Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez gerçekleştirilen ‘Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması’ ile 600 yıllık geleneğin çağdaş normlar ve güncellenmiş metinlerle gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor. Yarışmaya katılmak isteyenlerin, eserlerini 29 Haziran Cuma gününe kadar Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etmeleri gerekiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Karagöz Evi Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, ‘Karagöz-Hacivat Gölge Oyunu Metni Yazım Yarışması’nın ilk kez Bursa’da düzenlenmesinin heyecanını duyduklarını belirtti. Yerel yöneticiler olarak Bursa’nın değerlerinin geliştirilmesine yönelik çalıştıklarını anlatan Başkan Altepe, "Büyükşehir Belediyesi olarak belediye hizmetlerinin yanı sıra kentimizdeki kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kentin medeniyet merkezi kimliğinin öne çıkarılması noktasında da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz." dedi.
Şehirde yapılan çalışmalardan örnekler veren Altepe, Bursa’nın Tarihi Kentler Birliği üyesi olarak yaptığı yatırımlarla da örnek bir kent olduğunu belirtti. Altepe, Bursa’nın tarihi güzelliklerine değinerek şunları söyledi: “Bursa, birikimli, renkli bir kent. Kendine has değerleri bulunan Bursa, kültürel ve folklorik yönden zengin bir şehir. Gölge oyunu da Bursa’ya has kültürün güzel bir parçası. Bizler de bu geleneksel kültürümüze sahip çıkıyoruz. Son yıllarda Karagöz’e Yunanistan’ın sahip çıkmaya kalktığını biliyoruz, ancak çalışmalarımızla gölge oyununun Türk kültürünün bir parçası olduğunu gördük. Karagöz gölge oyunu, 600 yıllık bir gelenek. Son 50 yılda gölge oyununa ilgi azalsa da, bizler çalışmalarımızla bu sanatın eski değerine kavuşması için gereken çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bursa’da ilk ve tek müze olan Karagöz Müzesi’nde az sayıda sanatçıyla bu sanatın örnekleri en güzel şekilde yaşatılıyor. Her ay binlerce kişi burada gösteriler izliyor. Geleneksel öğeler, zenginleştirilerek geleceğe taşınıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak ilk kez gerçekleştirilen bu yarışma ile gölge oyunu yazma konusunu standart konuların dışına çıkarmayı istiyoruz. Bu kadim geleneği zenginleştirerek, yeni metinlerin yazılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu yarışmayla kültürümüze güzel bir renk katılacak, katkı sağlanmış olacak. Gölge oyunu kültürüne ilginin artması, desteklenmesi ve geleceğe taşınması noktasında konuya ilgi duyan herkesi yarışmaya katılmaya davet ediyoruz."
Başkan Altepe, yarışmaya katılmak isteyenlerin eserlerini 29 Haziran Cuma gününe kadar Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etmeleri gerektiğini de belirterek, değerlendirmelerin temmuz ile eylül ayları arasında yapılacağını, ekim ayında sonuçların açıklanacağını ve ödüllerin de Kasım ayında sahiplerini bulacağını söyledi. Konunun serbest olduğu yarışmada birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin 500 lira, üçüncüye 2 bin lira ve mansiyon kazanacak metinlerin yazarlarına da bin lira para ödülünün verilecek.
Karagöz Hacivat efsanesini ve Türk Gölge oyunu geleneğini başlatan Bursa’da bu geleneğin, çağdaş normlar çerçevesinde yeniden gündeme getirmeyi amaçladıklarını belirten Başkan Altepe, oyun yazar ve adaylarını gölge oyunu metni yazmaya yönlendirmek, Türk Gölge Oyunu repertuarına yeni oyunlar kazandırmak ve bunları yayınlayarak tanıtmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
USTA İSİMLER JÜRİDE
Prof. Dr. Özdemir Nutku, Unima Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Karagöz sanatçısı, araştırmacı Ünver Oral’ın seçici kurulda yer aldığı yarışmanın sekreteryasını da Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Ertan Akman üstleniyor.
Prof. Dr. Özdemir Nutku da Bursa’da böyle bir yarışmanın gerçekleştirilmesinin heyecanını yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Nutku, “Karagöz Hacivat gölge oyunu Bursa’ya çok yakışıyor. Bursalı meddahlar üzerine uzun bir makalem vardır. Orada İstanbullu sanılan meddahların Bursa’dan yetiştiğini yazmıştım. Aynı zamanda hayalilerin büyük kısmı da Bursa’dan çıkmıştır. Bu nedenle bu yarışmanın Bursa’da yapılması önemli. Bu jüriye kabul edilmek benim için de onur oldu” dedi.
Prof. Dr. Nurhan Tekerek ise Türk tiyatrosunun özgürleşmesinin önemine değinerek, “İçinde eleştiriyi barındıran, oyuncu seyirci organik bağı olan, soyutlamaya dayalı, estetiğe bağlı olan gölge oyunu, geleneği evrensele taşımak açısından da çok önemlidir. Bu yarışmanın Bursa’da ilk kez yapılıyor olması, tiyatronun geleceği açısından da çok önemli. Büyükşehir Belediyesi’ne bu proje sebebiyle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz