Sağlık alanında devrim gibi hizmetlere imza atan hükümet, hava ambulanslarının ardından şimdi de karada daha fazla hasta taşıyabilen ambulansları hizmete soktu. “Çoklu ambulans” adı verilen aynı anda 4 hastayı taşıyabilen ambulanslar 14 ilde hizmete girdi.
Haziran ayından itibaren Bursa’da da kullanıma başlayan çoklu ambulans, yaralı sayısının fazla olduğu vakalarda hastaların daha hızlı şekilde taşınmasını sağlıyor. Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’nın geçiş güzergahında olması dolayısıyla bu ambulansın kendileri için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Stratejik bir konumda bulunduklarını belirten Dr. Akan, şunları kaydetti: “Özellikle büyük, çok yaralı olduğu durumlarda hastaları daha kısa sürede hastaneye yetiştirmek amacıyla bu uygulamaya gidildi. Bursa geçiş mevkiinde olduğundan bu ambulans bizim için hayati öneme sahip. Şu anda kullanıyoruz. Son derece de memnunuz. Şu an için bir ambulans yeterli, ama kentimiz çok stratejik bir konumda olduğundan gerek duyulması halinde sayısını artırabiliriz.”
Bursa 112 Acil Servisi Başhekimi Dr. Menekşe Şen Duman ise ambulansın çalışma sistemi hakkında şu bilgileri verdi: “Öncelikle normal ambulanslarımız olay yerine gidiyorlar, triaj ekibimiz çok yaralı olduğunu söylediğinde bu ambulansa çıkış veriyoruz. Bu ambulansımızın personeli özellikli personel. Çünkü gördüğünüz gibi yüksek bir sistem var ve 4 yaralıya aynı anda müdahale ediliyor. İçindeki personel sayımız diğerine göre daha fazla. Bir ambulansta minimum 3 personel çalışır, bunda ise 5 personelimiz çalışıyor. Altta iki sedye, üstte iki sedye var. Önce üst sedyeleri yükleyip kaldırıyoruz, altta da iki sedye şeklinde. Normal bir ambulansta olması gereken bütün ekipmanlar, 4 hastaya yönelik olarak mevcut. Yapay solunum cihazımız, monitörümüz, sabit tansiyon aleti, aspiratör var. Yani yoğun bakım koşullarında hastaya müdahale için ilk şamada ne gerekiyorsa bunda hepsi mevcut.”
112’YE BAŞVURU SAYISI ARTTI
Bu arada, vatandaşların 112’ye başvuru sayısında her geçen yıl artış yaşandığı ortaya çıktı. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre Bursa’da 2002 yılında 18 bin 800 vaka ihbarı alan 112 acil servis, 2011 yılında 70 bin vakaya ulaştı. 2002 yılında bin 500 olan aylık ihbar oranı 2011 yılında aylık 8 bini geçti. İhbar sayısında yüzde 4,5 oranında bir artış gözlendi. Vatandaşların bilinç düzeyinin artmasıyla birlikte, yaralının kendi imkanlarıyla hastasını taşıma yerine 112’i aradığı belirtildi.
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ihbar oranındaki artışın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Vatandaşların bazı hastaları kendi imkanları ile götürdüğünü, ancak travma durumundaki yaralanmalarda hastaların kesinlikle taşınmaması gerektiğini kaydetti. Dr. Akan, birçok yaralının karga tulumba taşınma sırasında felç olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz