Toroslar'da çobanlar, kıl keçilerinde bitlenme olmaması için kıl kesimine başladı. Yörükler, özel makasla traş ettikleri keçilerin kıllarını asırlık geleneklerini sürdürmede kullanıyor. Yörüklerin yaptığı kıl çadır, aba ve otantik el işleri ekonomiye kazandırılıyor.
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı kıl keçi yetiştiricisi Ramazan Sarıkaya, Toroslar'da kıl keçilerinin yıllık kıl kesimine başladıklarını söyledi. 200 kıl keçisinin kıl kesimini bitirmek üzere olduğunu belirten Ramazan Sarıkaya, kesim sonrası elde ettiği kılları temizledikten sonra kilosunu 80 kuruştan satacağını ifade etti. Kesilen kılların genelde kıl çadırı ve aba yapımında kullanıldığını belirten Sarıkaya, keçi kılından yapılan çadırın yazın serin, kışın sıcak ve yağmur suyunu geçirmediğini kaydetti.
Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Kıl keçisi yetiştiricileri olarak yılda bir kez kıl kesimi yapıyoruz. Böylece keçileri rahatsız edecek bit, pire ve değişik canlıların kıl üzerinde yaşamasının önüne geçiyoruz. Kesilen kılları genelde kıl çadır yapımında kullanıyoruz. Fazla olan kılı ise satıyoruz. Kesilen kılları temizledikten sonra Yörük kızları ip haline getiriyor. Son yıllarda turistik yörelerde Yörük çadırlarına ilgi yoğun olduğu için keçi kılına talep fazla.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz