Samsun´un Çarşamba ilçesinde bedensel engelli öğretmen okulda yaptıklarıyla olduğu kadar öğrencilerinin başarısıyla da göz dolduruyor. Öğrencilerine tek sınıflık köy ilkokulunda teknolojiye dayalı modern eğitim imkanı sunan İlteriş Bilginsoy, okulda 5 yıldır müdür yardımcısı, hademe ve öğretmen olarak görev yapıyor. Her gün 100 kilometrelik mesafeden okula gelen Bilginsoy, 32 öğrencinin eğitimiyle olduğu kadar okulun tuvaleti, sobasıyla da birebir kendisi ilgileniyor. İlteriş öğretmenin öğrencilerinin SBS sınavında aldıkları başarılı sonuçlar ise okuldaki eğitimin kalitesini anlatmaya yetiyor. Mesleğini çok sevdiğini, çalıştıkça kendini mutlu hissettiğini belirten İlteriş Bilginsoy, "Birçok öğrencim, öğretmen okulunu kazandı. İleri de bir çok öğretmen yetiştirmiş bir öğretmen olacağımı tahmin ediyorum. 2-3 yıl sonra okuttuğum öğrencilerim, üniversite sınavlarını kazanıp gelecekte iyi yerlere gelecekler. Bu da beni gururlandırıyor.” dedi.
OKULUN HALİ İÇLER ACISI
Çarşamba ilçesine bağlı Karaağaç köyünün ilkokulunun içler acısı hali, görenleri hayrete düşürüyor. 1960 yılında yapılmış okulda sınıf sayısı lojmanın sınıfa dönüştürülmesiyle ikiye çıkarılmış. Hiçbir altyapısı olmayan okul, fiziki açıdan da yetersiz. Tuvaletleri elverişsiz, damı akan, idareci, öğretmenler odası ve kantini bulunmayan okula verilen Bakanlık desteği ise sadece öğrencilerin ders kitapları, bilgisayar ve projeksiyon cihazından oluşuyor. Soba ile ısınılan okulda eğitim gören 32 öğrenci oldukça eski sıralarda ders yapıyor.
ESNAFTAN PARA TOPLAYARAK OKULU YENİLEDİ
5 yıldır müdür yardımcısı, öğretmen ve hizmetli olarak görev yapan bedensel engelli öğretmen, öğrencileri için kendi aracıyla her gün 100 km mesafe katediyor. Diğer öğretmenin olmayışı sebebiyle her işi kendisi yapan tekerlekli sandalyeli öğretmen Bilginsoy, boş zamanlarında bürokratik işlemleri hazırlıyor, yeri geldiğinde de usta gibi çalışarak okulu fiziki açıdan uygun hale getiriyor. Bilginsoy, “İlk geldiğimde sınıfların tahta kepenkli pencereleri vardı. Bir de kullanılmayan bir lojmanı. Esnaftan para toplayarak lojmanı sınıf, pencerelere demir korkuluk yaptık. Bir çakıl ocağına gidip rica ederek çakıl taşı döktürdük. Burada ustalığı da öğrendim. Tuvaletlerin PVC kaynağını, sınıfların temiz ve pis su borularını, bayrak direğini, düşen demir bahçe kapısını tamir edip, boya badanasını yaptık. Karayolları levhasını hurdacıdan alıp boyayıp sınıflarda faaliyet köşesi yaptık. Boya malzemelerim, matkabım, avuç taşlamam, kaynak makinam hepsi var. Engelli olduğumun farkına ise söylediklerinde varıyorum.” dedi.
OKULDA PROJEKSİYON CİHAZLI EĞİTİM VERİLİYOR
Engelinden doğan sorunlarımı bu okulda aştığını söyleyen sınıf öğretmeni, teknolojinin bütün imkanlarından da yararlanıyor. “Okulum, projeksiyon cihazı, beyaz tahtasıyla eğitim verilebilen bir müessese haline geldi.” diyen azimli öğretmen, “Küçük mutfağı, öğrencilerimin el becerilerini geliştirmesi için atölyeye dönüştürdük. Eğitim başarımız giderek artıyor. Çocuklarımı elimden geldiğinde iyi yetiştirmeye, organize etmeye çalışıyorum. Taşıma merkezine gönderdiğim öğrencilerim, yapılan sınavlarda son 5 yıldır en üst dereceleri alıyorlar. Sürekli takdir ve teşekkür aldıklarını oradaki öğretmen arkadaşlarım söylüyor. Birçok öğrencim, öğretmen okulunu kazandı. Birçok öğretmen yetiştirmiş bir öğretmen olacağımı tahmin ediyorum. 2-3 yıl sonra okuttuğum öğrencilerim, sınavları kazanacaklar. Devlet kademelerinde iyi yerlere gelebilecekler. Bu da beni gururlandırıyor.” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERİ İLE BİREBİR İLGİLİ
Ders müfredatının yanında öğrencilerine ahlaklı, topluma faydalı iyi bir birey olmaları noktasında da eğitici bilgiler de veren Bilginsoy, dikkat bozukluğu olan öğrencilerinin sağlıklarıyla da ilgilenerek hastanelerde tedavi ettiriyor. Okuluna ve öğrencilerine büyük emek verdiğini dile getiren Bilginsoy, “Bu okulda teknolojiyi kullanmaya başladım. Projeksiyon cihazım, beyaz tahtam, çok değişik interaktif uygulamalarım, slaytlarım mesleğimi ve hayatımı kolaylaştırdı. Çocuklarımı, mesleğimi çok seviyorum. Çalıştıkça kendimi mutlu hissediyorum. Bakanlıktan ayağa kaldıran elektrikli sandalye, kablolu grafik tablet ve sesi yazıya çeviren yazılım programı istedim. Olmazsa bir şekilde halledip alacağım.” şeklinde konuştu.
4. sınıf öğrencisi Edanur Uyanık ise “Bugünün Öğretmenler Günü olduğunu bilmiyordum. Bilseydim öğretmenime çok güzel hediyeler alırdım.” dedi. Uyanık, “Öğretmenimiz bize matematik öğretiyor. Başka derslere geçip öğleden sonra bizi çok eğlendiriyor. Eğlenceli dersler yapıyor. Matematikte geometri şekillerini güzel öğreniyoruz. Türkçede satır başlarını bilmiyorduk onları öğrendik. Güzel el yazmasını, özet çıkarmasını, matematik problemlerini doğru yapmasını öğrendik. Öğretmenimizi seviyor verdiği eğitimden de memnunuz.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz