Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar 380 milyon lira harcadığını açıkladı. Beşir Atalay, 14 ayrı kampta 102 bin 350 Suriye vatandaşının bulunduğuna dikkati çekerek, " Sığınmacıların kış şartlarını daha rahat atlatabilmesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Van'daki konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlarımız TOKİ tarafından yapılan evlere geçmeye başlıyorlar. Suriyeli sığınmacılar için 3 yeni konteyner kent kurulacak." dedi. Atalay, Suriye'den gelen sığınma başvurularında son günlerde ciddi bir artış olmadığını da kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay’daki temaslarının ardından Hatay Havaalanı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'le birlikte basın toplantısı düzenledi. Başbakan Yardımcısı Atalay, bugün itibariyle Türkiye'de 102 bin 350 Suriyeli'nin bulunduğunu bugüne kadar da 145 bin 718 kişinin ülkemize sığındığını, bunlardan 43 bin 368’inin ülkelerine geri döndüğünü söyledi.
Türkiye'nin Suriye ile 910 kilometrelik bir sınırı bulunduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Atalay şunları söyledi: "Maalesef Suriye içerisinde sürüp giden bir mücadele var. İç olaylar sebebiyle de ülkeden kaçıp başka ülkelere sığınmak durumunda kalan insanlar mevcut. Şuan Suriye'de halen olaylar devam ediyor. Devletin özellikle güvenlik birimleri vatandaşlarına karşı silahlı saldırılarını sürdürüyor. Tabi çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. İçeride tabi büyük bir devlete, mevcut yönetime muhalif organizasyon devam ediyor. Onlar da karşı mücadelelerini sürdürüyorlar. Türkiye burada en çok etkilenen ülke konumunda. Yani Ürdün'e de, Lübnan'a da sığınmacılar gitmiş durumda. Ama en uzun sınır bizimle ve şuanda en büyük göç alan ülke sayısı da bizde. Benim bilgilendirmem ve basın toplantım sınırımızın bu tarafıyla ve göçmenlerle ilgili, sınırın öbür tarafıyla ilgili değil. Bugün itibariyle Türkiye'de bulunan, sığınmacı olarak gelmiş Suriye vatandaşı sayısı 102 bin 350'dir. Değişik zamanlarda daha fazla geliş olmuş ama bunların bir kısmı geri dönmüştür. Bugüne kadar 145 bin 718 kişi sığınmacı olarak gelmiş, bunların 43 bin 368'i geri ülkesine dönmüş.”
Ülke genelinde Suriyeli sığınmacılarla ilgili 14 ayrı kampın bulunduğunu vurgulayan ve bu kamplarda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Atalay şunları söyledi: “Şuanda bizim 14 kampımız var. Bunlardan Altınözü'nde 2, Yayladağı'nda 2 ve Apaydın bir olmak üzere Hatay'da 5 kampımız mevcut. Bu 5 kampta 12 bin 69 kişi kalıyor. Gaziantep'te; Islahiye, Karkamış ve Nizip'te olmak üzere 3 çadır kentimiz mevcut ve burada 17 bin 731 kişi kalıyor. Kilis Öncüpınar konteyner kent mevcut ve burada da 12 bin 813 kişi kalıyor. Şanlıurfa'da Ceylanpınar ve Akçakale'de ise iki çadır kentimiz var ve burada da 31 bin 254 kişi kalıyor. Kahramanmaraş merkezdeki çadır kentte 15 bin 99 kişi kalıyor. Osmaniye Cevdediye çadır kentte ise 8 bin 197 kişi kalıyor. Adıyaman merkez çadır kentte de 4 bin 500 kişi kalıyor.” dedi.
Halen 3 kampta hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Atalay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunların 3’ü de konteyner kent olacak. Van'da biliyorsunuz 30 bin civarında insanı konteyner kentte barındırmıştık. Depremzedeler artık konutlarına taşınıyorlar. Önümüzdeki salı konutların tamamı teslim edilmiş olacak. Oradan konteynerlerin bir miktarını biz bu bölgeye taşıyacağız. Gaziantep Nizip'te 2 tane, Şanlıurfa'da Akçekalede'de 2 tane konteyner kent çalışmamızın hazırlıkları devam ediyor.''
Türkiye’nin bu güne kadar değişik yıllardan komşu ve farklı ülkelerden gelen sığınmacılara kapılarını açtığını ve halen Suriye noktasında “Açık kapı politikasını” uyguladıklarını aktaran Atalay, “ Bulgaris’tandan soydaşlar geldi. Bosna Hersek'ten gelenler oldu. Körfez Savaşı yıllarında Kuzey Irak'tan çok sayıda sığınmacı geldi. Bütün bunlarda Türkiye kendi imkânlarını sonuna kadar kullanmış, hem uluslararası hukuk çerçevesinde hem komşuluk ve kardeşlik ilişkileri çerçevesinde insani bakışla elinden geleni yapmıştır. Bugünde doğrusu biz ülkemize gelen Suriyeli vatandaşlar için BM'nin uluslararası hukukunda öngördüğü 'Açık Kapı' politikasını uyguladık. Yani bu politika şu, insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla buraya sığınan vatandaşları asla sınırdan geri göndermedik. Özel durumlar, buradaki bazı soruşturmalar sebebiyle çok sınırlı sayıda belki insan iade edilmiştir. Ama genelde hiçbir Suriye vatandaşını biz geri göndermedik ve sınırdan geri çevirmedik. Bu uluslararası hukukun da öngördüğüdür. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İcra Komitesi sonuçları çerçevesinde ülkemizce Suriye vatandaşlarına geçici koruma statüsü verilmiştir. Bunlara da riayet ediyoruz.” diye konuştu.
Suriyeliler için bu güne kadar 380 milyon TL harcadıklarını aktaran Atalay, ''Uluslararası yardım kabul çağrısında da bulunduk. Geçen nisan ayında Dışişleri Bakanlığımız bu çağrıyı yaptı ama uluslararası camiadan ve kuruluşlardan çok ciddi bir katkı veya yardım aldığımızı söyleyemeyiz. Yani bir miktar çadır, battaniye, mutfak seti gibi ama çok paylaşıcı bir yardım aldığımızı söyleyemeyiz.'' dedi.
Sınırlardan denetimsiz geçişlerin söz konusu olmadığını, geçişlerin bilgiler ve denetimler halinde yapıldığını söyleyen Atalay ayrıca gerek sahra hastanelerinde gerekse ülke genelinde tedavi edilen Suriyeliler için 10 milyon TL ödemeyi AFAD olarak yaptıklarını söyledi.
Eğitim alanında 14 çadırkentte okul öncesi ilköğretim ve orta öğretim kapsamında 19 ayrı okulda 18 bin 317 Suriyeli öğrenciye eğitim verildiğini söyleyen Atalay öğretmen sayısını ise 502 olarak açıkladı.
Sınır ötesinde 5 kabul noktasının bulunduğunu zaman zaman bu noktalarda kontrol nedeniyle yavaşlamanın olduğunu da kaydeden Atalay, “Sınır ötesinde 5 tane kabul noktamız var. Buralarda zaman zaman birikmeler yığılmalar yönünde haberler oluyor, doğrudur. Bazı zamanlarda talepler artıyor. İl valilikleri daha koordineli çalışıyor. Ondan sonra sevk yapılıyor. Sınır ötesinde bekleyenlerin ihtiyaçlarını karşılama yönünde çalışmalarımız oluyor. Destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Çadırlarda kış hazırlıklarının yapıldığı aktaran Atalay, “Çadırların bazıları kışa dayanıklı değil, değiştiriliyor. Bazılarına ekstra şeyler çekilecek bazıları tamamen değiştirilecek. Radyatör ve ısıtıcılar dağıtılıyor. Bu bayramda bayramlaşmalar düzenlenecek bayram havasını yaşamalarını istiyoruz. Çocuklara mutlaka bayram hediyeleri vereceğiz.” dedi.
Son günlerde girişlerle ilgili fazla bir artışının söz konusu olmadığını da söyleyen Atalay geliş olduğu takdirde gerekli kapasitenin bulunduğunu da sözlerine ekledi.
SURİYEDE TUTUKLU BULUNAN GAZETECİLER
Bakan Atalay gazetecilerin Suriye’de tutuklu bulunan Türk Gazetecilerle ilgili her hangi bir gelişme olup olmadığı hakkında sorusunu ise “Gazeteciler özel hassasiyetimiz, daha öncede oldu. Yeni bir haber yok. Onlar tabi daima izleniyor.” sözleriyle yanıtladı
Bu sorunun ardından Başbakan Yardımcısı Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin Hatay Havaalanı'ndan Kıbrıs’a gitmek üzere uçakla ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz