"UNESCO 2011 Evliya Çelebi Yılı Etkinlikleri" kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council, Adana Ticaret Odası AB Bilgi Merkezi işbirliği ve Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen, "Evliya Çelebi Sergisi" ile "Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa Paneli" Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirildi.
Panel öncesinde, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde yer verdiği değişik yerlere ilişkin figür ve görüşleri içeren ve 22 parçadan oluşan sergi, Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve Bam Teli TV Programı Yapımcı ve Sunucusu Tayfun Talipoğlu tarafından izlenime açıldı.
Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan ile Bam Teli TV Programı Yapımcı ve Sunucusu Tayfun Talipoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı, "Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa" panelinin moderatörlüğünü Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu yaptı.
Panelin açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, ATO bünyesinde 2000 yılında kurulan Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ile bölge halkının yanı sıra Oda üyelerinin AB ile ilgili tüm bilgi ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet verdiklerini ifade ederek, "Ülkemizin Avrupa Birliği'ne entegrasyonu ve müzakere sürecine katkıda bulunmak kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere hepimizin en önemli görevlerinden biridir. Bunun kapsamda Avrupa Birliği'ne entegrasyon sürecini sadece siyasi değil; aynı zamanda kültürel alanda da sürdürülmesi bilincinde olan Odamız, 'Evliya Çelebi Seyahatname Sergisi ve Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa Paneli'ni Adanalılarla buluşturmanın memnuniyeti içerisindedir. Öncelikle, AB sürecinde üyeliğin yeni bir kimlik kazanmak değil, kendi kültürel mirasımıza sahip çıkarak topluluğun kültürel zenginliğinin artırılması olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Gezi notları yüzlerce yıldır insanlara ışık kaynağı olan, hatta dünya edebiyat tarihi ve coğrafya biliminin şekillenmesine katkı sunan Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nin Adana'da sergileniyor olması; gezip görmenin kültürel gelişime sağladığı artıları en net şekilde ortaya koyacaktır" dedi.
Daha sonra söz alan konuşmacılardan Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Evliya Çelebi'nin seyahatleri sırasında aldığı notların uzun süre kültürel çalışmalarda kullanıldığını ifade ederek, "Gezmek ve görmek; kültürlerin birbirini tanıması ve yakınlaştırması açısından son derece önemli unsurlardır. Bu bakımdan Evliya Çelebi'nin 1600'lü yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerine gerçekleştirdiği seyahatler Türk insanı hakkındaki bir çok olumsuz yargının ortadan kalkmasına vesile olmuştur. AB ile Türkiye'nin yakınlaşmasında mevcut önyargıların ortadan kaldırılması ve sonuca ulaşılması için ortak kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum" görüşlerini dile getirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan da, tarihin sadece kahramanlar ya da hainlerden ibaret olmadığının iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Tarihin olduğu gibi kabul edilmesi gerekiyor. Tarihi olayların içinden bazılarının cımbızla çekilip, sadece o yönden değerlendirilmesi doğru değildir. Eğer tek renkli bir Avrupa Birliği isteniyorsa, Türkiye'yi ötekileştirmeye, AB'den uzaklaştırmaya devam edilmelidir. Aksi taktirde tarafların birbirine daha yapıcı ve olumlu bakması gerekiyor" diye konuştu.
Bam Teli TV Programı Yapımcısı ve Sunucusu Tayfun Talipoğlu da Türk insanının hiç tanımadığı kişilere bile dostane yaklaştığını dile getirerek, "Programa başladığımdan bu yana 2 milyonun üzerinde kilometre yaparak Anadolu'nun her köşesine ulaşmaya çalıştık. Türkiye'nin her yanında eski bir dost gibi karşılandık. Yolda tüketmek üzere aldığımız konserveleri, bir süre sonra bozulduğu için atmak durumunda kaldık. Tanımadığımız yerlerde bile misafirperverliğin her türlüsüyle karşılaştık. Avrupa Birliği sürecinde, kendimize güvenimizi kaybetmezsek, üyelik süreci daha da kısalır. Bunun tersini yaparsak bu süreç uzar gider" dedi.
Panelin Moderatörü Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da bir hayal olarak başlayan Avrupa Birliği sürecinin Türkiye'ye her alanda artılar kazandırdığına işaret ederek, "Üniversitelere düşen en önemli görev, hazırlanacak projelerle AB kaynaklarını ülkemize aktararak toplumsal refaha yansımasını sağlamaktır. Çünkü AB süreci, üye olsak da olmasak da Türkiye'nin gelişimine önemli katkılar sunmuştur" dedi.
Panelin sonunda, konuşmacılara Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer tarafından günün anısına Adana Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri tarafından hazırlanan elişi seramik eserler hediye edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz