YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çağlayan: Bu günkü krizi 2001’de yaşasaydık Yunanistan’dan kötü olurduk

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin son 8 yılda ihracatını 4'e katladığını belirterek, 2002 yılında 36...

Çağlayan: Bu günkü krizi 2001’de yaşasaydık Yunanistan’dan kötü olurduk

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin son 8 yılda ihracatını 4'e katladığını belirterek, 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatın, bu yıl Avrupa ekonomisindeki ciddi çöküntüye rağmen cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 135 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. 9 yıl önce ülkenin Gayri Safi Milli Hâsılası (GSMH)'nın 230 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, bu rakamın şimdilerde 770 milyar dolara doğru gittiğini söyledi.
Mersin'in Tarsus ilçesindeki Çağ Üniversitesi'nin 2011–2012 akademik yıl açılış törenine katılan Bakan Çağlayan, gençlerle birlikte olduğu zamanlarda biraz daha farklı duygular hissettiğini belirtti. Çağlayan, “Biliyorum ki, yarının cumhurbaşkanı, başbakanı, bakanları rektörü, üniversite kurucuları buradan çıkacak. Yanınızdaki arkadaşa bir bakın belki yarının başbakanı oturuyor. Asıl mücadele okul bittikten sonra başlıyor.” dedi.
Türkiye’nin dünya üzerinde son derece önemli işaret edilen ve rol model olmuş bir ülke haline geldiğini vurgulayan Çağlayan, “27 yıllık sanayicilik yapmış, 4,5 yıldır siyasetin içinde bakanlık yapmaya çalışan birisi olarak övünerek söylüyorum. Bugün dünyanın pek çok ülkesi ciddi zenginliğe sahip. Allah altın, petrol, maden vermiş. Ama bu ülkelerde maddi zenginliğin yanı sıra demokrasi fakirliği var. Bu ülkelerde Arap baharı adı altında insanlar bireysel hak ve özgürlüklerini istiyor. Hiç korkmadan bu talepler doğrultusunda kendilerini tankın, topun önünde siper ediyorlar. Gerek Tunus, Mısır, Libya, Suriye gerekse Ortadoğu’nun birçok ülkesi kendisine rol model olarak şükürler olsun Türkiye'yi seçiyor. Türkiye artık gündem belirleyen bir ülke haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin nereden nereye geldiğini çok iyi bildiğini anlatan Çağlayan şöyle devam etti: “1 milyar dolar için İMF kapısında bekletildiğimiz dönemleri de biliyorum. Dünyanın en büyük küresel krizi olan, hiç kimsenin öngörmediği, dünyayı kasıp kavuran, dünyaya işsizliği ciddi bir bedel olarak ödenen krizde Avrupa’nın birçok ülkesinde ciddi problem yaşanırken, o ülkenin halkları her gün sokakları yakıp yıkarken, Türkiye ekonomisi büyüyen, gelişen, her yapılan açıklamayla itibarı bir kademe yükselen ülke haline geliyor.” açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE DÜNYANIN BÜYÜME REKORUNU KIRDI"
Avrupa’nın bir çok gelişmiş ülkesinin Türkiye'nin bankacılık sisteminin toplamış olduğu mevduata devlet güvencesi verilmesini alayla karşıladığını hatırlatan Çağlayan şunları söyledi: “Bugün Yunanistan, İtalya, Portekiz, İrlanda başta olmak üzere bir çok ülkede çok ciddi ekonomik problemlerin yaşandığı bir ortamda Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.6 ile dünyanın ekonomik büyüme rekorunu kırıyor. İkinci çeyrekte yüzde 8.8 ve ilk yarıda yüzde 10.2 gibi bir büyüme elde ediyor. 10 bankanın kredi notu düşürülürken, ABD’de yüzlerce banka batarken, Avrupa’nın bizle alay ettiği duruma kendileri düşerken, Türkiye'nin notları iki kere ikişer kademe artıyor. Aslında bu notu verenler, sıfırcı hocalara benziyor. Bu konuda cimri davrananlar, ekonomideki performansı bizimle asla ölçülmeyecek, bugün resmen komada olan, borçları milli gelirinin 8 katına çıkmış İrlanda'ya çok cömert puanlar verirken, Türkiye'ye düşük puan verenler, bugün İrlanda'nın nerede olduğunu görüp, duydukları mahcubiyeti ifade ediyorlar.”
Türkiye'nin, 2001'deki kötü ekonomik kondisyonlarla böyle bir krizle karşı karşıya kalmış olması halinde Yunanistan'dan çok daha kötü durumla karşılaşabileceğine işaret eden Bakan Çağlayan, “Türkiye o tarihte toplamış olduğu her 100 liralık verginin üzerine 10 lira daha borçlanıp, o günkü borcunun faizini öderdi. Bugün toplamış olduğu 100 liralık verginin ancak 15 lirasıyla faiz ödüyor. Türkiye'yi güçlü kılan, bu küresel krizde büyüme performansı gösteren en önemli gösterge devletin toplam borçlarının milli gelire oranının yüzde 40 seviyesinde olmasıdır. Avrupa'nın birçok krize giren ülkesi borçları milli geliri kadardır. Asla gevşeme olmadan, 2023 idealini yakalamamız gerekiyor. 2023 bizim için son derece onurlu ve şerefli bir tarih. Bu cumhuriyeti kuranlara bir yerde boyun borcumuz var. Onlara onların evlatları olarak bıraktıkları ülkeyi çok iyi seviyelere getirdiğimizi göstermek zorundayız. Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girsin, 500 milyar dolar ihracat yapsın, 2 trilyon dolarlık milli gelir yapsın, kişi başına gelir 25 bin dolar olsun. Nüfusumuz da yaklaşık 82–83 milyon olacak. Böyle bir ülke bırakanlara bizim en büyük hediyemiz bu olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Üniversite hakkında bilgi veren Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci ise, 4 binin üzerinde öğrencilerinin bulunduğunu, bunlardan 2 bin 142'sine 16 milyon 500 bin lira tutarında burs verdiklerini kaydetti.
Törende daha sonra katkılarından dolayı, Bakan Çağlayan, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na, teşekkür plaketleri verildi. Törenin ardından Bakan Çağlayan üniversite bünyesinde açılan Uzayevi'nin (Planetaryum) açılışını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler