Dünyaca Ünlü tarihi Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi ve alanda yaşanan problemleri çözmek amacıyla önemli adımlar atan Selçuk Belediyesi, bunlara bir yenisini daha ekledi. Belediye tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Efes-Selçuk Arkeolojik Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın İzmir II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca onaylanmasının ardından şimdi de Efes 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları'nı içeren 1/1000 ölçekli Efes Koruma Amaçlı İmar Planı hazırladı ve kurula göndermek için belediye meclisinde onayladı.
Sadece Efes antik kentini değil, Meryemaa, Ayasuluk Kalesi, Sn. Jean Kilisesi gibi birçok tarihi alanı içine alan Efes 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ait 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kabul edildiğinde kent içerisinde yer alan tarımsal alanlar faaliyetlerini sürdürebilecek. Yapılacak olan yeni yol güzergahları ile etaplar halinde Efes Antik Kenti’ne yeni giriş kapıları yapılacak. Yeni satış mağazalarının ve otoparkın yerleri belirlenerek alternatif tur güzergahlarıoluşturulacak,ve kent sınırları kesinleştirilerek koruma altına alınacak.
Selçuk Belediyesi Kasım ayı meclisinde Efes Koruma Amaçlı İmar Planı ile tarihi mekanda nelerin öngörüleceğini anlatan Başkan Ülgür, onaylanan plan ile kentin hangi bölgesinde turizme yönelik faaliyetlerin yapılacağı, hangi bölgesinde otoparkların yer alacağı, nerede işyerlerinin olacağı ve nerede tarımın yapılacağı ile ilgili sınırların belirlendiğini, alanda koruma kullanma dengesinin sağlanarak ulaşım, ticaret, sergileme ve diğer fonksiyonların çağdaş standartlarda karşılanarak sit alanları içerisinde plansız yapılaşmanın önüne geçileceğinidile getirdi. 1/1000 ölçekli plana göre şu anki Efes alt kapı girişinin havalanın arkasındaki alanda olacağını, üst kapıdan girişin ise limandan yapılacağını diğer kapıların ise deve güreşleri alanı ve yedi uyuyanlar tarafındayer alacağını da söyleyen Başkan Ülgür, “Ayrıca bülbül dağları olarak bilinen tepede müthiş bir seyir terasının yapılmasının planlandığını ve bu terasa Meryem ana yolu üzerinde yapılacak tünel ile geçileceğini oluşturulacak olan seyir terası ile vatandaşların günübirlik veya gece turunda Efes’i tepeden izleyebileceklerini, şehri rehberler aracılığıyla buradan da tanıyabileceklerini sözlerini belirtti. Ülgür, hazırladıkları planındaki raporda, Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içerisinde kalan ve günümüzde kullanımı devam eden Selçuk Mezarlığı'nda gelecekte de defin işlemlerine devam edileceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz