Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayında ithalatın yüzde 8 düştüğünü, ihracatın yüzde 6.8 arttığını belirterek, dış ticaret açığında makasın daraldığını kaydetti.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Nisan 2012 dönemine ait dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Çağlayan, "2012 yılı Nisan ayında, 2011 yılının aynı ayına göre ihracatımızın yüzde 6,8 artarak 12.7 milyar dolar, ithalatımızın yüzde 8 azalarak 19.3 milyar dolar olarak gerçekleşmesi uyguladığımız politikaların doğru bir şekilde işlediğini göstermektedir. Uygulanan politikalar ve alınan önlemlerin sonucu olarak geçen yılın aynı ayında 9.1 milyar dolar olan dış ticaret açığımız yüzde 27.3 azalarak 6.7 milyar dolara gerilemiştir. Bu gerilemeyle dış ticaret açığında makas daralmaya devam etmektedir. Dış ticaretimizde yaşanan olumlu gelişmeler Nisan ayında da devam etmiştir. Nisan ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 oranında artarak 12.7 milyar dolara ulaştı. İhracatımızda yaşanan artış ve ithalattaki azalma ihracatın ithalatı karşılama oranına yansımıştır. 2011 Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56.7'den Nisan 2012'de yüzde 65.8 yükselmişti."
Bakan Çağlayan, dış ticaret açığı hem bir önceki yılın aynı ayına, hem de bir önceki aya göre azaldığına dikkat çekerek, "Dış ticaret açığı Mart 2012'de 7.3 milyar dolardan Nisan 2012'de 6.6 milyar dolara gerilemiştir. Dış ticaretimizde yaşanan gelişmeler dış ticaret açığının gerileme trendinde devam ettiğini göstermektedir. Son 12 ayda ihracatımızın 139 milyar 639 milyon dolar, ithalatımızın ise 238 milyar 787 milyon dolara ulaşmasıyla dış ticaret açığımız 100 milyar doların altına inmiştir. Hükümetimizin aldığı önlemler sayesinde bu gerilemenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inanıyorum. Son 12 aylık dış ticaret dengesine bakıldığında 99.1 milyar dolarlık açık bulunmaktadır. Enerji hariç bırakıldığında ise dış ticaret açığımız 48.7 milyar dolardır. 2011 Kasım ayında 61.2 milyar dolar olan enerji hariç dış ticaret açığı son 13 ayın en düşük rakamıdır. Bu rakam 2011 Nisan ayında 49.6 milyar dolar idi" dedi.
Enerji açığının giderek artmasına rağmen sağlanan iyileşmenin enerji dışı ürün grupları ihracatından sağlanan gelişmelerden kaynaklandığına dikkat çeken Çağlayan şunları dedi:
"Pazar çeşitlendirmesi, yeni pazarlara açılım mayası tuttu. 2011 Nisan ayında Avrupa Birliği'nin ihracatımızdaki payı yüzde 48.9 iken, Nisan 2012'de yüzde 37.6'ya gerilemesi, ancak ihracatımızın yüzde 6.8 oranında artarak 12.7 milyar dolara ulaşması ihracatçılarımızın pazar çeşitlendirmesi ve yeni pazarlara açılım, alternatif pazar bulmada başarılı olduğunu göstermektedir. Mısır'a başlattığımız Ro-Ro seferleriyle birlikte Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez ülkelerine olan ihracatımızda olumlu gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Suriye'de yaşanan gelişmeler karşısında Bakanlığımızın proaktif yaklaşımıyla Mısır'a başlattığımız, önümüzdeki günlerde Beyrut'a da başlatacağımız Ro-Ro seferleri ile ihracatçılarımızın önündeki tüm engelleri kaldırmış olacağız. Proaktif yaklaşımımızı bundan sonra da devam edecektir.
Açıkladığımız yeni teşvik sistemi ve özellikle stratejik yatırımların devreye alınması ile birlikte dış ticaretimizde yaşanan bu olumlu gelişmeler artarak devam edecek, hem dış ticaretimizdeki azalma, hem de cari açıkla mücadelede daha iyi noktalara geleceğiz. Dış ticaretimizde yaşanan bu olumlu gelişmelerin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini öngörüyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz