Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Terör bu bölgenin en birinci düşmanı. Bu bölge 15 milyon turist taşıyabilir ve milyonlarca çocuğumuz ve esnafımız ailemiz burada turizmin bereketinden yararlanabilir." dedi.
Diyarbakır İçkale Kültür Merkezi’nde incelemelerde bulunan Günay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge turizminin gelişmesi halinde başka alanlara yatırım yapmadan geçinebileceğini söyledi.
Günay, "Terör bu bölgenin en birinci düşmanı. Bu bölge 15 milyon turist taşıyabilir ve milyonlarca çocuğumuz ve esnafımız ailemiz burada turizmin bereketinden yararlanabilir." diye konuştu.
Bakan Günay, bölge turizminin gelişmesi halinde başka alanlara yatırım yapmadan geçinebileceğini söyledi.
Dünyada turizm alanında Türkiye’nin 7. olduğunu hatırlatan Bakan Günay, "Çok eksiğimiz var ama dünya tanımaya başladı buraları. Bir tek şeye ihtiyacımız var. Dayanışma içinde çalışmaya iyi niyetle iyi ahlakla çalışmaya bir de barışa kardeşliğe dostluğa ihtiyacımız var." dedi.
Terörün bu bölgenin en birinci düşmanı olduğuna dikkat çeken Günay, bu yıl Antalya’nın 10 milyondan fazla turist ağırlamasının beklendiğini kaydetti. Günay, şunları söyledi:
"Bu bölge daha fazlasını taşıyabilir. Bırakın başka alanları sadece turizm bu bölgenin insanca yaşamasını ve iyi bir hayat yaşamasını sağlayabilir. Ama bu bölgenin herhangi bir kesiminde mayın patladığı zaman bir serseri kurşun bir çocuğumuzun canını aldığı zaman bedelini hep birlikte ödüyoruz. Bütün coğrafya yani dışarıdan bakanlar bu 'Tunceli'de mi oldu Diyarbakır'da mı oldu Şırnak'ta mı oldu' diye bakmıyorlar. 'Türkiye’de Güneydoğu’da' diyor. Türkiye ve Güneydoğu’ya olan ilgiyi bir burukluğa sonra bir karamsarlığa sürüklüyor."
Günay, birinci şartlarının bölgede barışın sağlanması olduğuna dikkat çekerek, güvenliğin bu bölgeyi Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi haline getirebileceğini anlattı.
"TERÖR SIKINTISI EN FAZLA GÜNEYDOĞU HALKINA ZARAR VERDİ"
Yıllardan beri bölgede yaşanan terör sıkıntısının en fazla bölgeye ve Güneydoğu halkın zarar verdiğini ifade eden Günay, "Biz bir yandan bununla uğraşıyoruz bir yandan da gördüğünüz gibi burasıyla. Burası 12 Eylül 1980’den sonra geldiğimde bir sıkıyönetim nezarethanesiydi. Ve bir sıkıyönetim savcılığı idi. Bir dosya okumaya gelmiştim. Bugün burayı bir kültür merkezi haline getirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin nereye geldiğinin en güzel işaretlerinden birisinin cezaevlerinin müze haline getirilmesi olduğuna dikkat çeken Günay, İstanbul’da Yassıadayı, Ankara’da Ulucanlar Cezaevini müze yaptıklarını Diyarbakır’da destek gelinmesi halinde cezaevini "ibret müzesi" haline getirebileceklerini kaydetti.
Günay, Diyarbakır’da herkesin kendilerine yardım etmesi halinde şehri barışın, kardeşliğin, dostluğun ve geçmişteki acılarla yüzleşebilecekleri bir şehir haline getireceklerini vurguladı.
Diyarbakır cezaevini de ilk vadede boşaltarak ibret müzesi yapma niyetlerinin bulunduğuna dikkat çeken Günay, Diyarbakır’da işlerin çok ağır ilerlemesinden dolayı yakındı. Gaziantep’te yapımı 2,5 yılda tamamlanan Dünya’nın en büyük Mozaik Arkeoloji Müzesinin örnek teşkil ettiğini kaydeden Günay, Diyarbakır’da da işler biraz daha hızlı ilerlemesini istedi.
"SURLAR DÜNYA KÜLTÜR MİRASINA GİRECEĞİ KANISINDAYIM"
Surlar’ın Dünya Kültür mirasına gireceği kanısında olduğunu belirten Günay, şunları kaydetti:
"Urfa’da Halil-u Rahman var. Bütün bu coğrafyada Dünya Kültür Mirası’na sokabileceğimiz çok sayıda varlığımız var. Diyarbakır Surları İstanbul Surları kadar önemli tarih içinde ama Diyarbakır’ın kardeşlik, barış ve esenlik şehri olması gibi temel şart var bunu gerçekleştirin benden ne isterseniz isteyin. Diyarbakır’da ben buraya 3 ayda bir gelmeye çalışıyorum bölgede nitelikli iş yapan eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. İçkale yaklaşık 10-11 yıldır bitirilmeyi bekliyor."
"DEVLETİN HER KURUŞUNU DOĞRU KULLANMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Çalakalem iş yapılması halinde 2-3 sene sonra yeniden restorasyon yapma gereğinin duyulacağını vurgulayan Günay, devletin her kuruşunu dikkatli bir biçimde kullanma ve kullandırmaya çalıştıklarını anlattı.
İçkale Kültür Merkezi için 3 ayda bir geldiğini hatırlatan Günay, yapımın çok ağır ilerlemesinden dolayı şikayetçi olduğunu belirtti.
Diyarbakır, Edirne, Trabzon ve Mardin halkının parasının kullanıldığını kaydeden Günay, "Kendimiz için öfkelenmiyoruz, milletimiz için öfkeleniyoruz. Bugün öfkelenmemeye çalışıyoruz. Buradaki işin gelecek yıl sonlanmasını istiyorum. 2012’de artık bu işin bitmesini istiyorum." ifadelerine yer verdi.
Restorasyon çalışmalarını yakından inceleyen Günay, çalışmaların ağır ilerlemesinden dolayı zaman zaman öfkelendi.
Günay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız'a İçkale'ye giriş yolunun düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Girişe çeki düzen verilmesini isteyen Günay, "Bak Diyarbakır'la uğraşıyoruz. İyi şeyler yapıyoruz. Bir de yardımınızı göreyim yani.'' şeklinde ifadeler kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz