YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Astım Hastalarına Ramazan Önerileri

Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında, oruç tutmak isteyen astım hastalarına tavsiyerde bulunan Prof....

Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında, oruç tutmak isteyen astım hastalarına tavsiyerde bulunan Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjinin beslenme ile ilişkisine dikkat çekti.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; susuz kalmanın en önemli sorun olduğunu, tüm vücudun günün ilerleyen saatlerinde giderek kurumaya başladığını belirterek, susuzluğa bağlı olarak, vücutta dolaşan kanın koyulaştığını ve akışkanlığını kaybettiğini bazı dokuların kanlanamamasının ileri yaş hastalarında, beyin ve sinir sağlığı açısından ciddi sorunlar oluşturduğuna dikkat çekti.

Tabak, özellikle solunum sistemindeki salgıların kurumasının ve koyulaşmasının, vücuttan atılmasını zorlaştırdığını, bu durumun oluşturduğu öksürüğün kişileri zorladığını belirterek, "!Kronik bir solunum yolu problemi olan hastaların uzun süre susuz kalması hastalık alevlenmesine neden olabiliyor. Astım ve sinüzit susuzluktan en çok etkilenen iki hastalıktır. Astımda akciğerlerdeki salgılar kurur ve atılması zorlaşır, bunun sonucunda da bronş daralması yaşanır. Sinüzitte ise aynı durumun burun salgıları için geçerlidir ve geniz akıntısının atılması zorlaşır" dedi.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; susuzluğun yanı sıra uzun süre aç kalmanın da vücut açısından zararları olabildiğini, uzun saatler aç kalmanın kan şekerinin düşmesine neden olduğunu söyledi. Tabak, düşen kan şekeri iftarda aşırı ve hızlı yemek yenmesi ile yükseltilmeye çalışılırsa tokluk hissinin oluşmasının da zaman alacağını ve kişinin bir seferde normalden çok daha fazla gıda tüketebileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Yonca Tabak, üçüncü bir sorunun da astım ilaçlarının süresiyle ilgili olduğunu söyledi. En fazla 12 saat etkisi olan ilaçların, sabah sahurda en geç saatte alınsa bile iftara kadar etkisinin geçtiğini, bu duruma reflünün eklenmesi sonucu hastalık alevlenmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, sigaranın astım hastalığının en büyük düşmanı olduğuna, sigara bağımlılarının tüm gün sigara içmeyip iftardan sonra bu açığı kapatmaya çalışmalarının, astım astaları için mutlak atak oluşturduğuna değindi.

Tabak, astım hastaları için şu önerilerde bulundu:

"Oruç saatleri dışında bol su tüketilmesi

Suyun çay, kahve, kolalı veya şekerli meyve suları şeklinde değil, su olarak tüketilmemesi

Oruç açılırken birden çok ve hızlı yeme değil; az ve sık aralıklarla yavaş yemek yenmesi

Mide asitini artıran kafein içeren çay, kahve ve kolalı içeceklerden uzak durulması

Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartma gıdalar ve ağır şerbetli tatlılar tüketilmemesi

Reflüyü tetikleyen çiğ sarımsak, çiğ soğan ve aşırı domates tüketiminden kaçınılması

Yatmadan önce en az iki saat yemek yenmemesine özen gösterilmesi

Sahurda yemek yiyip yatılmaması

Sabah akşam ilaç kullanımı gereken bir astım hastalığı varsa oruç tutulmaması

Sigara bırakılamıyorsa oruç tutulmaması veya iftar sonrası kontrollü tüketim sağlanması".

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler