YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Egzama Hastalığı

Egzama hastalığının kış aylarında sık görülebilen bir rahatsızlık olduğu belirtildi.Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor...

Egzama Hastalığı

Egzama hastalığının kış aylarında sık görülebilen bir rahatsızlık olduğu belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor Ali Yaşar, cildin dışarıdan gelen bakteri, virüs, güneş ışınları, mekanik hasar, soğuk ve sıcak gibi etkenlerden vücudu koruduğunu söyledi.

Cildiye Uzmanı Doktor Yaşar, ciltte görülen egzamanın çeşitli kaşıntılı deri hastalıklarını kapsayan genel bir terim olduğunu anlattı. Egzamanın yaz aylarında iyileşme, kış aylarında kötüleşme eğilimi gösterdiğini belirten Dr. Yaşar, şöyle konuştu: “Egzamanın kronik hali kaşıntılı kızarıklıkla karakterizedir. Devamlı kaşınma sonucunda genellikle ciltte çatlak oluşur ve ciltte kalınlaşmış alanlar gelişir. Akut egzama deride kızarıklık, kaşıntı ve içi sıvı dolu kabarcıklarla karakterizedir. Egzamalı ciltte enfeksiyonlara karşı savunma zayıftır ve enfeksiyon gelişmesi halinde egzamada kötüleşme oluşabilir.”

Egzamanın en sık görülen tiplerinin atopik, kontakt ve seboreik egzama olduğunu belirten Dr. Yaşar, şunları söyledi: “Atopik egzama, çocuklarda erken bebeklikten itibaren başlayabileceği gibi sonraki dönemlerde de gelişebilir. Egzama küçük çocuklarda (0-2 yaş), yüzde kızarıklık, küçük pürüzler, akıntılı yara ve çatlak şeklinde görülür sonra vücutta, kollar ve bacaklarda tutulum oluşabilir. Daha büyük çocuklarda (12 yaşa kadar) hastalık genellikle dizlerin arkasında ve dirsek içlerinde, ayrıca el bileklerinde ve ayak üstlerinde yaygındır. Gençler ve yetişkinlerde tutulum bölgeleri dirsek içleri ve diz arkasıdır. Ama sadece el egzaması şeklinde olabilir”

Egzamanın bir diğer türü olan kontakt egzamanın cildin doğrudan temas halindeki maddelere reaksiyon göstermesi sonucu ortaya çıktığını belirten Uz. Dr. Ali Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kontakt egzama kırmızı, küçüklü-büyüklü kabarcıklar ve sıvı akıtan yaraların görüldüğü bir cilde sebebiyet verir. Eğer kontakt egzama uzun süreli ise, cilt daha kuru ve kabukludur. Eller, sürekli su ve alerjiye sebep olan maddeler ile temas halinde oldukları için, en sık kontakt egzama görülen bölgedir. Yüzde ve özellikle göz çevresinde, havadaki alerjik maddeler ile temas veya maddelerin el aracılığıyla aktarılması sonucu kontakt egzama oluşabilir.”

Seboreik egzamanın saçlı deride görülen kızarıklık, kaşıntı ve kepeklenmeye sebep olan bir egzama türü olduğunu açıklayan Dr. Ali Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: “Bebeklerde konak olarak bilinen şekilde veya bez bölgesinde pişik şeklinde görülebilir. Saçlı deri dışında yüzde kaş bölgesi ve burun kıvrımlarında, kulak kepçesi arkalarında, gövdede göğüs kafesi ön ve arka yüz orta hatta yerleşebilir. Hastalığın oluşumunda genetik, çevresel, hormonal ve bağışıklık sistemine ait faktörlerin rolü vardır.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler