Sakarya'nın yöresel yemekleri 'ıslama köfte' ve 'dartılı keşkek' patent altına alınıyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), her iki yöresel yemeğin markalanması için Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na başvurdu. Tescil talebi ilanı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Başvuru itiraz olmaması durumunda 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Şehrin iki önemli yöresel tadı olan 'ıslama köfte' ve 'keşkek'in isim hakkını kaptırmak istemeyen SATSO, patent başvurusunda bulundu. Adapazarı denince ilk akla gelen isim olan ıslama köftenin en önemli özelliği köfte ile birlikte sunulan ıslatılmış soslu ekmeği. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten (mayalı kara fırın ekmeği) oluşuyor. Ekmekler soslandıktan (ıslatıldıktan) sonra kızartılıyor. Kızartılan ekmek dilimlerinin üzerinde ızgarada pişirilen köftelerle birlikte servis ediliyor.
Adapazarı dartılı keşkek ise düğün, sünnet, bayram gibi özel günlerde pişirilerek konuklara ikram ediliyor. Dartılı keşkekin özelliği de büyükbaş hayvan eti yerine sadece tavuk ile yapılması ve Adapazarı yöresine özgü olarak hazırlanan kızdırılmış tereyağında kırmızıbiber ve karabiber ile hazırlanan 'dartı'nın kullanılmasıdır. Ayrıca yemeğin yapımında yoğun olarak yoğurt ve süt kullanılıyor.
Her iki ürünün üretimi, işlemesi veya ilgili diğer işlemlerin denetimi alanında uzman 3'er kişilik iki ayrı denetleme kurulu tarafından yapılacak. Denetleme kurulları 1 kez düzenli ve ihtiyaç duyulduğunda daima üretim yerinde, ürünün üretim metoduna uygunluğunu denetleyecek.
SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, 'Adapazarı Dartılı Keşkek' ve 'Adapazarı Islama Köftesi'nin Sakarya'ya has ürünler olduğunu tasdik ettirmek amacıyla coğrafi olarak işaretleme başvurusunda bulunduklarını belirtti. Kösemusul, “Bu bağlamda, ilimizle adeta özdeşleşmiş bulunan ürünlerin coğrafi işaretle işaretlenmesi ve koruma altına alınması kültürel turizmimize ivme kazandıracak, yöresel ekonomik gelişmemize katkıda bulunacaktır.” diye konuştu.
"ISLAMA KÖFTE ŞEHRİN MARKASI"
Islama köfte ve dartılı keşkek için yapılan patent başvurusu, dernek ve işletme sahiplerini de sevindirdi. Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Özgür Aygün, yaptığı açıklamada, her iki yöresel ürünün koruma altına alınmasının çok önemli olduğunu söyledi. Aygün, "Kendi kültürümüzün markalarının bize ait olduğunun tescillenmesi için yapılan girişimi olumlu buluyorum. Sahip çıkılması güzel. Komşu ülkeler, kültürümüzdeki bazı değerlerimizi alıp kendi kültürleriymiş gibi patentini alıp dünyaya lanse ediyorlar. Bu açıdan yöresel yiyeceklerimizin koruma altına alınması önemli." diye konuştu.
Sakarya'da 1928'de dedelerinin ıslama köfte üzerine açtığı restoranın işletmeciliğini sürdüren Yavuz Köprülüoğlu, ıslama köftenin şehrin markası olduğunu söyledi.
Çocuklara miras olarak bırakılacak olan şehrin yöresel yemeklerinin koruma altına alınmasının çok faydalı olduğunu kaydeden Köprülüoğlu, "1928'de dedem Mehmet Köprülüoğlu Yugoslavya'dan göç ederek geliyor ve burada ıslama köfte üzerine iş yeri açıyor. Dedemin açtığı yeri babam İsmail Köprülüoğlu devam ettiriyor. Ben ise bu markayı daha iyi yerlere taşımak istiyorum." dedi.
Adapazarı'nda 40 yıldır ailecek kurdukları restoranda ıslama köfte satışı yaptıklarını söyleyen Bahattin Aydın ise "Adapazarı Islama Köftesi'nin markalaşmış bir lezzet olduğunu belirtti. Köftenin asırlık geçmişi olduğunu dile getiren Aydın, şunları ifade etti; "Patent başvurusu daha önce olması gerekiyordu. Tarihi bir yiyecek. Islama köftenin müşterisi ayrı. Bu köfteyi yemek için il dışından gelenler var. Sakarya için çok önemli.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz