Makine Mühendisi Güngör Kaya, yaz aylarında zamanı keyifli geçirmek için çocuklarımızla birlikte çıkacağımız tatil seyahatlerinde bazı kurallara uyulmasının mutlak önem taşıdığını ifade etti. Kaya, ‘Çocuklarımızın can güvenliği için çocuk koltuğu başta olmak üzere çocukların güvenli seyahati için tasarlanmış tüm sistemler seyahat edilecek araçlarda mutlaka kullanılmalıdır’ dedi.
ÇOCUKLAR ÇOCUK OTO GÜVENLİK KOLTUĞUNDA SEYAHAT ETTİRİLMELİDİR
Kaya, ‘Ülkemizde her yıl tatil sezonunda meydana gelen trafik kazalarında çok sayıda çocuk yaralanmakta veya hayatını kaybetmektedir. Bu sorunun üstesinden gelmek için çocuklarıyla birlikte seyahate çıkan ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerin başında gelen de, olası kazalarda bebek ve çocuklarının zarar görmesini önlemek veya en aza indirmek için, güvenlik önlemlerini almaktır. Araçlarda mutlaka çocuk koltuğu olmalıdır. Ayrıca seyahat öncesinde çocuklar mutlak suretle arka koltuğa standartlara uygun bir şekilde monte edilmiş çocuk oto güvenlik koltuğuna oturtulmalı ve tüm emniyet tedbirlerinin alınması gerekmektedir’ şeklinde konuştu.
SEYAHATLERDE ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİ VE RAHATI HER ŞEYDEN ÖNCE GELMELİDİR
Yaz aylarında meydana gelen trafik kazalarında çocuk ölüm ve yaralanmalarının büyük çoğunluğu, yolculuk sırasında çocuklar için gerekli ve yeterli güvenlik önlemlerinin alınmamasından kaynaklandığını belirten Makine Mühendisi Güngör Kaya, ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150. maddesine istinaden zorunluluk olmasına rağmen maalesef çok sayıda anne ve baba aracında çocuk oto güvenlik koltuğunu bulundurmamakta veya doğru şekilde kullanmamaktadır. Bununla birlikte çocuklar ön koltukta hava yastığı paneline karşı oturtulmaktadır. Bu davranışların tamamı çocuğun can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Oysaki çocuklarımızla çıktığımız seyahatlerde çocuklarımızın güvenliği ve rahatı her şeyden önce gelmelidir. Bizler ebeveynleri olarak çocuklarımızın can güvenliği için mevzuatlara göre alınması gereken tüm tedbirlere harfiyen uymalıyız. İlgili kurum ve kuruluşlarda bu konudaki denetim ile tedbirlerini fazlalaştırmalıdır’ dedi.
KÜÇÜK TEDBİRLER HAYAT KURTARIR
Mutlu bir seyahat etmek isteyen anne ve babaların otomobillerde çocuklarına rahat edeceği bir ortam hazırlanması gerektiğini ifade eden Makine Mühendisi Güngör Kaya, önerilerini de şöyle sıraladı:
*Kullanacağınız çocuk koltuğunun çocuğunuzun yaşına uygun olmasına özen gösterin. 1 yaşına kadar (13 kiloya kadar) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli, arka koltuğa, bebeğin yüzü arkaya bakacak şekilde monte edilmelidir. 4 yaşına kadar (9-18 kg. arası), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı, bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilmelidir. 4 yaşından sonra ise (15-36 kg. arası), çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici koltuklar kullanılmalıdır.
*En az 1 yaşına kadar ve 9 kiloya ulaşıncaya kadar bebeğinizi yüzü arkaya dönük biçimde 45 derecelik açıyla oturtun.
*Çocuk koltuğu kullanım kılavuzundaki talimatlara uyularak arabaya doğru biçimde yerleştirmelidir.
*Aracınıza uygun olmayan çocuk koltuğunu kullanmayınız.
* Kullanacağınız çocuk koltuğunuzun test edilmiş ve standartlara uygun olmasına dikkat edin.
*Her yolculuk öncesi çocuk koltuğunun standartlara uygun şekilde yerleşip yerleşmediğinden emin olun.
*6 yıldan daha eski bir çocuk koltuğunu değiştirin. Daha fazla eski olanlarını kullanmayın.
*Araba hareket halindeyken bebeğinizi-çocuğunuzu koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
*5 nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü kemerler bebeği hem omuzlarından, hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemer en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalıdır, bebeğinizi çok sıkmamalıdır.
*Çocuk koltukta kendini rahat ve iyi hissetmelidir. Çünkü hoşnut olmayan bir çocuk rahatsız olur ve sürücüyü de rahatsız eder.
*Çocuk güvenlik koltuğunun montajı kolay olmalı ve mevcut araç kemerleri ile kullanılabilmelidir.
*Çocuk güvenlik koltuğu kısa mesafeli yolculuklarda dahi kesinlikle kullanılmalıdır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz