YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay:

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Sibel...

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay, “Unutkanlık ve Demans” konulu konferans verdi. Kabay, her unutkanlığın Alzheimer'a işaret etmediğini söyledi.

Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğünün Kültür Sarayı'nda düzenlediği “Unutkanlık ve Demans” konulu konferansta konuşan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sibel Canbaz Kabay, Demans hastalığının tam karşılığının zihnin yitirilmesi anlamına geldiğini, toplumda genellikle "bunama" olarak adlandırılan ve yaşlılıkta doğal kabul edilen bu durumun aslında ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

Doç.Dr. Kabay, Alzheimer hastalığı açısından risk faktörlerinin ve unutkanlığa yol açan tedavi edilebilir etkenlerin neler olduğu konusunda dikkat çekici bilgiler vererek ailesinde Demans ve Alzheimer hastası olanların neler yapması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Demans’ın bir hastalıklar topluluğu olduğunu belirten Doç.Dr. Kabay şunları söyledi:

“Demans seyri hastalık türüne göre hızlı ve yavaş olabilir. Her unutkanlık Demans’ın başlangıcı değildir. Vücudumuzun diğer organlarında görülebilen deformasyon gibi yaş ilerledikçe beyin hücrelerimizde küçülmeye başlar. Aile içinden fertlerin ya da yakın arkadaşların isimlerini unutmak, birkaç dakika ya da saat önceki konuşmayı unutmak, yön duygusunu kaybetmek, bir ev aletini nasıl kullanacağını unutmak Demans’ın endişe verici örnekleri arasındadır.”

Doç.Dr. Kabay, Demansların birincil ve ikincil Demanslar olmak üzere ikiye ayrıldığını, birincil Demansların geri dönüşünün olmadığını ve tedavisinin henüz bulunmadığını ifade etti.

Türkiye’de yaklaşık 250 bin Alzheimer hastası olduğunu ve bunların 15 bin kadarının tedavi gördüğünü, Alzheimer hastalığının yavaş, sinsice ilerlediğini ve yıkıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Doç.Dr. Kabay, “Alzheimer hastalığının hafif ve orta dönemlerinde aileler basit hatırlatma notları yazmalı, hastayla güven duygusu oluşturmalı, hastayla tartışmaktan kaçınmalı, hastanın becerilerinin iyi şekilde kullanmasına yardımcı olmalı, iletişime geçmeli, hafıza yardımcıları kullanılmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi Demans'ta da erken teşhis önemlidir” dedi.

Konferansın sonunda Kütahya Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Doç.Dr. Sibel Canbaz Kabay’a bir plaket takdim etti.

“Unutkanlık ve Demans” konulu konferansa; Kütahya Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Mithat Ekici, Kütahya İl Halk Sağlığı Müdürü Hakkı Altaş ve vatandaşlar katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler