Van'ın Çaldıran ilçesinin Sarıçimen Köyü'nde, 8 yıl önce mazot kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Fettah Ülgen, operasyon için köye gelen askerlerin kendisine kötü muamele ettiğini iddia ederek, açtığı manevi tazminat davasını kazandı.
Mahkeme, 'idarece yürütülen güvenlik hizmetinin gereği gibi işlememesi, söz konusu olaydaki ağır hizmet kusuru ve kişinin uğradığı kötü muamele nedeniyle duyduğu manevi ızdırabı' dikkate alarak, Milli Savunma Bakanlığı'nı 20 bin TL manevi tazminata mahkum etti.
Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen Köyü'nde, 8 yıl önce mazot kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla Güneş Piyade Karakolu'nda görevli Piyade Asteğmen M.H.İ. komutasındaki erler B.Ç., A.B. ve M.Ç. köye baskın düzenledi. Mazot kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Fettah Ülgen, askerlerin havaya ateş açmasıyla durduruldu. Fettah Ülgen, askerlerin kendisini konuşturmak için yere yatırarak tekmeledikleri, askerlerin komutanı M.H.İ.'nin kalaşnikof tüfeğin namlusunu ağzına sokarak tehdit ettiğini, silahın namlusu ile yüzüne vurduğunu savunarak, askerler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kötü muameleye uğradığını iddia eden Fettah Ülgen'in avukatı Murat Timur, askerler hakkında Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. 12 Ocak 2009 tarihinde görülen duruşmada mahkeme, askerleri, 'kötü muamele' suçundan birer yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu cezayı 10 aya indirerek, 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar verdi. Bunun üzerine Ülgen'in avukatı Murat Timur, Van 2'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne 10 bin TL maddi, 20 bin TL de manevi olmak üzere toplam 30 bin TL'lik tazminat davası açtı.
Van 2'nci İdare Mahkemesi, Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara uygun olarak, Asteğmen M.H.İ. ile erler B.Ç., A.B. ve M.Ç.'nin Fettah Ülgen'e kötü muamelede bulunduklarının ortaya konduğuna dikkat çekerek, kararda şunlara yer verdi: "Sözkonusu eylemin kişisel bir husumetten kaynaklanmayıp, idarece yürütülen güvenlik hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacına yönelik olması nedeniyle idari faaliyetle oluşan zarar arasında uygun illiyet bağının bulunduğu, bu nedenle davacının uğradığı zararların tazmini hukuka bağlı yönetimin bir gereği olduğu açıktır.”
Mahkeme, 'idarece yürütülen güvenlik hizmetinin gereği gibi işlememesi, söz konusu olaydaki ağır hizmet kusuru ve kişinin uğradığı kötü muamele nedeniyle duyduğu manevi ızdırabı' dikkate alarak, Milli Savunma Bakanlığı'nı 20 bin TL manevi tazminata mahkum etti.
Davanın avukatı Murat Timur, Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde açtıkları davanın 'işkence' suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, mahkemenin kötü muameleden ceza verdiğini söyledi. Avukat Timur, "Eğer işkence bitirilmek isteniyorsa ceza işkenceden verilmeliydi. Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği tazminat kararına gelince, bu kararın olumlu olarak değerlendirilmesi için bakanlığın çıkan tazminatı sanıklara rücu ettirmesi gerekir. Aksi taktirde askeriye içinde birkaç kişinin verdiği zarar vatandaşın verdiği vergilerle ödenmiş olacak. Bakanlığın, bu zarara sebep olan sanıklardan bu parayı tazmin etmesi gerekir ki işkence ve kötü muamele suçlarında azalma olabilsin." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz