YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bursaspor başkanına ‘mafyavari yapılanla’ suçlaması

Bursa Cumhuriyet Savcılığı’nca Bursaspor kulübüne yönelik düzenlenen ‘usulsüzlük’ soruşturmasıyla ilgili hazırlanan iddianame Bursa 1. Ağır...

Bursaspor başkanına ‘mafyavari yapılanla’ suçlaması

Bursa Cumhuriyet Savcılığı’nca Bursaspor kulübüne yönelik düzenlenen ‘usulsüzlük’ soruşturmasıyla ilgili hazırlanan iddianame Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
İddianamede, Başkan İbrahim Yazıcı ile bazı yöneticilerin kulübe ait paraları kişisel hesaplara aktardıkları, yönetim kararı olmadan harcamalar gerçekleştirildiği, biletix ile yapılan anlaşmaya rağmen çok sayıda bedelsiz biletin dağıttıkları ileri sürülüyor. Başkan Yazıcı ve kulüp yöneticilerinden oluşan 34 sanık Ekim ayında hâkim karşısına çıkacak.
Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmayla ilgili iddianamede, suçlamalara detaylı şekilde yer veriliyor. İddianamede 11 Şubat 2010’de oynanan Fenerbahçe-Bursaspor maçında hakeme hakaret edildiği gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu tarafından şahıslara verilen cezanın kulüp tarafından ödendiğinin tespit edildiği vurgulanıyor.
Kulübü zarara uğratmakla suçlanan yöneticiler Osman Nuri Biçer ve Haluk Özkıyıcı’nın soruşturma başlatıldığında bu cezayı ödemediklerine işaret edildi. İlgili paranın Haziran 2011’de bankadan kredi çekilerek kulüp hesabına aktarıldığı, Özkıyıcı’nın ise halen parayı ödemediği belirtildi.
Cezalardaki şahsiliğe dikkat çeken Cumhuriyet Savcısı, soruşturma yapılana kadar bu cezaları ödemeyen şahısların derneği zarara uğrattığını, en küçük harcamalar için bile yönetim kararı alındığını, ceza ödemesi için yönetimin kararının alınmadığını dile getirdi. Konuyu, Mesut Mestan’ın açıkladığına dikkat çekilen iddianamede, yöneticilerin durumdan habersiz olma ihtimallerinin bulunmadığına işaret edildi.

KULÜP ARSASINA SAHTE BELGELERLE İPOTEK KONULMUŞ
Bursaspor Kulübü Derneği’ne ait Minareliçavuş Mahallesi’ndeki iki ayrı arsaya ipotek konularak özel bir bankadan kredi alındığı ipetok işleminin herhangi bir kredi işlemine veya alacağa dayanmadığı dolayısıyla sahtecilik yapılmadığı belirtiliyor.
İddianamede İbrahim Yazıcı, Osman Çelik ve Osman Nuri Biçer’in resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği savunuluyor. Yine Başkan Yazıcı ve bazı yöneticilerin sahte senet vererek kulübün borçlandırılmasını sağladıkları, derneğin Spor Toto Teşkilatı ve federasyondan alacağı paralara temlik koydurdukları ileri sürülüyor.
Derneğe ait 2 milyon 762 bin 684 TL’nin İbrahim Yazıcı’nın hesabına aktarıldığının tespit edildiğinin vurgulandığı iddianamede Yazıcı ve bazı yöneticilerin ‘özel belgede sahtecilik ve zimmet’ suçlarını işledikleri belirtiliyor. 1 Ağustos 2008’deki yönetim kararıyla Başkan Yazıcı tarafından sahte senetler verilerek kulübün borçlandırıldığı, derneğin alacaklarına temlik konularak 1 milyon 999 bin 999 TL paranın Yazıcı’nın hesabına aktarıldığına vurgu yapılıyor.
2 Mart 2009 tarihindeki yönetim kararıyla kulüp alacaklarına temlik konularak Yazıcı’nın hesabına 2 milyon 695 bin 709 TL paranın aktarıldığına dikkat çekiliyor. 12 Kasım 2010 tarihinde ise Bursaspor Medya İletişim AŞ’nin hisseleri için derneğe 300 bin TL’nin çalışanlarının hesabına aktarıldığı vurgulanıyor.

FUTBOLCU MENEJERLERİNE FAZAL ÖDEME YAPILMIŞ
Savcılık iddianamesinde dikkat çeken bir olay da futbolcu menajerlerine fazla para ödenmesi. Shin Young Rok’ın menajerine 131 bin 250 dolar, Ozan İpek’in menajerine ise 21 bin 900 TL fazla ödeme yapıldığının tespit edildiğine işaret ediliyor.
Savcılık, yönetim kararı olmadan fazla bilet bastırıldığının da belirlendiğine vurgu yapıyor. Tespitlere göre; derneğin biletix firmasıyla yaptığı anlaşma gereği maç başına 1000 adet bedelsiz biletin üzerinde talep edilen her bedelsiz bilet için 20 cent ücret ödemek zorunda olduğu, pek çok maçta yönetim kararı olmadan, kimlere bile verilmediği bilinmeyen 35 bin 738 adet bedelsiz 1000 adet üzerinde fazla bilen alınıp, dağıtılmış. Bunlara karşılık firmaya gereksiz yere 7 bin 147 dolar ödendiği, bahse konu biletlerin 20 TL’den satılmasıyla kulübün 714 bin 760 TL kulübün zarara uğratıldığı öne sürülüyor.

TİRİBÜN LİDERİNE ÜCRETSİZ KOMBİNE BİLET VERİLMİŞ
İddianamede dikkat çeken konulardan biri de tribün lideri ve halen cezaevinde tutuklu bulunan Selim Kurtulan’a 2010-2011 sezonu başında verilen bin 586 adet maraton D tribünden bedelsiz kombine bilet verildiği konusu. Böylece kulübün en az 500 bin TL zarara uğratıldığı ve ‘zimmet’ suçunun oluştuğu kanaatine varılıyor.
2010 yılı Temmuz ayı başında Atatürk Stadı’nın yenilenme çalışmasına herhangi bir bedel belirtilmeden başlandığına dikkat çekilen iddianamede, fahiş karla iş yaptırılması, yüksek fiyatlarla mal ve hizmet alımları yapılması yapılarak derneğin zarara uğratıldığı, başkan ve bazı yöneticilerinin ‘güveni kötüye kullanma’ suçunu işledikleri kanaatine varılıyor.
Bazı yöneticilerin de ortak olduğu iki ayrı otomotiv şirketinden yapılan mal ve hizmet alımlarında yüksek fiyat farkı sebebiyle kulübün zarara uğratıldığı iddiası da iddianamede yer alıyor. 12 Ekim ve 23 Aralık 2010 tarihinde yönetici Haluk Özkıyıcı’ya herhangi bir yönetim kararı olmadan derneğin 300 bin TL parasının verildiğine vurgu yapılan iddianamede, paranın Özkıyıcı’nın şirket hesaplarında kullanıldığının tespit edildiği kaydediliyor.
Soruşturma bilgilerinin avukat Jale Demir tarafından evrak fotokopisi alındıktan sonra soruşturmaya ilişkin belgelerin yöneticilerce basın toplantılarında dağıtıldığı ve ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek’ suçunun işlendiği görüşüne de yer veriliyor.

İBRAHİM YAZICI’YA MAFYAVARİ YAPILANMA SUÇLAMASI
Bursaspor Kulübü’nün mal ve değerlerini zimmetlerine geçirerek derneği zarara uğratmak amacıyla İbrahim Yazıcı liderliğinde suç örgütü kurulduğuna dikkat çekilen ididanemede şu ifadelere yer verildi:
“Örgüt içerisinde İbrahim Yazıcı’nın mutlak itaate dayalı mafyavari bir liderlik oluşturduğu, kararlarının tartışmasız bir şekilde uygulandığı, kendisine yönelik herhangi bir eleştiri olması durumunda sert tepki gösterdiği, yönetim kurulu ve dernek üyeliğinden çıkardığı Mesut Mestan örneğinde görüldüğü gibi belirlenmiştir.
Örgüt üyeleri arasında gizlilik ve dışarıya bilgi verilmemesi hususlarında kesin itaat olduğu, örgütün dernek mal ve değerlerinden yüksek miktarlarda gelirler elde ettikleri ve çıkar amaçlı olduğu, suç örgütünün tribün liderleri ve kavgacı taraftarlarla işbirliği yaparak bunların gücünü kullanma istek ve çabalarının olduğu tespit edilmiştir. Şüphelilerin devamlı şekilde suç işlemek amacıyla bir araya geldikleri belirlenmiştir.”
İddianamede, şüphelilerin Dernekler Kanunu kapsamında dernek denetleme kurulu üyelerinin de zimmet eylemlerini kolaylıkla tespit edebilmelerinin mümkün olmasına rağmen bu konuda hiçbir gayret göstermedikleri dile getirildi.

İŞTE İDDİALARDAN BAZILARI
Savcılık iddianamesinde şüphelilerin işledikleri ileri sürülen bazı suçlamalarla ilgili olarak da ayrı bir soruşturma evrakı düzenlendiği belirtildi. İşte yeni soruşturmaya bahse konu bazı iddialar:
“Sahte faturalar kullanılarak maddi menfaat elde edilmesi, Yunus Egemenoğlu gibi soruşturma dışında bulunan şahısların temlik nedeni ile dernek paralarının hesaplarına gönderilmesi, Bursastore mağazalarında yolsuzluk yapıldığı, maç hasılatlarında gerçekdışı bilgiler ile zimmete para geçirilmesi ve kayıt dışı bilet basılması, sahte imzalarla dernek karar defterinde 40’a yakın kişinin isimlerinin eklenerek üye yapılması, futbolcu alımlarında İbrahim Yazıcı ve önceki yönetimlerin maddi menfaat temin etmeleri, Sportif AŞ ve Bursaspor TV AŞ firmalarının harcama işlemlerinde usulsüzlükler olduğu, dernek parasının ve biletlerin taraftarlara bedelsiz dağıtılarak derneğin zarara uğratılması.”

BAŞKAN YAZICI HAKKINDA 36 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı, yöneticiler Haluk Özkıyıcı, Avukat Öztürk Yazıcı, eski genel müdür Osman Nuri Biçer ve kulüp eski 2. başkanı Osman Çelik ile çok sayıda kulüp yöneticisi “Zimmet, güveni kötüye kullanmak, resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, örgüt kurmak, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlarından toplam 12 ile 36’ar yıl hapis cezasına çarptırılmaları istenildi.
Soruşturma kapsamında Başkan İbrahim Yazıcı, İkinci Başkan Haluk Özkıyıcı, Kulüp Müdürü Osman Nuri Biçer ve eski yönetici Osman Çelik tutuklanmış, daha sonra yapılan itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler