iptal edilmesi sonucunda seçilememiş, 20 Ağustos 2007 ve 24 Ağustos 2007 tarihlerinde yapılan seçimlerde yeterli oya ulaşamadığı için cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturma fırsatını elde edememiştir. 28 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turu sonucunda 339 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olmuştur.
Abdullah Gül, Evli ve 3 çocuk babası olan Gül ileri düzeyde İngilizce ve Arapça bilmektedir.
Aldığı Ödül ve madalyalar;
• Suudi Arabistan: Abdulaziz el Suud Nişanı
• Katar: Bağımsızlık Kolyesi
• Portekiz: Prens Henry Nişanı
• İtalya: İtalya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı
• Kuveyt: Büyük Mübarek Nişanı
• Birleşik Krallık: 2010 Chatham House Ödülü
• Kamerun: Ulusal Dekorasyon
• Pakistan: Nişan-ı Pakistan
• Macaristan: Macaristan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı
• Hollanda: Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı
• Kazakistan: Altın Kartal Nişanı
• İsveç: Serafim Kraliyet Nişanı
• Türkmenistan: Cumhurbaşkanı Yıldızı
Kayseri'de 4 ayrı suçtan aranan cezaevi firarisi İsmail İ. (35), otostop çekerek bindiği otomobilde polis ekiplerince yakalandı. Sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettiği için de 3 bin 150 TL ceza kesilen cezaevi firarisi emniyete götürülürken, alkollü olduğu belirlenen sürücüye ise cezai işlem uygulandı.
Kayseri'de meydana gelen trafik kazasında 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
Türkiye'de Faz-3 çalışmalarına geçen ay başlanan Çin menşeli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, Kayseri Şehir Hastanesinde şimdiye kadar 113 gönüllüye uygulandı. Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Kılıç Toker, "Gönüllülerde şimdiye kadar önemli bir yan etkiye rastlanılmadı. Birkaç kişide grip gibi bir durum gözlemlendi." ifadelerini kullandı.
Kayseri'de Bünyamin Yerli (33), inşaat malzemeleri sattığı iş yerini, 1 yıl içinde 12 kez soyulması nedeniyle başka bir yere taşıdı. Yerli, "Soyguna engel olmak isteyen çevre bina sakinleri hırsızlar tarafından tehdit edildi. Güvenlik kameralarından izlediğimde çok rahat davranıyorlar. Kendi ürünleri gibi araçlarına yüklüyorlar. Yaklaşık 20 bin lira kadar maddi kaybım söz konusu. Hırsızla karşılaşıp, başımın belaya girmemesi için çareyi işyerini taşımakla buldum" dedi.
Kayseri’de, evine giden son minibüs seferini kaçırdığı için otomobiline binen S.E. (15) adlı kız çocuğuna sarkıntılık yaptığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan M.K. (46), 6 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Koronavirüsle savaş için üretilen yerli aşı Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirildi. Faz 1 kapsamında gönüllülere uygulanmaya başlandı. Kayseri'de üretilen koronavirüs yerli aşısının saklandığı oda ilk kez görüntülendi.
Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşıda Faz 1 çalışmaları 14 Aralık itibarıyla tamamlanacak. 15 Aralık'tan sonra ise Faz 2 çalışmalarına geçilecek. Üniversite bünyesinde faz çalışmalarının yürütüldüğü İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, Faz 1'de 44 gönüllünün yer aldığını, Faz 2'de ise 200 civarında gönüllünün aşılacağını söyledi.
Kayseri'de Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) yürütülen yerli aşı çalışmalarında Faz 1 kapsamında gönüllü olan Mahir Koparan (32), "Sağlık durumum gayet iyi. Aşının hiçbir yan etkisini görmedim. Hiçbir ağrım olmadı" dedi.
Kayseriİ Valisi Şehmus Günaydın, koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasında şehrin en işlek bölgesinde incelemelerde bulundu. Günaydın, "Hanımlar apartmanın ortak alanlarında bir araya geliyorlar. Bunlar çok büyük risk. Bunların hepsini biz yasakladık. Ancak sizler de takdir edersiniz ki herkesin başına bir görevli dikemeyiz. Bu tedbirleri biraz biz benimseyeceğiz. Etrafa bu çağrılara uyulması konusunda bizler uyarıda bulunacağız" dedi.