Eğitim Bir-Sen, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde 'Ödenmiş Bedeller Unutulmasın' yarışması düzenledi. Eğitim Bir-Senin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Mehmet Akif İnan Hatıra Yarışması
nın 5.`si 'Ödenmiş Bedeller Unutulmasın' temasını taşıyor.
Yarışma ile ilgili düzenlenen basın toplantısına, Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun yanı sıra, 12 Eylül ve 28 Şubat'ın bir çok mağduru katıldı. Gündoğdu, yaptığı konuşmada, demokrasi filizlenirken ödenen bedellerin gün yüzüne çıkarılması, bedel ödeyenlerin anılarının kitaplaştırılması için bu yarışmayı düzenlediklerini belirtti. Gündoğdu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ordudan atılıp, 9 yıl boyunca annesine atıldığını söyleyemeyenler, yaşları büyütülerek idam edilenler, kadın olanlar haklarını aradıkları için coplanıp çocuğunu düşürenler, eğitimleri yarıda kalanlar ve öz vatanlarında parya muamelesine tabi tutulanlar oldu. Cezaevlerinde, işkenceler nedeniyle ölmüş olabileceklerini düşünerek, bunun bir kabir azabı olduğuna inananlar, işkencelerin insanlık dışı uygulamaları nedeniyle insan olmaktan utananlar oldu. Suçsuz yere yurt dışına sürgünler oldu. Türkiye demokratikleşirken, onlar toplum adına saymakla bitirilmeyecek bedeller ödediler. Bazen konuşabildiler ama çoğunlukla içlerine attılar."
Sadece eğitimcilerin değil, bütün toplum kesimlerinin katılımını hedefledikleri 'Ödenmiş Bedeller Unutulmasın' yarışmasında toplam 13 bin TL ödül vermeyi kararlaştırdıklarını bildiren Gündoğdu, “Türkiye’nin yakın tarihinin karanlık dehlizlerini gün yüzüne çıkaracak anı yarışmamızda 1. olacak esere 4 bin, 2. esere 3 bin, 3. esere 2 bin olmak üzere, mansiyonla ödüllendirilecek 3 esere biner lira, jüri özel ödülü olarak da bin olmak kaydıyla toplamda 13 bin TL’lik ödüllü yarışmamızı bugün itibariyle başlatmış bulunuyoruz. Hiçbir rakamın yaşanan mağduriyetin ve ödenen bedelin maddi karşılığı olmadığının bilincindeyiz.” dedi.
"DARBELERİN ÇOCUĞUYUM"
Düzenlenen basın toplantısında, darbe dönemlerinin mağdurları olan eski bakan ve siyasetçi Hasan Celal Güzel, siyaset danışmanı Abdurrahim Semavi, ASDER Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alper, AK-DER Genel Başkan Yardımcısı Dr. Hacer Yılmaz ile başörtüsü mağduru öğretmenler Şirin Çevik ve Canan Aydın Bıçak, yaşadıkları mağduriyetlere dair konuşma yaptılar.
Toplantı katılımcılarından Hasan Celal Güzel, "Acıların Kadını diye bir şarkı var. Ben de darbelerin çocuğuyum. 66 yaşındayım 1960 darbesi olduğunda tam 16 yaşında, lise 2. sınıf öğrencisiydim. 27 Mayıs rezaletini tam olarak yaşadım.” diye konuştu.
Darbeci zihniyetlerin, en son 27 Nisan'da darbe yapmak istediklerini kaydeden Güzel, “Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın direnmesi karşısında emellerine ulaşamadılar. 27 Nisan e-muhtırası son bildiridir. Bu, bir dönüşüm noktasıdır. İlk defa bir hükümet, kendisine karşı koyan askere karşı dik durmuştur.” şeklinde konuştu.
"28 ŞUBAT DARBESİNDE HADDİMİZ BİLDİRİLDİ"
28 Şubat darbesinde, başörtüsü mağduru olan öğretmen Canan Aydın Bıçak, yaptığı konuşmasında, “Merve Kavakçı’ya haddi bildirildiği gibi bize de haddimiz bildirildi.” dedi. “Bunların üzerine böcek ilacı döküp yok edeceksin.” şeklinde söylemlerin dillendirildiğini aktaran Bıçak, “Onlar için temizlikçi olmamız ya da tarlada çalışmamız daha iyiydi. Bizi öğretmen, doktor olarak görmek istemediler.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz