YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındık Zurufu, Elma Ve Kivi Bahçelerinde Kompost Olarak Kullanılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' kapsamında Samsun’da “fındık zurufundan...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' kapsamında Samsun’da “fındık zurufundan kompost üretimi” çalışmalarına başlandı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen, proje kapsamında Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Ondokuzmayıs ve Atakum ilçeleri pilot ilçeler olarak tespit edildi. Terme Ziraat Odası Başkanlığı’nın da makine-ekipman desteği verdiği projede Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının güçlendirilmesi amacına yönelik projelerden Fındık Zurufu Kompostunun bazı meyve türlerinde toprak düzenleyici ve besin maddesi olarak kullanımının yaygınlaştırılması projesi iş planı çerçevesinde, kompost üretimi için çalışmalara başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, il genelinde 1 milyon dekar civarında Fındık üretim alanı olduğunu, Fındığın patozla tanelenmesi esnasında 1 dekar alandan ortalama 25 kilogram zuruf elde edildiğini, toplamda ise 25 bin ton zuruf elde edilebileceğini söyledi.

Enstitüye bağlı Ambarköprü Deneme İstasyonu’nda fındık zurufu parçalama işlemlerine başlandığını hatırlatan Proje Koordinatörü Dr. Gülen Özyazıcı, kompostlama sürecinde ayrışma evresini hızlandırmak, toprak asitliğini dengelemek maksadıyla şlam ve yanmış çiftlik gübresinin belirli oranlarda karışıma dahil edildiğini söyledi. Fındık, Elma ve Kivi üretim alanlarında yapılacak kompost uygulamaları için örnek bahçelerin belirlendiğini vurgulayan Özyazıcı, “Bu alanlarda ağaçlar numaralı levhalarla işaretlendi, toprak örneklerinin alınarak özellikle toprak yapısı bakımından sorunlu bahçeler tespit edildi, bu arazilerin kompost uygulaması öncesinde fiziksel ve kimyasal niteliklerinin yapılacak analizlerle belirlenecek, kompost uygulamasından sonra ise hasat verim ve kalite özellikleri ile toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri yeniden ölçülerek, uygulamadan kaynaklanan fark üreticilerle ve kamuoyu ile paylaşılacak. Aynı alanlarda yapılacak 2 uygulama ile nitelikli, ölçülebilir ve gözlemlenebilir sonuçların elde edilebilecek.” dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler