İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı, diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi için hastalara uygulanan sabit tellerin diş çürüklerine ve diş renginde bozulmalara yol açtığı düşüncesinin doğru olmadığını söyledi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı tarafından yapılan açıklamalar, halk arasında tel tedavisinin dişlerde renk değişimine ve çürümesine sebep olduğu anlayışının son bulması gerektiğine dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Trakyalı tarafından yapılan açıklamada, diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi için hastalara uygulanan sabit tellerin diş çürüklerine ve diş renginde bozulmalara yol açtığı düşüncesinin doğru olmadığı vurgulandı.
Trakyalı “Çapraşık dişlerde tel tedavisi için metal veya estetik (porselen/plastik) parçalar dişlerin dış veya iç yüzeylerine mine üzerine, yapısal bütünlüğüne hiç zarar vermeden özel bir yapıştırıcı ile direkt olarak uygulanıyor. Yapıştırılan bu parçalar tedavi boyunca sabit kalır ve diş yüzeylerinde herhangi bir renk değişimine neden olmazlar” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı sadece braket olarak adlandırılan bu sabit parçaların yapıştırılma işleminde mine ve braket arasında kalan yapıştırıcı ve tellerin braketlere sabitlenmesi için kullanılan şeffaf lastik materyallerin çeşitli boyayıcı gıdaların (kolalı içecekler, kırmızı şarap, kahve, çay vs.) etkisiyle renk değişimine uğrayabileceğini ifade etti. Tedavi sonrasında da braketlerin sökümü ve yapıştırıcıların diş minesi üzerinden uzaklaştırılması ile diş renginin tamamen tedavi başındaki diş rengine ulaşacağını vurguladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Trakyalı tel tedavisi uygulanan hastaların çürük açısından yüksek risk grubunda yer aldığını ancak bu tel tedavisinin tek başına çürüğe neden olduğu anlamına gelmediğinin altını önemle çizdi. Tel tedavisi sırasında diş yüzeylerinin üzerine uygulanan braket ve tellerin yiyecek artıklarının tutunabileceği retansiyon alanları oluşturduklarını, yetersiz ağız hijyeni ve yeteri kadar etkili olmayan fırçalama nedeni ile bu alanlara tutunan yiyecek artıklarının ağız ortamındaki PH seviyesini arttırdığını, bu durumunda çürüklere neden olabileceğini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı “Tel tedavisi çürük yapar yerine tel tedavisi gören hastaların yetersiz ağız hijyeni ve yanlış diş fırçalamasının çürüğe neden olacağını söylemek daha doğru olur “ dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz