YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Basına yansıyan haberlere göre emeklilik yaşını yükseltme çabaları son günlerde yoğunlaştı. Bu yüzden yazıyı yayınlamak farz oldu.

Geçtiğimiz günlerde twiterda gezinirken emeklilikte yaşa takılanlar grubunun bir mesajı ile karşılaştım. Mesajda “7 Ekim 2012 Pazar saat 12:00 YKM önü Kızılay / Ankara adresinde basın açıklamamız için yasal izin alındı” deniyordu. İlgisiz kalamadım bir tweet de ben attım. “Yarın saat 14’te TV5 canlı yayınımız var bildiri ve mesajınızı arzihal@tv5.com.tr adresine gönderin mümkün olursa canlı bağlantı yapalım” dedim.

Tabi tweter da mesajlar özel olmadığı için herkes tarafından okunabiliyor. Okuyanlardan Aysel Mersin hanım bizi Facebook'ta açılan onlarca gruptan birine yönlendirmiş. O gruptan gelen açıklamada “Bizler 1999 yılı öncesi çalışma hayatına başlamış insanlarız. 1999 da çıkarılan kanunla emeklilik koşullarına "yaş şartı" eklenmiş ve bu şart kademeli olarak 1976 yılına kadar geriye dönük uygulanmaya başlanmıştır. Bizler yeni yasa çıkartılmasına karşı değiliz. "Yaş şartına" da karşı değiliz. Bizler yasaların geriye dönük hak kaybı yaratmasına karşıyız ve mücadelemiz geriye dönük hak kaybı yaratan "kademe" şartı kaldırılıncaya kadar devam edecektir” denilerek amaçlarını kısaca özetlemişler.

Bu olay Cumartesi gecesi geç saatlerde oluyor. Pazar günü kahvaltılı toplantıya davetli olduğumdan maillerimi bakamamıştım. Öğleden sonra televizyona vardığımda yönetmenimiz Ülkay Mutlu diye birinin aradığını yayına bağlanmak istediğini söyledi. Hemen mailimi kontrol ettim, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) grubunun maili gelmiş onlar da yayına bağlanmak istiyorlardı. Grup adına Meral Karadağ’ı arayarak basın açıklamasını kimin yaptığını sordum o da arkadaşlarının yaptığını söyleyerek bağlantı yapılırsa katılabileceğini söyledi. Ülkay Hanımla bağlantı yapmamıza rağmen Meral Hanımla bağlantı yapmak kısmet olmadı; inşallah bir başka programda bağlantı yapma imkanı buluruz.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar her ne kadar grup adı olsa da bir mağduriyetin adı esasında. 1999 yılında İzmit depreminin hemen ardından çıkarılan yasa ile kademeli emeklilikle tanıştık. Bu yasa işe giriş tarihi 1976 yılı ve öncekileri kapsamazken 1976-1999 yılları arasında işe girenlerin emeklilik yaşlarını yeniden düzenliyordu. Yasa daha sonra ana muhalefet partisi tarafından anayasaya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesine götürüldü. Yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulunarak kısmen iptal edildi. Anayasa Mahkemesinin 23/02/2001 tarihli ve E. 1999/42, 2001/41sayılı Kararı ile iptal edilen maddelere iptal nedenleri de göz önüne alınarak 23/05/2002 tarih ve 4759 sayılı kanunla kısmen düzeltilen ancak hala birçok mağduriyetlere sebep olan son şekli verilmiş oldu.

Buna göre kadınlarda sigortalılık süresi 18 yıldan, erkeklerde ise 23 yıldan fazla olanlar kapsam dışına çıkarılırken önceden iki yıl olan kademe ise 1,5 yıla indirilerek kademeler yeniden düzenlendi. Yapılan bu düzenlemeler işçiler yönünden hak kaybına neden olurken politik düzenlemelerle de sosyal sigortalar kurumunun büyük açıklar vermesine neden oldular. Oysa sosyal sigorta aktüeryal denge ile yapılması gereken bir düzenlemedir. Çalışanlardan toplanan primlerle emekli olanların maaşları karşılanırken hem sigortalılarım hem de yakınları ile emeklilerin sağlık hizmetlilerinin karşılanması amaçlanır.

Çeşitli emeklilik şartlarının olduğu ülkemizde kimileri 3600, kimileri 5000 ve değişik günlerle emekli olurken bir çoğunun primi 6000 günü geçmesine rağmen emekli olamayan Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının tekrar gözden geçirilmesinin gereğine inanıyoruz. Ancak bu durumda olanların bir an önce dağınıklıktan kurtularak kamuoyuna tek ses vermeleri halinde durumlarının dikkate alınmasının hızlanacağına da inanıyoruz.

Not1: Giresun’un Zencileri başlıklı yazımıza Giresun Valiliği tarafından bir bilgi notu ile cevap verildi. Notta Sayın Valimizin sözlerinin yanlış anlaşıldığı yazıyor. Valimiz "Şehirdeki bütün imkanlar köylerde de olacak" diye köylerin belediyelere bağlanması fikrine hoş bakmıyormuş. Tüm bu tartışmalar arasında Keşap’a bağlı bir köyün Espiye Belediyesine bağlandığı basına yansıdı.

Not2: Bu yazı hazırlandıktan sonra Maliye Bakanının gündeme getirdiği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının desteklediği bir tasarı gündeme bomba gibi düştü. Buna göre emeklilik yaşı en az 53 olacakmış.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler