YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013 Diyarbakır Surları yılı olsun

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentin tüm dinamikleri ile birlikte 2013’ün Diyarbakır Surları Yılı olması için kampanya yürütüyor.

2013 Diyarbakır Surları yılı olsun

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentin tüm dinamikleri ile birlikte 2013’ün Diyarbakır Surları Yılı olması için kampanya yürütüyor. Bu amaçla açılan imza metnini imzalayan Baydemir, gazetecilere de imzalattı ve bu kez kendisi fotoğraf çekti....

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Lokali’ndeki toplantıya Kent Konseyi Başkanı Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Ortadoğu Belediye İhtiyaçları Fuarı için kente gelen Duhok Belediye Başkanı Temer Remezan, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, Kent Konseyi’nin Tarih, Kültür ve Kentleşme Ana Çalışma Grubu temsilcileri, Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçcioğlu, Kent Konseyi’ni oluşturan kimi kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda gazeteci katıldı. Kılavuz ile Demirtaş’ın kısa açıklamalarından sonra Baydemir ünlü ozan Ahmed Arif’in “Beşikler vermişim Nuh’a/ Salıncaklar hamaklar/ Havva Anan dünkü çocuk sayılır” dizelerini aktararak “Öyle tarihi, öyle kadim bir coğrafyadayız” dedi.

Diyarbakır’ı Diyarbakır yapan ve binyıllarca burada yaşayanları koruyan Surların kaderinin son 100-150 yıldır değiştiğini belirten Baydemir, “Diyarbakır’da yaşayanları maalesef bugün Diyarbakır surlarını koruyamıyor” dedi. Bugünkü buluşmayı bir akde vefa buluşması olduğunu belirten Baydemir, Diyarbakır Kent Konseyi’ni oluşturan tüm paydaşlara çabalarından dolayı teşekkür etti. Baydemir, tüm dinamikleri Diyarbakır surlarını korumaya ve restore etmek, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne taşımak için herkesin ortak gayesi ve eylemi olması gerektiğini ifade etti.

Surların restorasyonu aciliyet arz ediyor

12 yıllık yerel yönetimler deneyimlerinde Diyarbakır surları ve Diyarbakır’ın kültürel mirasının geleceğe taşınmasının birinci derecede öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Baydemir, Surları korumak, restore etmek ve geleceğe taşımanın bilinçle birlikte bir kaynağı da gerektiğine işaret etti. Bunun için bir eş güdüme ihtiyaç bulunduğunu belirten Baydemir, “Diyarbakır surları için kapısını çalmayacağımız tek bir mekanizma yoktur” dedi. Baydemir, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın kenti ziyaretinde Diyarbakır surlarını himayelerine almaları konusunda bir teklifimiz olmuştu. Doğrusu teklif hemen yerinde kabul görmüştü. Ve bunun akabinde de Ankara’da Çankaya Köşkü’nde bir iadei ziyaretimiz olmuştu. Hemen akabinde bir hareketlilik başladı. Bir hareketlilik var. Ancak bunun daha da hızlanması ve somut ürüne dönüşmesi, Surların restorasyonuna başlanması büyük bir aciliyet arz ediyor. Bu vesileyle bugüne kadar emek sarf eden herkese teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. 2013 yılı Diyarbakır’ın, Diyarbakır Surları’nın yılı olsun.”

Restore edilmiş Surlar yılda 3 milyon turisti hak eder

“Surların hak ettiği ilgiyi görmesi ve hak ettiği kaynakla restore edilmesi halinde yılda en az 3 milyon turisti hak eder” diyen Baydemir, bunun da Diyarbakır ve bölgede yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılması anlamına geleceğini söyledi. Turizmin aynı zamanda bir barış projesi olduğunun altını çizen Baydemir, karşılıklı tanıma, farkındalık yaratma, farklılıklara saygı gösterme projesi olduğunu belirtti.

Gazeteciler imzaladı, Baydemir fotoğraf çekti

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek olan metni okudu. Baydemir dünyanın en önemli tarih ve kültür şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın bulunduğu coğrafyada ve çevresinde yeşeren toplumların üretimleri ile insanlığın uygarlık serüvenine önemli katkılarda bulunduğunu hatırlattı. Bu katkılardan en önemlisi olarak sayılabilecek Diyarbakır Surları’nın, tarihsel tanıklığıyla bu şehirde yaşayanlar ile tüm insanlık ailesinin ortak bir mirası olduğunu belirten Baydemir, “İnsanlık ailesinin ortak mirası olan Surlarımızın gelecek kuşaklara korunarak armağan edilmesi aynı zamanda insani bir sorumluluk ve ödevdir” dedi. Surlar üzerindeki tahribatların son bulması, insanlık mirasının sahiplenilmesi, korunması ve özüne uygun restore edilmesi gerektiğini bildiren Baydemir, “Başta şehrimiz, ülkemiz ve dünyamızda Surlarımıza olan ilginin ve sahiplenme düzeyinin artırılması için, ilk adım olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığınca, 2013 Yılının ‘Diyarbakır Surları Yılı’ olmasını talep ediyorum” dedi.

Baydemir daha sonra metni imzaladı. Haberi izleyen gazetecilere de metni imzalamasını öneren Baydemir, gazeteciler imza atarken kendisi de fotoğraf çekti.

Diyarbakır Surları ile ilgili kampanya kentin çeşitli mekanlarına konulan standlarla yürütülecek. www.diyarbakirsur.com adresi üzerinden de yürütülen kampanya kapsamında ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlar gezilecek, fotoğraf sergileri düzenlenecek, temizlik kampanyaları yapılacak.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler