İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) İzmit´te bir ´Arakan’da Şiddet Değil Soykırım Var´ başlığıyla bir Arakan Konferansı düzenledi. Mazlum-Der Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen konferansın konuşmacısı olan gazeteci-yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, Arakan’daki Müslümanlar’ın sistematik olarak katledildiğini söyledi.
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) dün İzmit’te “Arakan’da Şiddet Değil Soykırım Var” başlığıyla bir Arakan Konferansı düzenledi. Mazlum-Der Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen konferansın konuşmacısı olan gazeteci-yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, Arakan’daki Müslümanlar’ın sistematik olarak katledildiğini söyledi.
MAZLUM-DER’DEN ARAKANLILAR İÇİN KONFERANS
Mazlum-Der Kocaeli Şubesi tarafından Arakan’daki Müslümanlar için düzenlenen konferansa konuk konuşmacı olarak katılan Özgür Yazarlar Birliği (ÖYB) üyesi ve Almanya’da faaliyet gösteren Weltweiter Einsatz für Arme (WEFA) gönüllüsü gazeteci-yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, Arakan’daki Müslümanlar’ın sistematik olarak katledildiğini söyledi.
Güneydoğu Asya’da bulunan Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlar’a yönelik son zamanlarda şiddet ve katliam olaylarının artmasına dikkat çekmek isteyen Mazlum-Der Kocaeli Şubesi, önceki akşam İlim Yayma Cemiyeti’nde konuya ilişkin bir konferans düzenledi. Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlar’ın sorunlarının ele alındığı konferansa konuk konuşmacı olarak, araştırmacı yazar ve Özgür Yazarlar Birliği üyesi İbrahim Sediyani katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Mazlum-Der eski Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, tüm Müslümanlar’ın bu durum karşısında tepki göstermesi gerektiğini belirtti.
“ARAKANLAR SİSTEMATİK OLARAK KATLEDİLİYORLAR”
Konferansta katılımcılara konuşan İbrahim Sediyani, geçtiğimiz Kurban Bayramı’nı geçirdiği ve son katliama bizzat şahid olduğu Arakan bölgesindeki gözlemlerini ve buradaki Müslümanlar’ın uğradıkları zulümleri anlattı. Rohingya halkının 2 milyon 500 bin nüfusluk Müslüman bir kavim olduğunu ancak bunların sadece 1 milyonunun kendi ülkesinde yaşadığını, yarısından fazlasının başka ülkelerde mülteci durumunda olduğunu belirten Sediyani, dünyanın en mazlum milleti olan Rohingyalılar’ın çoğunun eğitim ve kimlik haklarına sahip olmadığını söyledi. Şiddet ve katliam olaylarının da had safhada yaşandığını belirten Sediyani, katliamların yıllardır sistematik bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.
“Asya kıt’asının güney sahillerinin tam ortasında yer alan ve oldukça stratejik bir konuma sahip Arakan coğrafyası, iklimi, bitki örtüsü ve doğal güzellikleri ile âdeta yeşil ile mavinin buluştuğu bir ‘yeryüzü cenneti’dir” sözleriyle konuşmasına başlayan Sediyani, Arakan’ın Myanmar, Bangladeş ve Hindistan arasında üçe bölünmüş bir ülke olduğunu belirterek Rohingya’yı bir “yitik ülke” ve “kayıp coğrafya” olarak tanımladı.
Rohingyalar’ın “devletsiz bir kavim” olduğunu söyleyen Sediyani, Rohingyalar’ın bugünkü toplam nüfûsunu 2, 5 milyon olarak ifade ettikten sonra,bu nüfûsun 1 milyonunun Myanmar (Burma)’da, 700 bininin Bangladeş’te, 500 bininin Suudî Arabistan’da, 200 bininin Pakistan’da, 111 bininin Tayland’da, 30 bininin Hindistan’da, 24 bininin de Malezya’da yaşamakta olduğunu ifade etti.
İbrahim Sediyani devamla şunları söyledi: “Dünyanın en mazlum ve en temel insanî haklardan mahrum etnik topluluğundan biri olan Rohingyalar’ın Myanmar (Burma) egemenliği altında yaşayan 1 milyonluk nüfûsu “vatandaşlık” hakkına bile sahip değilken, Myanmar (Burma) dışında yaşayan diğer 1, 5 milyonluk nüfûsun büyük çoğunluğu da “mülteci” statüsündedir ve bunların dahi büyük çoğunluğu “kayıtsız mülteci” olduklarından bulundukları ülkelerde “kaçak” olarak kalmaktadırlar. Rohingyalar’dan bahsederken, nüfûsu 2, 5 milyonun üzerinde olan bir etnik topluluktan bahsettiğimizi ve fakat gerek kendi öz topraklarında kalanlar ve gerekse başka topraklara hicret etmiş olanlar olsun, neredeyse tamamına yakınının kimliksiz, statüsüz yaşayan ve eğitim, seyahat ve mülk edinme gibi en temel insanî haklardan bile mahrum olan bir etnik topluluktan bahsettiğimizi hatırdan çıkarmamamız gerekiyor. Rogingyalar için, “dünyanın en mazlum milletinden biri” nitelemesinde rahatlıkla bulunulabilir.”
Konferans bitiminde dinleyiciler Arakan’la ilgili sorular yönelttiler. Sediyani soruları cevaplayarak Rohingya halkının sorunlarına karşı daha bir duyarlı olunması gerektiğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz