CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkuyu, Diyarbakır’da her hafta oturma eylemi yapan faili meçhul cinayete kurban gidenlerin yakınlara destek verdi. Oturma eylemine katılan Tanrıkulu, faili meçhul cinayetlerin hangi devlet zihniyetiyle yapıldığını çok iyi bildiklerini söyledi. Oturma eyleminin yapıldığı yerde terör örgütü tarafından termos içine yerleştirilen bomba 12 Eylül 2006 tarihinde patlatılmış, 7’si çocuk 11 kişi hayatını kaybetmişti.
İHD Diyarbakır Şubesi ile kayıp yakınları tarafından 149'uncusu düzenlenen "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, cinayetlerin devlet eliyle işlendiğini, davaların da bu yüzden sonuçsuz kaldığını iddia etti. Tanrıkulu, hükümete seslenerek faili meçhul cinayetlerle ilgili zaman aşımı maddesinin kaldırılması ve yasal olarak söz konusu soruna çözüm için özgün dünya şartlarına uygun bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.
1993 yılında Elazığ'da kaybedilen İHD’li Dr. Hasan Kaya'nın fotoğrafını taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, gözaltına alındıktan sonra DGM tarafından serbest bırakılan Necati Aydın'ı da gözaltı sonrası gördüğünü ve göz göze geldiğini ifade etti. Tanrıkulu, "Akıbetler meçhul olmadan önce tanıdığım dostlarım vardı. Necati Aydın DGM tarafından serbest bırakıldıktan sonra kaçırılışının bizzat tanığıyım. Bu dava dosyasının tanığıyım. AİHM'e gidip tanık sıfatı ile ifade verdim. Fakat hükümet bu halkın yetiştirdiği siyasetçilere karşı cömert davranmadı. Dava açılmıyor. Fikri amca (73 yaşındaki Fikri Özgen) kaçırılmadan 2 saat önce DGM'de JİTEM odasındaydı. Savcıya gittim. Savcı, 2 dakika önce JİTEM odasına gelmiş olsaydı Fikri amca kaybedilmeyecekti." ifadelerini kullandı. Faili meçhul cinayetlerle ilgili tüm girişimlerinin AK Parti tarafından reddedildiğini öne süren Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu cinayetlerle ilgili yasamanın da şanlı direnişi devam ediyor. Yasama'ya ve AKP hükümetine sesleniyorum. Faili meçhul cinayetlerle ilgili zaman aşımı maddesini kaldırın. Meclis'te de yasal olarak bu soruna özgün dünya şartlarına uygun bir komisyon kurulsun."
Tanrıkulu'nun ardından Şırnak'ın Silopi ilçesinde 1993 yılı Ocak ayında kaybedilen Ömer Solmaz ve Ramazan Maşuk'un hikayeleri İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek tarafından anlatıldı. Elektrik malzemeleri satan dükkanına giden arkadaşı Ramazan Muşak ile birlikte Ömer Solmaz'ın gözaltına alındığını bildiren Perinçek, "Ancak her iki aile korkunun hakim olduğu bir süreç olması bu tür olayları soran soruşturan şahısların da aynı akıbete uğraması nedeniyle hiçbir resmi girişimde bulunmadılar. Solmaz ve Maşuk'tan bir daha haber alınamadı." dedi.
Yapılan açıklamanın ardından "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" etkinliği oturma eylemi ile sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz