YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kafalardaki En Büyük Sorun Saç Dökülmesi

Çorlu Özel Reyap Hastanesi Dermatoloji Uzmanı, Dr. Eylem Taş, kafalardaki en büyük sorunun saç dökülmesi...

Kafalardaki En Büyük Sorun Saç Dökülmesi

Çorlu Özel Reyap Hastanesi Dermatoloji Uzmanı, Dr. Eylem Taş, kafalardaki en büyük sorunun saç dökülmesi olduğunu söyledi. Taş: “Hemen her erkek ve kadının sosyal hayatında saçın önemli bir rolü vardır” dedi.

Saçın her türlü sosyal ortamda, kişinin ilk göze çarpan özelliklerinden biri olduğunu belirten Özel Çorlu Reyap Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Taş: “Ne sebeple olursa olsun, saç dökülmesi çoğu insan için, özellikle de kişi erişkinlik döneminin başlarındaysa, önemli bir stres kaynağıdır. İleri derecedeki saç dökülmesi böylelikle, salt kozmetik bir sorun olmaktan çıkar ve kişinin sosyal yaşamını çıkmaza sokan ciddi psikolojik problemlere de neden olur. Bu psikolojik sorunlar kendini çıplak hissetme, kendine güvenin kaybolması, kişinin kendi gözündeki imajında ve hatta kimliğindeki değişimlerdir" dedi.

Saç dökülmesi saçların köklerinden koparak saçlı deriden ayrılması şeklinde tanımlanmaktadır diyen Taş: “Normal şartlarda günde 50 - 100 arasında saç teli dökülür. Saç dökülmeleri tıbbi olarak kabaca kalıcı saç kökü hasarı ve geçici olarak ikiye ayrılır. Skatrisiyel, yani kalıcı saç dökülmesi, saç köklerinin kalıcı yıkımından ve saç kökü yerine yara dokusu oluşturan saç hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Nonskatrisyel alopesilerde ise doku yıkımı ve kalıcı deri hasarı bulunmamaktadır. Kalıcı saç kaybına neden olan skatrisyel hastalıklar, kalıcı olmayan saç dökülmelerine göre çok daha nadir rastlanmaktadır” diye konuştu. .

Saç dökülmesine sebep olan faktörleri de sıralayan Taş: “Doğrudan deriden kaynaklanan hastalıklar, bazı ilaçların yan etkileri ve bazı hastalıkların sonucu, ailesel yatkınlık, stres, yanlış kozmetik uygulamalar, doğum sonrası ve emzirme dönemi, yoğun ve yanlış diyet programlarının uygulanması, enfeksiyonlar, sık fön, maşa ve düzleştiricilerin aşırı kullanımı gibi travmatik uygulamalar saç dökülmelerine neden olur” dedi.

Kalıcı olmayan saç dökülmeleri erkek ve kadınlarda değişiklik gösterdiğini belirterek bunun nedenlerini de aktaran Taş: “Erkeklerde en sık androgenetik alopesi(erkek tipi kellik) tipi saç dökülmesi görülürken kadınlarda demir ve vitamin eksiklikleri, tiroid hastalıkları, hormonal dengesizlikler, stres gibi nedenler daha sıklıkla saç dökülmelerine neden olmaktadır. Genel saç dökülmesinden farklı olarak bölgesel saç kayıplarına neden olan erkek tipi saç dökülmesi(androgenetik alopesi) ve saçkıran(alopesi areata) hastalığından aşağıda ayrıca bahsedilmektedir. Erkek tipi saç dökülmesi(Androgenetik alopesi) erkeklerde genelde ön taraftaki saç çizgisinin geri çekilmesi ve/veya tepedeki saçlarda incelme, azalma şeklinde görülür. Herhangi bir yaşta hatta ergenlik çağlarında bile başlayabilir. Bu durum ailevi faktörler, erkek hormonlarının varlığı ve ilerleyen yaşın birlikte etki etmesinden kaynaklanır. Erkek tipi saç dökülmesi kadınlarda da sık görülür” şeklinde konuştu.

Kadınlarda gerçek kellik oluşmaz diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Taş: “Kadın tipi kellik genellikle otuzlu yaşlarda başlar ve menopozdan sonra iyice fark edilir hale gelir. Bu tip dökülme erkeklerde olduğu gibi genellikle başın üzerindeki ve iki yanındaki saçlarda seyrelme şeklinde kendini gösterir. Bu problem saç dökülmesine yatkın olan kadınların yaklaşık üçte birini etkiler ve çoğunlukla menopozdan sonra görülür. Erkeklerdeki gibi kadınlarda da saç dökülmesinin en muhtemel nedeni, hormonların etkilerine karşı saç köklerinde kalıtsal bir duyarlılık bulunması olarak düşünülmektedir. Fakat bu nedenden ötürü saçları dökülen kadınlarda genellikle erkeklerde görüldüğü gibi gerçek bir kellik ortaya çıkmaz. Saç kıran(Alopesi Areata), her iki cinste kalıcı kelliğe neden olamadan saçlı deride para şeklinde, dairesel dökülme alanları oluşmasıdır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, otoimmun hastalıklar, stres, tiroid bezi hastalıkları sorumlu tutulmuştur. Saç dökülmesi konusunda bitkisel ürünlere dikkat edilmesi gerekir. Saç dökülmesi toplumda yaygın olması ve sosyal problemler oluşturması nedeniyle önemlidir. Bu durumdan faydalanmak amacıyla son zamanlarda medikal olmayan ürünlerde büyük artışlar görülmektedir. Unutulmamalıdır ki bitkisel içerikli olarak lanse edilen bu ürünlerin birçoğu, doktor tavsiyesi olmadan bilinçsizce kullanılınca istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Taş sözlerini şöyle sürdürdü: “Saç dökülmelerinde dökülme tipinizi belirleyecek en doğru kişi bir cilt hastalıkları uzmanıdır. Doktorunuz, saç dökülmenizin hangi tipte olduğunu saptarken yapacağı fizik muayeneye ilave olarak, kullandığınız ilaçları, geçirdiğiniz hastalıkları, ailenizdeki bireylerde saç dökülmesi olup olmadığını, beslenme alışkanlıklarınızı ve saç bakım alışkanlıklarınızı araştıracaktır. Gerekirse saç dökülmesine neden olabilecek hastalıklar ile demir ve vitamin eksikliklerinin tespiti için bazı kan testleri istenecektir. Altta yatan nedene göre de saç dökülmesinin tedavisi değişecektir.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler