YURTHABER

Muş
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gezgin arıcılar Muş Ovası’na gelmeye başladı

Muş’ta ilkbaharın gelmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden Muş Ovası’na gelmeye başlayan gezgin arıcılar, arıların iyi beslenmesi ve bal sezonuna hazırlanması için kovanlarını kurmaya başladı.Muş Ovası, gezgin arıcıların uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Gezgin arıcılar Muş Ovası’na gelmeye başladı

Muş’ta ilkbaharın gelmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’nin çeşitli illerinden Muş Ovası’na gelmeye başlayan gezgin arıcılar, arıların iyi beslenmesi ve bal sezonuna hazırlanması için kovanlarını kurmaya başladı.
Muş Ovası, gezgin arıcıların uğrak noktası olmaya devam ediyor. 1001 çeşit çiçeğe sahiplik yapan bereketli Muş Ovası, bu yılda gezgin arıcıların uğrak noktası olmaya devam ediyor. Çeşitli illerden Muş’a gelen arıcılar, bal sezonu için hazırlıklara başladı. Korkut ilçesine 800 arılı kovan ile bal üretimi için gelen Rizeli Mehmet Kopuz, Antalya’dan Muş’a geldiğini söyledi.
Yılın 11 ayını arılarla geçirdiklerini ifade eden Kopuz, “Ben Rizeliyim. Gezgin arıcı olduğumuz için Rize’de durmuyoruz. Buraya Antalya’dan geldik. Buraya geleli 4-5 gün oldu. İlk kez Muş Ovası’na geldim. İnşallah hayırlısı olur. 1998’den beri bir fiil bu işi bırakmamak şartıyla en az olduğu sene 200-300 kovan arıyla devam ediyoruz. Bir ay sonra Erzurum Hınıs tarafına gideceğiz. Oradan da tekrar Antalya’ya, Samsun’a gideceğiz. Çiçek var diye bal olacak diye bir şey yok. Balı veren havadır, hava şartlarıdır. Kalabalık binin üzerinde kovanlı arı olduğu zaman 4-5 eleman oluyor. Kendim, çocuklar falan 6-7 kişi oluyoruz. Kadınsız da bu iş olmuyor. Çünkü yemek, temizlik olması gerekiyor. Hanım geliyordu benimle. Oda bu sene rahatsızlanınca annem geldi. Oda yemekleri hazırlıyor. Arının her türlü bakımı oluyor ilacıdır, petek vermesidir, günlük ihtiyaçlarıdır” dedi.
Mehmet Kopuz’un 75 yaşındaki annesi Neriman Kopuz ise, “Oğlum bu işi eşiyle birlikte yapıyordu. Eşi hastalanınca bende oğlumu yalnız bırakmadım. Ben şimdi yemeğimi yapıyorum, bulaşık yıkarım, temizlik yaparım. 11 ay boyunca arıların peşinde gezeriz” diye konuştu.
Muş Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Pekbay ise, Muş Ovası’nın Türkiye’nin en önemli ve en büyük ovalarından birisi olduğu ifade ederek, “Bin 500 kilometre alana sahip olan Muş Ovası’nın, 2 bin 900 rakımlı yaylaları mevcut. Bunu bilen gezgin arıcılarımız her yıl mayıs ayında ilimize gelmeye başlıyor. Bu da il ekonomisi için büyük katkı sağlamaktadır. Genelde ilkbahar mevsimi ile birlikte Aydın, Muğla, Antalya, Hatay ve Mersin bölgelerinden Muş’a yaklaşık 70 bin kovanla gelen gezgin arıcılar, bir ay ovada konakladıktan sonra yaylalara çıkarak sonbahara kadar konaklıyorlar. İlimizde ise 45 bin arı bulunmakta. Yılda ortalama 700 ton bal üretilerek, 14 milyon gelir elde etmektedir. Burada zengin çiçek çeşitleri olduğundan dolayı çok kaliteli bal üretilmektedir” şeklinde konuştu.

Gezgin arıcılar Muş Ovası’na gelmeye başladı

Gezgin arıcılar Muş Ovası’na gelmeye başladı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler