YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emniyet teyit etti, turizm şoförleri fazla çalıştığı için kaza yapıyor

Antalya bölgesinde son yıllarda artış gösteren turizm kazaları masaya yatırıldı. Antalya Emniyeti'nin yaptığı çalışmada, kazaların,...

Emniyet teyit etti, turizm şoförleri fazla çalıştığı için kaza yapıyor

Antalya bölgesinde son yıllarda artış gösteren turizm kazaları masaya yatırıldı. Antalya Emniyeti'nin yaptığı çalışmada, kazaların, genelde sürücülerin aşırı yorgunluk ve uykusuz kalmasından dolayı meydana geldiği belirlendi. Normalde günde 9 saat çalışması gereken bir sürücünün 20 saat direksiyon başında kaldığını ortaya koyan Emniyet, firma sahiplerini uyardı.
Trafikten sorumlu Antalya İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yunus Avcı, turizmde çalışan şoförlerin, fazla çalışmaları ve uykusuz kalmaları nedeniyle kaza yaptıklarını söyledi.
Antalya İl Emniyet Müdürlüğü, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), turizm yetkilileri ve bu sektörde çalışan araç sürücülerinin karıştığı kazaların meydana geliş nedenleri, alınması gereken tedbirler ve kazaların analizi konusunda Uncalı sosyal hizmetler brifing salonunda toplantı düzenledi.
Toplantıya katılan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yunus Avcı, daha önce turizm şoförleri tarafından da sık sık dile getirilen uykusuz ve çok uzun çalışmayla ilgili olumsuzlukları dile getirdi. Avcı, kazaların oluş sebebinin başında şoförlerin günlük 9 saat olan çalışma saatlerine uymamalarını gösterdi. Bir şoförün, ortalama 15-20 saat çalıştığını belirlediklerini dile getiren Avcı, hız sınırının aşılması, kırmızı ışık ihlali, muayenesiz ve lastik ömrü tükenmiş araçların kazalara davetiye çıkaran faktörler olduğunu ifade etti.
Son günlerde meydana gelen, turizm otobüslerinin karıştığı 2 ayrı trafik kazasını örnek gösteren Avcı, “Son olarak Aksu-Antalya karayolunda meydana gelen ve bir Fransız turistin hayatını kaybettiği kaza ile ondan önce Serik-Manavgat istikametinde meydana gelen kazayı inceledik. Fransız turistin hayatını kaybettiği kazada ehliyet takografta takılı değildi. Bunun nedeni muhtemelen fazla çalışma. Genelde fazla çalışma olduğu zaman kullanılmıyor. Uykusuzluk ve fazla yorgunluktan dolayı orta refüj taşına vurması nedeniyle lastiği patlıyor. Lastik neden patlıyor? Çünkü 2007’de imal edilmiş, kullanım ömrü tamamlanmış. Yola çıkılmaması gereken bir lastik. Daha sonra hızlı araç kullandığı için duramıyor. 100 metre gittikten sonra otobüsü deviriyor. Burada suç kimde? Çalıştıran, bunu fazla çalıştırmış. Sürücü hız kuralına uymamış. Serik-Manavgat yolu üzerinde gelen kazada da şoför boş yolda aracı yan yatırıyor. Orada da aynı, şoför fazla çalıştığı için 9 saati aştığı için kaza olmuş. Gecede çalışmış gündüz de. Burada suç tamamen bunu çalıştıranda.” diye konuştu.
Turizm sektöründe çalışan şoförlerden, zaman zaman şikayet mailleri aldığını belirten Yunus Avcı, sürücülerin genellikle fazla çalışmaktan, izin kullanamamaktan yakındıklarını söyledi. Avcı, gelen elektronik postalarda şoförlerin çalışma saatlerine uymaya kalkmaları durumlarında ise işten çıkarılma tehdidiyle karşılaştıklarının yazılı olduğunu belirtti. Kendisine gelen bir takografı gösteren Avcı, şoförün 13.00’de direksiyon başına geçtiğini ve sabah 05.00’e kadar araç kullandığının tespit edildiğini belirtti. Bu takoğraflar incelendiğinde, şoförlerin günlük 15-20 saat çalıştığının anlaşıldığını belirten Avcı, bunda suçun seyahat firmalarının olduğunu söyledi. Avcı, kazaların da bu nedenlerden dolayı meydana geldiğini kaydetti.

‘50 TURİZM FİRMASINA DAVET GÖNDERİLDİ, 5 KİŞİ KATILDI’
Bu arada, toplantıya katılımcı sayısının az olması dikkatlerden kaçması. Konuya değinen İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yunus Avcı, toplantıdan önce turizmde yolcu taşımacılığı yapan 50 firmaya davet gönderdiklerini, ancak toplantıya 5 firma temsilcisinin katıldığını belirten Avcı, bundan sorumlu olarak TÜRSAB’ı gösterdi.
Toplantıda, turizm araçlarına uygulanan cezalar hakkında bilgi veren Antalya Emniyeti Bölge Trafik Şube Müdür Yardımcısı Vatan Zafer Koçak, 2010 yılında 8 bin 485 aracın kontrol edilip bin 224’üne cezai işlem uygulandığını, 2011’de ise 14 bin aracın kontrol edilip, bin 593’üne ceza yazıldığını söyledi. Koçak, bu cezaların ağırlıklı olarak çalışma saatleri dışında araç kullanmaktan dolayı uygulandığını söyledi.
Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Orhan Kayabaşı da toplantıların, meydana gelen kazaların ardından düzenlenmesine dikkat çekti. Artık söz konusu sorunlara çözüm bulunması gerektiğini belirten Kayabaşı, artık kimsenin birbirini suçlamaması gerektiğini söyledi.
Sorunların çözülmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Kayabaşı, şunları söyledi: “İşverenlerden rica ediyorum. Lütfen çalışma saatlerine, şoförlerin çalışma ve sigorta konularına dikkat edelim. Küçük şeylerden mutlu olabilen şoförlerin yaptığı en ufuk bir kaza turizmi etkiliyor. Artık bir araya gelelim ‘bu sorunları çözelim’ diye tartışalım. Kaptanlarımızın rahat çalışmalarını sağlayalım.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler