YURTHABER

Ankara
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altındağ’da depreme hazırlık semineri

Altındağlı vatandaşlar deprem konusunda bilinçlendi.

Altındağlı vatandaşlar deprem konusunda bilinçlendi. “Depreme hazırlık” konulu seminerde bir araya gelen Altındağlı kadınlar, yalnızca deprem değil, sel, çığ, heyelan gibi doğal afet durumlarında fiziksel ve psikolojik olarak yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi oldu.
Eğitim seminerlerine devam eden Altındağ Belediyesi, Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi üyelerini, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmaları konusunda bilinçlendirdi. Ulucanlar Yarı Açık Cezaevinde, TED Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Canay Doğulu tarafından verilen seminere, Altındağlı kadınlar büyük ilgi gösterdi.

Psikolojik hazırlık şart
Deprem başta olmak üzere tüm doğal afetlere karşı fiziksel olarak hazır olmanın yanı sıra, psikolojik olarak da hazır olmanın önemine dikkat çeken Öğretim Üyesi Canay Doğulu, katılımcılara ilk olarak evlerde güvenli yaşamın önemini hatırlattı. Afetlerin “doğal” olduğu, ancak afetlerin ortaya çıkardığı zararların “doğal” olmadığını vurgulayan Doğulu, depremlere ve doğal afetlere ilişkin yaygın görüşler hakkında da bilgi verdi. Doğulu daha sonra doğal afetlere karşı psikolojik olarak nasıl hazırlıklı olunması gerektiğini anlattı.
Deprem anında bireyin stres yaşamasının normal olduğunu belirten Doğulu, “Böyle durumlarda biz stres var, panik yok diyoruz. Bir stres olacak ama kontrol edilmesi gerek. Kontrol edilebilen stres kişiyi zarardan, tehlikeden korur, yapabileceği şeyleri daha sağlıklı yapmasına yardım eder, karar vermesini kolaylaştırır ama kontrol edilemeyen stres aşırı tepkilere sebep olur” dedi.

“Kriz planı yapılmalı”
Doğulu, "Depreme karşı psikolojik sağlamlığın olması için kriz planının olması gerekir. Evde otururken burada deprem olursa ne yapmam lazım, deprem olursa çocuklarıma nasıl sahip çıkmam lazım, deprem olursa kendime en uygun yer neresi ise orayı hazırlamam lazım, deprem çantam gerekiyor mu gerekmiyor mu gibi soruları sorulmalıdır. Bunları yaparsa kişi depremle ilgili hazırlığı olduğu için daha rahat olur, panik yapmaz. Davranışlarını daha sağlıklı ve otomatik şekilde ortaya çıkarabilir. Bu bütün krizler için öyledir. Kriz müdahalesinin temel prensibi önceden hazırlıklı olmaktır. Eğer zihinsel olarak bir insan felakete, depreme, doğal afete ve başka olaylara karşı zihinsel olarak kendini hazırlıyorsa psikolojik sağlamlık oluşturur” ifadelerini kullandı.

Altındağ’da depreme hazırlık semineri

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler