Gelir Uzmanları Derneği (GUDER) Başkanı Muhammed Akgün, gelir uzmanlarının muadil bir kadroya kaydırılmaları gerektiğini belirterek, gelir uzmanlarına uygulanan haksızlık ve eşitsizliğin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığına bünyesinde görev yapan gelir uzmanları adına açıklama yapan Muhammed Akgün, “Diğer tüm kariyer mesleklerde olduğu gibi mesleğe alımlar özel yarışma sınavları ile yapılmaktadır. 2003 ve 2004 yıllarında yapılan Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı ve Vergi Denetmen Yardımcılığı ile ortak yapılmıştır. 2005 yılındaki sınav ise Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı ile ortak yapılmıştır. Ortak sınavlar öncesinde meslekler arasında ayrımın nasıl yapılacağına ilişkin objektif bir kriter ortaya konmamıştır. Adaylar, sınavlar sonrasında, sınav komisyonunun takdirine göre sınav açılan unvanlara atanmışlardır.” dedi.
Zamanla gelir uzmanlığı aleyhine düzenlemeler yapıldığını savunan Akgün, diğer unvanlara mesleki kariyer yapma gibi hak ve imkanlar getirilirken, gelir uzmanlarının sürekli bu uygulamaların dışında tutulduğunu ileri sürdü. 2006 yılından itibaren ise yapılan özel sınavlarla, üniversite mezunu olmak dışında hiçbir şart aranmadan kurum personeli olanın gelir uzmanlığına atandığını belirterek, gelir uzmanlığına karşı sergilenen bu tür uygulamaların meslekten kaçışı da beraberinde getirdiğini dile getirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın son derece yanlış bir insan kaynakları politikası yürüttüğünü öne süren dernek başkanı Akgün, “Şu an Gelir İdaresinde çalışan kariyer gelir uzmanı sayısı yaklaşık 400, gelir uzman yardımcısı sayısı ise yaklaşık 2 bin 800 civarındadır. Kuruma alınan gelir uzman yardımcılarının ortalama yüzde 60'ı yeterlik sınavını bile beklemeden tercihlerini kurumdan ayrılmak yönünde kullanmaktadırlar. Bu nedenle sorun kangren olmaya yüz tutmuştur ve müdahaleye ihtiyaç duymaktadır.” diye konuştu.
Önerilerinin; 'kariyer meslek' olarak işe alınan gelir uzmanlarının muadili kariyer bir kadroya kaydırılmaları olduğunu vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:
“Yeni oluşturulacak ya da halihazırda bulunan kariyer bir kadroya atanmak suretiyle yapılacak düzenleme, bu keşmekeşi ortadan kaldıracaktır. Şu an itibariyle bu öneri için en uygun kadro vergi müfettişliği gibi durmaktadır. 646 sayılı KHK ile ihdas edilmiş bu kadroda 8 bin kişilik boş kadro bulunmaktadır ve birçok gelir uzmanı uygulamada vergi dairelerinde daire müdürleri adına vergi incelemeleri yapmaktadırlar. Dolayısıyla vergi müfettişinin yapacağı işe çok da yabancı değillerdir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz