YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013 Yılında Uygulanacak Asgari Ücret Rakamları Belli Oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılı asgari ücret rakamlarını açıkladı. Komisyon, aylık brüt asgari ücreti...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılı asgari ücret rakamlarını açıkladı. Komisyon, aylık brüt asgari ücreti ilk 6 ay için 978,75 TL, ikinci 6 ay için bin 21 lira 50 kuruş, aylık net asgari ücreti ise ilk 6 ay için 774 TL, ikinci 6 ay için 804,70 TL olarak belirledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2013 yılı asgari ücret rakamlarını açıkladı. Komisyon, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisi olmak üzere toplam 15 kişiyle toplandı. 4. toplantısını gerçekleştiren komisyon 3,5 saat süren toplantının ardından asgari ücret rakamlarını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik toplantının ardından basın toplantısı düzenleyerek asgari ücretin işçilere daha az ücret verilmesini yasaklayan ve birçok ülkede uygulanan önemli bir sosyal politika aracı olduğu belirtti.

Komisyonun ilgili kurumlardan 2012 yılında gerçekleşen ve 2013 yılında hedeflenen ekonomik durumla ilgili raporlar aldığını ve bu raporların incelediğini ifade eden Çelik, 2013 yılında hedeflenen enflasyon oranının yüzde 5,2, büyüme oranın ise yüzde 4 olarak belirlendiğini söyledi. Çelik, 2013-2015 yıllarını kapsayan orta vadeli program döneminde 1,5 milyon yeni istihdam oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetti. Asgari ücretin son 10 yılda kümülatif olarak yüzde 301 arttığını dile getiren Bakan Çelik, asgari ücretteki reel artışın ise yüzde 65 olduğunu bildirdi.

Değerlendirmenin ardından 2013 yılında uygulanacak asgari ücret rakamlarını açıklayan Çelik şöyle devam etti:

“2013 yılında ülkemizde uygulanacak asgari ücret miktarı oy çokluğu ile belirlenmiştir. Buna göre, aylık brüt asgari ücret 940 TL'den ilk 6 ay için 978,75 TL'ye, ikinci 6 ay için ise bin 21 lira 50 kuruşa yükseltilmiştir. Aylık net asgari ücret ise 739,79 TL'den ilk 6 ay için 774 TL'ye, ikinci 6 ay içinse 804,70 TL'ye yükseltilmiştir. Böylelikle asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştur.”

“İŞÇİ KESİMİ DAHA YÜKSEK TALEPTE BULUNDU”

Rakamların açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, bir gazetecinin asgari ücretin oy çokluğu ile alındığını tekrarlaması üzerine, “İşçi kesimi, daha yüksek talepte bulundu. Aslında işveren kesiminin de bu konuda farklı talepleri var ama gelebildiğimiz nokta oy çokluğu noktası” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile rakamlara ilişkin görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Çelik, “Bu konularda gerek asgari ücret tespitinde, gerek çalışanlara bakışta Sayın Başbakanımızın olayları nasıl ele aldığını, az önce enflasyona karşı ezdirilmeyen ücretliler tablosunda gördüğünüz gibi, Sayın Başbakanımız da programda öngörülenin üzerinde bir artış konusunda görüşmemizde bize gerekli talimatları verdi. Yani 3 artı 3'e sadık kalmama konusunda hükümetin bir iradesi olduğunu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

Asgari ücretin belirlenirken enflasyonun geçen yıl da tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: “Büyük ihtimalle geçen yılın nihai rakamının 6'nın üzerinde gerçekleştiğiydi. Ama geçen yıl, 12,37'lik bir asgari ücret gerçekleşmiş idi. Bu yıl da 5,2 düzeyinde bir enflasyon gerçekleşme oranı hedeflendi. Biz, 8,61 düzeyinde bir asgari ücret artışını şu anda gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Asgari ücret yeterli mi tartışmaları çok yapılıyor. Bu, bir asgari ücrettir, taban ücrettir. Bunun altında bir ücret işçiye teklif edilemez anlamını taşımaktadır. Bu yönüyle bir sosyal koruma aracı olarak bu oranın ve bu rakamın önemli olduğu inancı içindeyiz. Bunun üzerinde ücret olmaz anlamı taşımamaktadır.”

Bakan Çelik’in açıklamalarının ardından konuya ilişkin değerlendirme yapan TİSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir, açıklanan rakamların hükümetin sıkı mali politikasından taviz vermesi olarak algılanması gerektiğini söyledi. Demir, “Bizim düşüncemiz ilk 6 ay için 3 ikinci 6 ay için 2,5 oranıydı. Ancak bu süreçte uzlaşmacı hareket ettik. Biz burada asgari ücreti belirlerken pek çok parametrenin kriterini belirlediğim için daha hassas davranıyoruz” şeklinde konuştu

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE TEPKİ

2013 yılı uygulanacak asgari ücret rakamlarına tepki gösteren Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, rakamın oy birliği ile belirlenmediğine dikkat çekti. Hedeflerinin TÜİK’in açıkladığı bin 25 TL olduğunu ifade eden Ağar, “Devlet bu rakama sahip çıkmadı. Bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil. Geçen seneki komisyonda rakamları oy birliği ile belirlemiştik. Bu yıl da daha iyi bir rakam belirleriz diye düşünmüştüm” açıklamasında bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da asgari ücret için olması gereken rakamı bin lira belirlediğini hatırlatan Ağar, “Bu bir çelişkidir” diyerek, “Bu rakam bizi tatmin etmedi. Biz de Türk-İş olarak şerhimizi koyuyoruz” diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler