YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dericilerden uyarı: Kesime dikkat edin milli servet israf olmasın

Deri üretiminde ihtiyaç duyulan ham maddenin büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye'de kurban derilerinin en az...

Deri üretiminde ihtiyaç duyulan ham maddenin büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye'de kurban derilerinin en az yüzde 20'sinin kesim kurallarına uyulmadığı için zayi edildiği bildirildi. Bilinçsiz kesimlerin oluşturduğu ekonomik tahribatın yanı sıra ithal hayvanların derilerinde kalite sorunu yaşanacağı uyarısında bulunan dericiler, kurban derilerinin kesim hataları yüzünden israf edilmemesi çağrısında bulundu.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesimindeki özensizlikten olayı her yıl ülke ekonomisinin yaklaşık 13 milyon 635 bin lira zarara uğratıldığını söyledi. Önemli bir miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsaklarının gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için değerlendirilemediğini savunan Matraş, "Koyun sürülerini ayırmak amacıyla sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen bıçak hataları, zamanında ve gerektiği gibi tuzlanmamasından dolayı deriler zarar görüyor. Kurban derilerinin en az yüzde 20'si açıklanan nedenlerle maalesef kullanılamıyor. Buna yüzde 50'den fazlası çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda milli servet israf ediliyor." dedi.

"İTHAL HAYVANLARIN DERİLERİNDE KALİTE SORUNU"
Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriye her zamankinden daha fazla ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Matraş, şunları söyledi; "Ülkemizde her yıl deri sanayimiz 6,5 milyon adet büyükbaş ve 30 milyon adet küçükbaş hayvan ham derisine ihtiyaç duyuluyor. Yıllık kesim miktarları her sene azalıyor. Bu nedenle ana ham maddemizde daha fazla dışarıya bağımlı hale geliyoruz. Bu sene bilinçsiz kesimlerin yol açtığı ekonomik tahribatın yanı sıra bir de ithal hayvanların kurban edilmesi ile elde edilecek ham derilerin kalite sorunu ile karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle her bir adet sağlıklı yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyacağız."

Kurban derilerinden azami randıman alınması, kayıpların önlenmesi amacıyla kamuoyu oluşturulması gerektiğine inandıklarını anlatan Matraş, yapılacak çalışma ve alınacak önlemler ile milli servetin israf edilmesinin önlenebileceğini söyledi. Her sene Kurban Bayramlarında yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş ve 600 bin adet büyükbaş hayvan kesildiğini belirten Matraş, bir adet tuzlanmış yaş koyun derisinin adedinin ortalama 13 - 14 lira ve sığır derisinin kilosunun ise 3 lira olduğunu dile getirdi.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, kurban derilerinin değerinden kaybetmeden sanayiciye intikal ettirilmesinin kolaylıkla sağlanabileceğini vurguladı. Matraş, kesim sırasında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarın. Koyun derileri için 2 kilogram, sığır cinsi deriler için 6 kilogram kaba tuzu deriye iyice yayın. Bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koyun. Deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza edin. Deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamayın. Elde edilen ham deriyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymadan açık havada muhafaza edin.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler