YURTHABER

İstanbul
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cuma hutbelerinde okunan ayeti ilk kim uyguladı?

Emeviler yönetiminde devam edegelen cuma hutbelerinde ehl-i beyte lanet okunması meşum adetinin Halife Ömer bin...

Emeviler yönetiminde devam edegelen cuma hutbelerinde ehl-i beyte lanet okunması meşum adetinin Halife Ömer bin Abdülaziz tarafından kaldırıldığı belirtildi.
Nesil Yayınları’ndan geçtiğimiz günlerde okurlarıyla buluşan Nebevî Nefes romanı, İslam tarihi hakkında, pek de malumat sahibi olmadığımız bir döneme ışık tutuyor. Özellikle Emevîler dönemini inceleyen roman, o dönemde yaşanan hadiseleri ve o hadiselerin ümmetin geleceğine yaptığı etkileri irdeliyor satır aralarında.
“Bu romanı, bugünün insanları tarafından yeterince tanınmadığını düşündüğüm bir portre üzerine, yani İslam’ın Emeviler dönemindeki yüzakı Ömer bin Abdülaziz üzerine şekillendirmek istedim” diyen yazar İkram Arslan; Ömer bin Abdülaziz’in anlaşılmasıyla ancak Emevî döneminin (ve bugünkü âlem-i İslam’ın) temel problemlerinin anlaşılabileceğini söylüyor.
“Özellikle hutbeler konusunda yaptığı bir değişilik var ki; o güne kadar süren büyük bir eziyeti ümmetten kaldırmıştır” diyen İkram Arslan, bu değişikliğin, o zamana kadar Emeviler yönetiminde devam edegelen cuma hutbelerinde ehl-i beyte lanet okunması meşum adetinin olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ömer bin Abdülaziz, başa geçer geçmez ilk iş olarak hemen bir emir yayınlamış ve hutbelerde ehl-i beyte lanet okunmasını yasaklamıştır. Onun yerine Nahl suresinde geçen; ‘Şüphesiz Allah, adaleti, ihsanı, yakınlara vermeyi emreder; çirkin utanmazlıklardan (fahşadan), kötülüklerden ve zorbalıklardan sakındırır. Size öğüt vermektedir, umulur ki öğüt alıp düşünürsünüz’ ayetini okumayı emretmiştir. Ve bugün de cuma hutbelerimizde, o güzel emrin/değişikliğin hatırasına hürmeten o güzel ayet-i kerime okunur.”
Böyle güzel uygulamaların sahibi bir halifenin tanınmasının bugünün karmaşası içinde boğulan Müslümanlar için elzem olduğunu söyleyen İkram Arslan, Nebevî Nefes romanını biraz da bu yüzden kaleme aldığını, böyle güzel insanların unutulmasına engel olmak gerektiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler