YURTHABER

Elazığ
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanından "kurban Kesimi" Için Pratik Öneri

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rişvanlı, büyükbaş hayvanların yere yatırılmasındaki pratik yöntemi uygulamalı olarak gösterdi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Rişvanlı, büyükbaş hayvanların yere yatırılmasındaki pratik yöntemi uygulamalı olarak gösterdi.

Büyükbaş hayvanları kombina dışında kendi imkanlarıyla kesmek isteyen vatandaşlar için pratik yöntemleri Hayvan Hastanesi Kliniği'nde uygulamalı olarak gösteren Rişvanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı etin sağlıklı hayvanla başladığını söyledi.

Kurbanlığın dezenfekte edilmiş bir ortamda kesilmesi gerektiğini ifade eden Rişvanlı, kurban kesiminin, kuralına uygun ve hijyenik bir şekilde yapılmasını önerdi.

En az acı veren pratik bir yöntemle kurbanlığın yere yatırılmasını tavsiye eden Prof. Dr. Rişvanlı, "Büyükbaş hayvan kesimlerinde en ideali, bir mezbaha ortamında profesyonellerce bu işin yapılması" dedi.

-Kurbanlığın yere yatırılmasındaki pratik yöntem-

Veteriner hekimlerin önerdiği en basit kurbanlık yere yatırma tekniği hakkında bilgi veren Rişvanlı, "Büyükbaş hayvanın yere yatırılması için 5-6 metre uzunluğunda bir ip ve bundan daha kısa birkaç ip gerekli. Ayrıca bize yardımcı olacak deneyimli 3 ya da 4 kişi bulunmalı" ifadelerini kullandı.

İlk aşamada, 5-6 metre uzunluğundaki ipin bir ucunun hayvanın boynuzuna sağlam bir şekilde bağlanması gerektiğini anlatan Rişvanlı, "Sırt hizasından ipi alarak göğüs bölgesinden gövdeye dolayıp sırtında bir bağ atıyoruz. Daha sonra boynunu düz tutup hayvanın meme veya karın bölgesinde ikinci bir halka oluşturup bağ atıyoruz" diye konuştu.

Bağlar atıldıktan sonra bir kişinin hayvanın baş bölgesinden, diğer kişilerin ise arka ve sırt kısmından bastırarak, ipi yere doğru çekmesinin gerekli olduğunu belirten Rişvanlı, bu yöntemle hayvanın yere çöktürüleceğini söyledi.

Yere yatırılan hayvanın sırt ve baş kısmından tutularak hakimiyet sağlanacağını anlatan Rişvanlı, ayakları bağlanan hayvanın kesime hazır hale getirileceğini ifade etti.

Kesim işlemi bitene kadar sırt ve baş kısmının bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Rişvanlı, kesim için keskin bir bıçak tercih edilmesini önerdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler