Emre BAYLAN/ANTALYA, Muratpaşa Belediyesi, şirketi Falez AŞ bünyesinde kurulan DaiDai adlı tur şirketiyle 'Türkiye'mizi tanıyalım' adıyla proje başlattı. Amacı 'Şu ana kadar ekonomik nedenlerle turizm aktivitelerinde bulunamamış ya da turizm alışkanlığı olmayan komşularımıza en ekonomik şekilde yurt gezileri hazırlıyoruz' şeklinde ifade edilen çalışmayla belediye, herhangi bir tur firmasının portföyünde yer alan geziler düzenlemeye başladı. Günübirlik ve konaklamalı olmak üzere çok sayıda tur düzenleyen şirket, ilk müşterilerini 15 Haziran'da Çanakkale'ye uğurladı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği 60 BİN KİŞİNİN EKMEK YEDİĞİ SEKTÖRDE OYUNCU OLDU
Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği “Belediye, tabii ki Muratpaşa'da ekonomik nedenlerle tatile gidemeyen insanların varlığının tespit etmişse buna ilişkin faaliyet yapabilir. Ancak bahsettiğimiz alan turizm. Seyahat acenteleri, aileleriyle birlikte yaklaşık 60 bin kişinin geçimini sağladığı, ekmek yediği, neredeyse ilçenin ana sektörlerinden biri. Böylesi bir ihtiyaç karşısında belediye sektörü toplar, 'Böyle bir ihtiyaç var. Nasıl yapabiliriz?' diye sormasını beklerdik. Ortak bir çabanın içine girebilirdik. Kaldı ki, SAYD'ın davetli olmadığı bir toplahtıda belediyenin 10'a yakın acente ve TÜRSAB yönetim kuruluyla bir araya geldiğini biliyoruz. Bu toplantılarda çözüme ulaşmak yerine belediye kamu gücüne sahip bir kurum olarak sektöre oyuncu olarak girmeyi tercih etmiştir."
'İSTESELER BİZ YAPARDIK'
SAYD olarak gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde yaklaşık 3 bin 500 kişiye ücretsiz seyahat imkanı sunduklarını aktaran Altınay, “Bunların yaklaşım maliyeti 180 bin lira civarındaydı. Eğer Muratpaşa Belediyesi bize, 'Muratpaşa'da hayatında hiç tatile gitmemiş, gidememiş 3 bin kişi var' deseydi belki ücretsiz olarak da bu hizmeti gerçekleştirirdik" dedi.
REKABET KURULU'NA GİDERİZ
Altınay, belediye şirketinin turlar için sunduğu fiyatların iddianın aksine piyasanın çok altında olmadığını, hatta daha uygun turları acentelerden bulmanın da mümkün olduğunu aktardı. Ancak şirketin bu fiyat politikasından vazgeçip tur fiyatlarında indirime gitmesi durumunda piyasa dengelerini bozacağını savunan Altınay, “O zaman da bize tek çare kalıyor, Rekabet Kurumu'na başvurmak" dedi.
UCUZA MAZOT SATSIN
Muratpaşa Belediyesi'nin bu bakış açısıyla birçok sektörde faaliyete başlamak zorunda kalacağını savunan Altınay, “İnsanlar evlenecek, ev eşyası pahalı, mobilyacı açabilir, maliyetine altın satacak kuyumcu açabilir. Hatta mazot pahalı, akaryakıt istasyonu açabilir. Bizim belediyeden daha farklı beklentilerimiz var. İlçenin kültür ve sanat alanında yaşam kalitesini daha yukarıya taşıyacak bir uluslararası sergi salonu yapabilir ve Falez AŞ buraya dünyaca ünlü koleksiyonları getirip, bilet satabilir. Tiyatro salonu yapıp kapalı gişe oynayan tiyatroların gelmesini sağlayabilir. Bir yayınevi, bir kitabevi kurabilir" diye konuştu.
GEZİ KÜLTÜRÜNÜ ÖZENDİRİYORUZ
Belediye Başkanı Ümit Uysal ise turizmin bir alışkanlık olduğunu belirterek, “Bizim yaptığımız iş seyahat eden insan sayısını artırmaya dönüktür. Lüks seyahati değil, gezi kültürünü özendirmek istiyoruz" dedi. 'Fiyat farkı yok' iddiasının aksine kendisinin ilanlar üzerinden yaptığı bir inceleme sonucunda yüzde 40'a yaklaşan oranda indirimin söz konusu olduğunu belirten Uysal, şöyle konuştu:
“Bu fiyat farkıyla biz geçmişte seyahat etmemiş, belediyenin de seyahat etmeye özendirmesiyle böylesi bir kitleye ulaşabiliriz. Belediyeler bu işi sonsuza kadar yapamaz ama bu insanlar toplam turizm piyasasına dahil olurlar. Belediyeyle Çanakkale'ye giden insanlar seyahat acentesiyle Makedonya'ya gitmek isteyecek. Sektörü tedirgin edecek hiçbir şey yok. Sektörle rekabet değil amacımız. Sektöre zarar değil faydamız olacaktır. Belediyenin itibarını, prestijini değerlendirerek, bir miktar da fiyat avantajı sunarak yeni bir turizm kitlesine ulaşabilirsek sektörü canlandırır."
FİYATLAR PİYASANIN ALTINDA
Şirketin 2 veya 3 yıldız standardında seyahat imkanı sunduğunu ve kendilerinin piyasadan aldıkları fiyatların sundukları fiyatların üzerinde olduğunu belirten Uysal, “Talep esnekliğini karşılamakta rahat etmek istedik. Talep olduğunda çalışmak, olmadığında çalışmamak istedik. Piyasa bize bütün risklerini de fiyatlandırıyor" dedi.
Acenteler içinde tedirgin olan sınırlı sayıda firma bulunduğunu, bunu da anlamakta zorlandığını belirten Uysal, “Belediyenin et firması, asfalt firması kurduğunu görüyoruz. Bu firmaların değişik yerlerde, hiç alakası olmayan yerlerde işletmecilik yaptığını görüyoruz. Niye bunlara kimse tepki göstermiyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz