Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eğitim sistemimizi, genç beyinlerimizi, bilim ve teknoloji alanlarına yönlendirecek şekilde yeni baştan yapılanmayı gerçekleştirmek zorundayız" dedi.
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 24. Toplantısı, Başbakan Erdoğan başkanlığında Gölbaşı Vilayetler Evi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ÖSYM Başkanı Ali Demir, rektörler, bakanlık müsteşarlarının yanı sıra ilgili kurum yöneticileri de katıldı.
"SON 10 YILDA SAVUNMA SANAYİNE YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARIN NETİCELERİNİ ALMAYI SÜRDÜRÜYORUZ"
Toplantının açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, "Geçtiğimiz 10 yılda savunma sanayine yaptığımız yatırımların neticelerini almaya hemen her gün daha da güçlenerek devam ediyoruz. Türkiye artık ülke savunması için gereken diğer araç gereçlerle birlikte terörle mücadelede ihtiyaç duyduğu teknolojiyi de kendisi geliştirir ve üretir hale gelmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu konuda çok daha büyük, çok daha hayati neticeler elde ettiğimizi inşallah hep birlikte göreceğiz. Savunma sanayini, bilim ve teknoloji politikalarımızın en önemli unsurlarından biri olarak görmeye ve desteklemeye devam edeceğimizi bilhassa belirtmek istiyorum. Bugün de burada, önümüzdeki dönemin bilim ve teknoloji politikalarını belirlemek, geçmişteki toplantılarda aldığımız kararların uygulama sonuçlarını değerlendirmek üzere birarada bulunuyoruz" dedi.
"AR-GE DESTEKLERİ KAPSAMINDA BİN 462 PROJEYE 338 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK"
Başbakan Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na 15. kez başkanlık etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, sadece 2011 yılı başından bugüne kadar özel sektör Ar-Ge destekleri kapsamında bin 462 projeye 338 milyon lira verdiklerine dikkat çekti. Akademik Ar-Ge destekleri kapsamında ise bin 235 projeye 240 milyon lira destek sağladıklarını, bunun yanında bilim insanları ve öğrencilere sağlanan burs ve destekler çerçevesinde 18 bin 108 kişiyi 81 milyon liralık bir kaynakla desteklediklerini dile getiren Erdoğan, geçen toplantıdan bu yana özel sektöre Ar-Ge yatırımlarında finansman kolaylığı sağlanması konusunda da çok önemli adımlar attıklarına işaret etti.
"VERDİĞİMİZ EMEKLERİN KARŞILIĞINI MÜŞAHHAS NETİCELERİYLE ALMAYA BAŞLADIK"
"Melek yatırımcı" olarak adlandırılan, iş yapma konusunda fikri olan ancak sermayesi bulunmayan şirketlerden yatırım yapanları yüzde 75 oranında gelir vergisinden muaf tuttuklarını hatırlatan Erdoğan, bu yatırımcılar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK veya KOSGEB'den son 5 yılda destek almışsa muafiyet oranını yüzde 100'e çıkardıklarının altını çizdi. Başbakan Erdoğan, "Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu alana ayırdığımız kaynakların ve verdiğimiz emeklerin karşılığını yine müşahhas neticeleriyle almaya başladık. Bugün Türkiye, bilimsel araştırmalar, teknolojik gelişmeler ve yenilik konusunda 10 yıl öncesiyle mukayese edilemeyecek kadar ileri bir yerde bulunuyor. Sadece TÜBİTAK tarafından desteklenen faaliyetlerin bir kısmında son dönemde sağlanan gelişmeler bile bu durumu gayet açık şekilde ortaya koyuyor" dedi.
"GÖKTÜRK-2 UYDUSUNU DA BU YILIN SONUNDA FIRLATMAYI PLANLIYORUZ"
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yerli gözlem uydusu RASAT'ın geçen yıl uzaya fırlatıldığına dikkat çeken Erdoğan, "Göktürk-2 uydusunu da bu yılın sonunda fırlatmayı planlıyoruz. Yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve kendi alanında dünyadaki en iyi sistemlerden biri olan balistik iz inceleme sistemini Suudi Arabistan'a ihraç ediyoruz. Bilgi ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi bünyesinde üç boyutlu bir mayın dedektörü geliştirildi. TÜBİTAK tarafından daha önce üretilip kullanıma sunulan kriptolu cep telefonunun yeni bir modeli de geliştirilmiş bulunuluyor. Bilim kültürünün, bilim ve teknolojiye ilginin yaygınlaştırılması amacıyla Ankara, Kocaeli, Kayseri, Sakarya ve Bursa'da bilim merkezleri kurulmasına yönelik protokoller imzalandı. TÜBİTAK bünyesinde siber güvenlik ve elektronik harp alanlarında çalışma yapacak iki yeni enstitü kuruldu" ifadelerini kullandı.
"GENÇ NESİLLERİ, BİLİM VE TEKNOLOJİ ALANINA YÖNLENDİRMEK DURUMUNDAYIZ"
"Bilimi, teknolojiyi ve yeniliği kalkınmalarının lokomotifi yapan toplumlara baktığımızda, en çok önem verdikleri konunun insan kaynağı olduğunu görürüz" diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun için eğitim sistemimizi, genç beyinlerimizi, bilim ve teknoloji alanlarına yönlendirecek şekilde yeni baştan yapılanmayı gerçekleştirmek zorundayız. Türkiye olarak 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflerimize ancak eğitim sistemimizi buna uygun şekilde yapılandırabilirsek ulaşabiliriz. Genç nesilleri, analitik düşünen, yabancı dile hakim, yenilikçi bireyler olarak bilim ve teknoloji alanına yönlendirmek durumundayız. Bugün alacağımız kararların temel amacı, milli eğitim sistemimizde bilim ve teknoloji politikalarımızı bütünleştirmek olacaktır. Çocuklarımıza matematik, fen, teknoloji, yabancı dil derslerinde yeni eğitim metotlarıyla kolay kavrayacakları ve derinleşebilecekleri bir eğitim ortamı hazırlayacağız."
Başbakan Erdoğan, bugün Türkiye'nin otomotiv, bilgi ve iletişim teknolojileri, makine ve imalat başta olmak üzere pek çok alanda özgün teknolojiler üretip ihraç edebilen bir noktaya geldiğini söyleyerek, bu başarıda özel sektörün büyük payı bulunduğunu kaydetti. Erdoğan ayrıca, geçmişte aynı faaliyeti yürüten firma sayısı neredeyse iki elin parmaklarını geçmezken bugün Anadolu'daki mütevazi şirketlerin bile Ar-Ge'ye, yenilikçiliğe yöneldiğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz