YURTHABER

Erzurum
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özben:

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Özben, "Endüstriyel tıp, biz tüketicilerini sağlık takıntılı tipler haline getirdi"

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mevlüt Özben, "Endüstriyel tıp, biz tüketicilerini sağlık takıntılı tipler haline getirdi" dedi. Sosyoloji program koordinatörü Özben, yaptığı açıklamada, endüstriyel tıbbın son yıllarda yaşamları tıbbileştirmekle kalmayıp söz konusu tıbbileştirmenin bir sonucu olarak pek çok kişiyi de sağlık takıntısı olan endişeli tipler haline getirdiğini söyledi. Ölüm ve sağlık söz konusu olduğunda herkesin korktuğunu anlatan Özben, "Büyük korkularımız, yaşadığımız anda dahil olmak üzere yaşamlarımızın geri kalan kısmını başkalarının yönetimine-denetimine bırakmaya gönüllü hale getiriyor bizi. Küresel kapitalizmin gözde alanlarından biri olan endüstriyel tıp çok iyi kullanıyor bu zafiyetimizi" dedi. Gündelik yaşamın tıbbileştirildiğini belirten Özben, şunları kaydetti: "Doğum, ölüm, menopoz ve yaşlılık gibi doğal olaylardan, tüketim alanlarına, hatta gündelik konuşmalarımıza kadar pek çok şey gündelik yaşamın tıbbileştirilen alanlarıdır. Bizler gündelik yaşamlarımız içerisinde, sağlıklı-sağlıksız ikiliğini ne kadar sıklıkla kullanıyorsak yaşamlarımız da o oranda tıbbileştirilmiş demektir. Örnekler vermek gerekirse, kalorisi hesaplanmış yiyecek ve içecekler. Bitki çayları, hangi çayın neye iyi geldiğini artık hepimiz biliyoruz. Anti-oksidan içeren gıdalar. Lifli yiyecekler. Tedavi eden ayakkabılar, terapi sabunları." Gündelik yaşamın tıbbileştirilmesinin bir eksen kaymasına sebebiyet verdiğini ifade eden Özben, "Endüstriyel tıp biz tüketicilerini sağlık takıntılı tipler haline getirdi. Hatta inancın ve ibadetin bile öncelikle bedenimize, ruhumuza kısacası sağlığımıza etkisini düşünecek kadar dinden uzaklaştık aslında" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler