Sakarya'daki deprem konutlarında doğalgaz bacası sorunuyla ilgili Sakarya 1. İdare Mahakemesi vatandaş lehine karar verdi. Mahkeme, baca sorunu yüzünden yaptığı kombi değiştirme masrafını Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan isteyen depremzedeyi haklı buldu. Mahkeme vatandaşın talebini kısmen kabul eden mahkeme, 2 bin 200 liralık masrafın eski kombinin amortisman ve hurda bedeli düşüldükten sonra davacıya ödenmesini kararlaştırdı.
Marmara Depremi'nin ardından Camili ve Karaman bölgesinde hak sahipleri için yaptırılan deprem konutlarındaki baca sorununa ilişkin açılan bir davada vatandaş yararına karar çıktı. Doğalgaz baca sisteminin sağlıksız olması nedeniyle 8 yıl kullandığı eski kombisini hermetik sistem yeni kombiyle değiştirmek zorunda kalan Fahri Taşlıca, yeni kombi ve bağlantı bedeli olan 2 bin 200 lirayı hizmet kusuru olduğu gerekçesiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan almak için Sakarya 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdarenin hizmet kusuru nedeniyle konutlarda doğalgaz baca zehirlenmelerinin yaşandığını kaydeden Taşlıca, konuta yeni taşınan kişilere doğalgaz baca sistemini değiştirmeden doğal gaz aboneliği yapılmadığını ifade etti.
Bakanlık mahkemeye sunduğu savunmada, davanın usul yönünden Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından çözümlenmesi gerektiğini belirterek, zehirlenmelerin hak sahiplerinin baca bakımlarını düzenli olarak yaptırmamasından kaynaklanabileceğini iddia etti. Bilirkişi raporunda idarenin kusurundan bahsedilmediğini ileri süren bakanlık davanın reddini talep etti.
Mahkemenin kararı doğrultusunda yüksek makine ve inşaat mühendislerince oluşturulan bilir kişi heyeti raporunda, binalardaki mevcut baca sistemleriyle baca gazı zehirlenmelerinin ortaya çıkabileceği belirtilerek mevcut bacanın standartlara uygun olmadığı kaydedildi. Zehirlenmelerin ancak bacalara çelik kılıf giydirilmesiyle önlenebileceği vurgulanan raporda, çelik kılıf giydirme işleminin maliyetinin zor ve yüksek olduğu, bunun yerine hermetik kombiye geçişin daha uygun ve kolay bir çözüm olduğu ifade edildi.
Davalı idare tarafından inşa ettirilen ve davacıya tahsis edilen konutun doğalgaz baca sisteminin fen koşullarına uygun olmadığının gerek bilirkişi raporu gerekse idare tarafından oluşturulan komisyon raporuyla sabit olduğuna karar veren mahkeme, davacının konutundaki aksaklıkların idare tarafından giderilmemesi nedeniyle, davacının yaptığı masrafların idare tarafından ödenmesi gerektiği sonucuna varıldığını belirtti.
Tazminat isteğini kısmen kabul eden mahkeme, davacının masrafı olan 2 bin 200 liranın, değiştirilen eski kombiden 800 lira amortisman ve 100 lira da hurda bedeli düşüldükten sonra kalan bin 300 liranın yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesini kararlaştırdı. Mahkeme, davanın kısmen kabul kısmen ret ile sonuçlanması dolayısıyla bin 64 liralık dava masrafının 638 lirasının da davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar verdi.
Sakarya’daki 8 bin 200 deprem konutunda bacaların standarda uygun yapılmadığı ve zehirlenme riski taşıdığı gerekçesiyle İl Hıfzıssıhha Kurulu, abonelerin evlerine karbonmonoksit gaz sensörü taktırması ve can güvenliği açısından hermetik kombiye geçilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Camili Mahallesi’nde bir bebeğin öldüğü doğalgaz zehirlenmesinin ardından Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan bilirkişi incelemesinde, ölüm olayının bitişik olarak inşa edilen kombi bacası ile aspiratör bacası arasındaki zehirli gaz sızıntısından kaynaklandığı belirtilmişti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz