YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sdü’den Dev Su Projesi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Enstitüsü tarafından yürütülen “Yer üstü, Kıyı Ve Geçiş Suları İçin...

Sdü’den Dev Su Projesi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Enstitüsü tarafından yürütülen “Yer üstü, Kıyı Ve Geçiş Suları İçin Çevresel Hedeflerin Belirlenmesine Yönelik Metodolojinin Geliştirilmesi, Büyük Menderes Havzası Pilot Çalışması” konulu proje, düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.

3 MİLYON TL BÜTÇELİ

Toplantıda konuşan, Su Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Diler, enstitü ve proje hakkında bilgi verdi. Diler, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yapılarak proje önerisi hazırlandığını, birinci aşamayı başarılı bir şekilde geçen projenin, ikinci aşamaya girmeye hak kazandığını ifade ederek, “Projeyle havzanın yer üstü, kıyı ve geçiş suları için çevresel hedeflerin belirlenmesi amaçlanıyor. Projede pilot bölge olarak seçilen Büyük Menderes havzasında yer üstü kıyı ve geçiş suları, için çevresel hedeflerin AB su çerçeve Direktifi (SÇD) ile uyumlu biçimde belirlenmesi ve ülkemizde diğer havzalara uygulanabilecek metodolojinin geliştirilmesi ve seçilen pilot bölge özelinde önlemler programının oluşturulması projenin ana amaçlarını oluşturmaktadır. Bu çerçeve kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği yapılarak proje önerisi hazırlanmış ve projemiz 1. aşamayı başarılı şekilde geçip, 2. aşamaya girmeye hak kazanmıştır. Proje yüksek bütçeli olup, 3 milyon TL’lik bir bütçeye sahiptir. 30 ay sürecek bu proje ile ülkemizde yer alan diğer havzalara örnek teşkil edecek bir metodoloji geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje de konusunda uzman 27 öğretim üyesi ve 22 adet kursiyer görev alacaktır” diye konuştu.

20. YÜZYILDA HER ŞEY KİRLENDİ

Çevrenin korunmasına yönelik farkındalığın oluşturulması gerektiğini bildiren SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise, “Bu 20. yüzyılda dikkat ederseniz her şey kirlendi. İnşallah bu projenin bundan sonraki süreç içerisinde iki önemli anlayışı ortaya çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan bir tanesi; bununla insanların proaktif olarak suları, çevreyi kirletmemesi, bireysel veya kurumsal karar alırken ya da bir kurumun yöneticisi konumunda karar alırken, çevrenin korunmasının ön plana çıkarılması gerektiğine dair bir farkındalığın oluşturulması. Öte yandan bireysel bazda çevreyi korumak ve kullanmak dengesi anlayışına sahip olmak çok önemli. Bu projenin bu işlemleri sağlayacağına inanıyoruz. Gerekli her türlü desteği vereceğiz” dedi.

İMAR DURUMU DİKKATE ALINDIĞINDA CAN KAYBI MİNUMUMA İNER

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi ve Su Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Uyumaz da “Bizim burada esas olarak su yönünü ilgilendiren kısımları ile uğraşmayı düşünüyoruz. Suyun önemi, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve dolayısıyla suyun tasarruflu kullanılması üzerine bazı çalışmalarımız var Su Vakfı olarak. Su Vakfı, üniversitelerimizin beyin gücü yardımı ile bu araştırmaları yapıyor. Malumunuz büyük şehirlerde olsun, belediyelerde olsun çok önemli bir faktör, su taşkınlarından can ve mal kaybını minimuma indirmek ve derelerde taşkın sınırlarını belirlemek. Derelerin belirli bir taşkın sınırları var. İmar durumunda buna dikkat etmeden yapılıyor ve evler su altında kalabiliyor. Bu, sınırlara riayet ederek iskan ve imar verilmemesinden kaynaklanıyor. Uygulama sayesinde can ve mal kaybı minimuma indirilebilir. Bunun yanında yerleşim bölgelerindeki derelerin ıslahı nasıl yapılabilir. Bizim yaptığımız çalışma bunlarla ilgili. Bizler de bu konuları enine boyuna tartışıp kendimize bir yön tayin edip projeyi başarıyla tamamlamak. Bize bu imkanı sağlayan Rektörümüz, rektör yardımcılarımız, su enstitüsü müdürümüz ve hocalarımıza bize yaptıkları yardım ve teşviklerden dolayı ekibim adına teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Tanıtım toplantısına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İskender Akkurt ile Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, SDÜ Su Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Yunus Pamukoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlgi Kapden Karapınar ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Uyumaz ve projede yer alan akademisyenler katıldı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler