YURTHABER

Elazığ
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elazığ'dan Avrupa'ya Kerevit Ihracatı

Ağın ilçesinde, Keban Baraj Gölü'nden avlanan tatlı su ıstakozu olarak da bilen tonlarca kerevit, İsveç ve Fransa başta olmak üzere

Ağın ilçesinde, Keban Baraj Gölü'nden avlanan tatlı su ıstakozu olarak da bilen tonlarca kerevit, İsveç ve Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

İlçede çok sayıda ailenin geçimini sağladığı kerevitler, zorlu ve uzun bir uğraştan sonra Keban Baraj Gölü'nden çıkarılıyor. Kerevit avı için cumartesi günü suya açılan tekneler, baraj gölüne attıkları özel ağları perşembe gününe kadar bekletiyor. Suya bırakıldıktan 5 gün sonra toplanan ağlardaki kerevitler, göl kıyısındaki havuzlarda boylarına göre ayrılıp, yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulmak üzere satılıyor. Kerevitlerin, 10,5 santimetreden küçük olanları, pazar değeri bulunmadığı için yeniden suya bırakılıyor.

Ağın Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Bülent Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Keban Baraj Gölü'nde 1997 yılından bu yana kerevit avcılığı yaptıklarını söyledi.

1 Temmuz'da başlayan sezonun Ağustos sonunda kapanacağını anlatan Can, "Kerevit avcılığı, balık avcılığına benzemiyor. 5 gün suda bekliyor bu kafesler. 5 gün bekledikten sonra, 2 gün de ağın toplanmasıyla uğraşıyoruz. Ondan sonra da yüklemesini yapıyoruz. Balık günlük atılıp çekiliyor. Kerevitin 5 gün mecburen bekletilmesi lazım" dedi.

Kerevit avının zorlu ve zaman alan bir uğraş olduğunu, haftada 2 ton kerevit avlayabildiklerini belirten Can, sezon sonu yaklaşırken avlanan miktarın azaldığını bildirdi.

Can, kerevitin kilosunu 8 liradan sattıklarını ve bu fiyattan çok memnun olmadıklarını dile getirdi. Alan firmanın kerevitleri iç ve dış pazarda sattığını belirten Can, "İsveç ve Fransa başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Baraj gölünden elde ettiğimiz kerevitin yüzde 80-90'ı yurt dışında tüketiliyor. Yurt içinde de talep eden lüks otellere kerevit veriyoruz" dedi.

Bülent Can, avladıkları kerevitinin yarısını boyunun küçük olması nedeniyle yeniden suya bıraktıklarını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler